„Nekem a Balaton a Riviéra”

2018. június 15. 13:34 - lookbear

Házilag készített praktikus vízálló vászontáska, balatoni üdüléshez és dinnyecipeléshez

ba01.jpg

Gyerekként két dologgal lehetett igazán felizgatni. Az egyik az volt, amikor a vidéki rokonok feljöttek hozzánk Pestre és az egész alom bevetette magát a Városligetbe. A reggeltől estig tartó mulatság az ásítozó állatkerti oroszlánoknál kezdődött, onnan a hullámvasúttal jutottunk a hangulat csúcsívére, majd este a cirkuszi elefánton lovagló majom búcsúztatta a kimerült felnőtteket és a túlpörgött gyerekeket. A másik „gyerekizgató”nem a Modern Talking zenekar, hanem a balatoni nyaralás volt. Szinte minden évben Zánkán időzhettünk a vállalati üdülőben, ahogy akkoriban sokan mások is. Mint régen, most is elbűvöl ez a nagy fogkrém zöld színű tenger, a felette feszülő égbolton lebegő sirályaival, a lángos szagú parti sétányaival és a távolban ringatózó hajók cápauszonynak tűnő vitorláival. Tavaly ilyenkor ismét „vállalati üdülhettem”a magyar Riviérán. A nyaralásra magammal vittem a praktikus vízálló strandszatyromat is, amit pár éve készítettem maradék farmer anyagokból. Hogy hogyan lehet egy átlagos textil vízálló? Azt elárulom az elkészítés képeinél.

Éljen az élet, éljen a Balaton!

Tovább
Szólj hozzá!

B oldal és Lakbear háromfunkciós bútora

2018. június 01. 16:39 - lookbear

Lovas ugrató akadályokból és maradék faanyagból készült pad

ak01.jpg

Már hagyománynak számít nálam, hogy időről-időre bemutatok nektek egy alkotót, akinek a munkáit a szemléletét nagyra becsülöm. Ilyenkor egy közös alkotás is születik, amit együtt hozunk létre, olykor a semmiből. Nem volt ez másként most sem, amikor Kollár Istvánnal a B oldal bloggerével egy háromfunkciós padot álmodtunk meg. A bútor különleges és nem minden háztartásban fellelhető faanyagból készült. A pad küllemét és formáját nagyban meghatározta, hogy lovas ugrató akadály rudakat használtunk, melyeket meghagytunk eredeti állapotukban és ehhez igazítottuk a bútordarab többi részét. Egy olyan egyszerű ám többcélú kisbútor született, amit használhatunk kerti lócaként, előszoba padként, de akár az ugrató rudak régi funkcióját felidézve, Kutya agility sporteszközként is. Ugorjunk hát a részletek leírásához és az alkotótársam bemutatására.

Éljen az élet, éljen az élet B oldala!

Tovább
Szólj hozzá!

Régi üvegek új köntösben

2018. május 11. 09:02 - lookbear

Üvegmaró pasztával mattított palackok

ma01.jpg

Biztosan láttatok már ti is olyan régi üvegtárgyakat, amelyeknek a fényes felületén valamilyen matt minta vagy felirat van. Nekem ezek a múltbéli palackok nagyon tetszenek, ezért régóta szerettem volna magam is kipróbálni a valódi matt üvegfelület előidézését. A homokfújás technológiáját, az ipari sav-maratott eljárásokat és a gravírozást házilag lehetetlen reprodukálni, főleg úgy, hogy az ember nem ért hozzá és nincsenek bonyolult és drága berendezései, kellékei. Szerencsére nem is kell belebonyolódnunk ezekbe a történetekbe, mert a magyar hobbivegyszerek világában megjelent egy új termék, az Üvegmaró paszta, melyet a Pentart fejlesztett ki. A padlásról, a sufniból és a pincéből előkotortam néhány régi üveget és kipróbáltam ezt a pasztát, amely nem imitált matt felületet képez az üvegen ami eltávolítható, hanem valóban megmarja a fényes üvegfelszínt. Lássuk, hogyan öltöztethetünk néhány régi flaskát új köntösbe, hogy otthonunk díszeivé válhassanak.

Éljen az élet, éljen a „marakodás”!

Tovább
2 komment

Cikiből cuki „sufnibarokk”

2018. április 27. 06:45 - lookbear

Új műanyag tükörből, régi és kopott krétatábla

su01.jpg

Ha tehetem, minden szombat délelőtt ellátogatok a közeli bolhapiacra. Nem mindig vásárolok és néha csak a hangulat kedvéért szlalomozok a mások által megunt tárgyak halmai között. Egy ilyen napon botlottam ebbe a „ciki-cuki”műanyag, barokk stílust utánzó tükörbe is. Az olcsó replikák mindig vonzottak, mert ezeket bűntudat nélkül átalakíthatja, lefestheti az ember. A cifra keret érdekelt igazából, így a tükröt kivettem belőle. Olyan megjelenést szerettem volna a keretnek adni, ami elfedi a csúnya műanyag öntvény nyomait és több száz éves külsőt kölcsönöz neki. A tükörkeret megjelenésének inspirációit egy nagyon kopott és sajnos siralmas állapotban levő vidéki kastély, és egy híres magyar történelmi személy keze által faragott barokk karszék adta. A munkához zománcfestéket használtam, melybe egy titkos adalékot kevertem, így téve koptathatóvá a festéket. A bejegyzésben minden trükkre és érdekességre „zománcfény” derül.

Éljen az élet, éljen sufnibarokk!

Tovább
Szólj hozzá!

Egy asztal tavaszi ruhája

2018. április 13. 20:35 - lookbear

Butopêa bútorból Lakbear bútor

k01.jpg

Nemrégiben megkeresett egy magyar bútor és lakberendezési tárgyakat forgalmazó cég, a Butopêa Home & Decor. Tetszett nekik a stílusom és az alkotásaim, és szerettek volna valamilyen formában együttműködni velem. Mint tudjátok ti is, többnyire olyan régi vagy kidobásra szánt tárgyakból alkotok valami újat, amelyekről úgy érzem, hogy még visszahozhatóak az „élők” sorába. Ennek fényében kellett közös nevezőt találnunk és egy olyan kisbútorra esett a választásunk, amelynek egy kis szépséghibája volt. Mivel új és kifogástalan minőségű bútorokról és használati tárgyakról van szó, ezért a szóban forgó asztalkát sem kellett a halálból visszahoznom. Így az idei „bútorfestő szezon”, számomra e konzol asztal átfestésével, újraöltöztetésével kezdődik. A Butopêa kérése csupán annyi volt, hogy merész, nőies és teljesen más hangulata legyen, mint amilyen eredetileg volt.

Éljen az élet, éljen az asztalka tavaszi ruhája!

Tovább
Szólj hozzá!

Doboztorta recept 0% cukorral

2018. március 16. 21:11 - lookbear

Nem minden torta doboz, de minden doboz lehet torta

to01_1.jpg

Ismerjük a közmondást „elvan a gyerek, ha játszik”el bizony, főleg ha kalória és cukormentes a játék. Most egy olyan csalóka „receptet” osztok meg veletek, amellyel olyan tortát készíthettek, amiben sem kalória, sem pedig cukor nincsen és 20 perc alatt elkészül. Ezt a süteményt nem lehet megenni, viszont bármit tárolhatunk benne. A csalafinta doboztortába beletehetjük egy szülinapos ajándékait, vagy tarthatjuk benne a süteményezés kellékeit, evőeszközöket vagy kistányérokat. Az ünnepelt személy ily formában való megviccelése, garantáltan emelni fogja az amúgy is emelkedett hangulat cukorszintjét. Nem is zagyválok tovább, lássuk a részleteket.

Éljen az élet, éljen a játék!

Tovább
Szólj hozzá!

Szépasszony

2018. március 02. 08:34 - lookbear

Sparhelt ajtóból konyhai kiegészítő

as01.jpg

A gyűjtögető szenvedélyem nem új keletű, ezt bizonyára már észrevettétek. Különösen szeretem a régi zománcos tárgyakat, amelyek eredeti funkciójukat már kevésbé vagy egyáltalán nem tudják betölteni. Ezekből a holmikból mindig lehet valami izgalmasat készíteni, így a homályba vesző múlt zománcfénye ismét megcsillanhat a jelen szikrázó napsugaraiban. Évekkel ezelőtt egy falusi lomtalanításon találtam rá egy sparheltajtóra, illetve annak a zománcos lemezborítására. Talán egy szokványos tűzhelyfedélen nem akadt volna meg a szemem, de ez a darab különlegesen szép és megható volt számomra. A mázas vasdarabon szépséges kék hajnalkák indái kunkorodnak, melyek azonnal felidézték bennem a nagyszülői ház gádorát, ahol ilyen kék virágok illatoztak nyaranta. A növénymotívumok között egy felirat is olvasható, mely elröpített egy képzeletbeli „hajnalkaszemű”, boldog menyecskéhez, akinek a konyhájába épp az imént állították be a szépasszony feliratú vadonatúj sparheltet. Talán ennek a kék álomképnek a boldogsága csillant meg a zománcos lapon, amikor rátaláltam a kidobásra szánt kacatok között. Hogy ismét örömet okozzon az emberi léleknek ez a múlttöredék, készítettem belőle egy akasztót, mely most a nyári konyhánkban boldogítja a főzni vágyókat.

Éljen az élet, éledjen az élettelen!

Tovább
4 komment

Cikiből cuki / hommage á René Magritte

2018. február 16. 06:16 - lookbear

Műanyag játéklóból mágneses könyvtámasz

alo01.jpg

A szürrealista festészet volt az első, amely igazán mélyen megérintett lázadozó kamaszként. Mivel egészen 15 éves koromig nem olvastam és nem is tanultam, csak kerékpároztam és rajzoltam, így a valós és valótlan világ lenyomata kizárólag képekben juthatott el hozzám. Ezért az első tapasztalataim, melyek valamiféle tudást és értelmet sugároztak, a könyvek képei voltak. Elsőként Salvador Dalí művészetét fedeztem fel, majd később René Magritte alkotásai voltak rám nagy hatással. Ez a hatás máig tart, számtalanszor merítettem ihletet a belga festőművész munkáiból. A festők festett világa aztán elvezetett a gondolatok és érzések leírt formájához is, és innentől kezdve faltam a könyveket. A bolhapiacokon mindig megállok a használt játékokat rejtő banános dobozok mellett és gyermeki vággyal kutatok bennük. Vásárolni csak egy-egy kisautót szoktam, ám most ez a műanyag és bársonybevonatú játékló beindította a fantáziámat. Ahogy ránéztem,azonnal eszembe juttatta az említett festő Biankó című képét, amelyen egy lovagló hölgy látható, és láthatatlan is egyben. Így született meg az írott gondolatok "támasza"egy műanyag játéklóból. A könyvtámasz, olyan régi köteteket fog közre majd a polcomon, amelyeket a küllemük alapján és nem a tartalmuk miatt választottam anno. Mára már általam olvasottnak számítanak ezek a művek, bírjanak bármilyen irodalmi értékkel vagy értéktelenséggel.

Éljen az élet, éljenek a könyvekben rejlő gondolatok!

Tovább
Szólj hozzá!

Pentart lista 2017-2018 újdonságai

2018. február 02. 19:58 - lookbear

a1_1.jpg

Úgy gondoltam, hogy az idei évad első bejegyzésében virtuális osztálykirándulásra viszlek titeket, a hobbi alapanyagok „megapoliszába”Pentart City-be. A tavalyi évben nagyon sok új és érdekes matéria került forgalomba, amelyeket egy kicsit közelebbről is bemutatok nektek, az idei év eddig megjelent újdonságaival együtt. A listában az összes új festék, paszta és egyéb bigyóka szerepel, amelyeket teszteltem is, és akár blogbejegyzés is született belőle a Pentart blogján, vagy itt nálam az én blogomon. A pár évvel ezelőtt íródott listám első részét ITT nézheted meg, a másodikat pedig ITT, melyekben megtalálod az alap dolgokat is, mint az akrilfestékeket, alapozókat vagy lazúrokat stb. Induljon hát az utazás, húzzuk a bugyikat köldökig, a hasitasikat csatoljuk be, legyen a zsebben néhány illatosított zsebkendő, a hátizsákban pedig parizeres zsemlye.

Éljen az élet, éljen az osztálykirándulás!

Tovább
Szólj hozzá!

Téli berek

2017. december 08. 09:21 - lookbear

Fából horgolt bármitartók, bárhova és bárkinek

te01.jpg

Az ember otthona olyan, mint egy cserjés, bozótos erdőcske, egy berek, ahová bevackolja magát és elbújhat, a világ elöl, ahol önmaga lehet a maga teremtette világban, élete társaival, a családdal.Télen, amikor meglassúdik az élet, elhalkul a tettvágy, jó bújócskázni kedvenc könyvünk sorai között, hogy a hosszú és hideg telet, e meleg lapok ölelésében vészeljük át. Minden télen előveszem kedvenc írom, Fekete István Téli berek című könyvét és újraolvasom. Ebben a stádiumban keresett meg Eszter az ő berekéből és a világháló feszített szálait megremegtetve üzent nekem, hogy alkotni szeretne velem valami közöset. Így esett, hogy az említett könyv telet oly gyönyörűen ábrázoló sorai, megtermékenyítették és inspirálták a kollektívánkat. Az elkészült alkotásunk a télnek állít gyertyafényes emléket, és mint fali dekoráció a közelgő karácsonyt is megidézi. Az inspiráló könyvbéli idézetet és az alkotótársam részletes bemutatását alant megtalálod.

Éljen az élet, élettel telítődjenek a berkek!

Tovább
Szólj hozzá!