OSB lapból faldekor

2020. május 21. 10:48 - lookbear

Betűdísz maradék faanyagból

a_01_1.jpg

Ha van otthon maradék faanyagunk vagy OSB lapunk, akkor készíthetünk belőlük faldekorációt. A viszonylag gyorsan elkészíthető, egyszerű és látványos betűdíszhez, csak szúrófűrész és némi festék szükségeltetik. Érdemes először az interneten keresgélni és csak ezután belevágni a munkába. Én is így tettem, szétnéztem a neten ötleteket és megoldásokat keresve. A készen kapható, régi feliratok vagy újonnan készült „betűdíszek” igencsak borsos áron kaphatóak. Ha megelégszünk a magunk által készített változattal, akkor sokat spórolhatunk egy-egy ilyen megoldáson. Most nézzük néhány lépésben, hogyan készíthető OSB lapból nagyméretű betűdísz vagy faldekor.

Éljen az élet, éljenek a falakra rótt betűk!

Tovább
4 komment

3 last minute ünnepi dekoráció

2019. december 19. 05:43 - lookbear

Néhány perc alatt elkészíthető világítós dekorációk karácsonyra

3v_01.jpg

Ha már nem maradt elég időnk a karácsonyi előkészületekben a dekorációra, akkor az utolsó pillanatokban is kreálhatunk néhány látványos kiegészítőt, amelyek hangulatos fényt árasztanak. A világítós ünnepi díszek elkészítéséhez, csupán néhány kellék szükségeltetik, amelyeket többnyire otthon is megtalálunk, vagy a nagy-bevásárlással együtt beszerezhetünk. A pár percet igénylő munkába akár a gyerekeket is bevonhatjuk. A képen látható koszorú mellett, még két másik ötletet is találhattok a bejegyzésben. Lássuk, sorra a három megoldást.

Éljen az élet, éljen a karácsony!

Tovább
Szólj hozzá!

Sisakból virágtartó

2019. november 13. 08:01 - lookbear

Egy retró motoros bukósisak és egy munkavédelmi sisak új élete virágtartóként

si01.jpg

Amikor kaptam egy csomagot augusztusban a Cat strapatelefonok magyarországi képviselőitől, nem csak egy okostelefon volt a dobozban, hanem egy használt munkavédelmi sisak is. A kérésük az volt, hogy ebből a tárgyból készítsek valamilyen új funkcióval bíró használati tárgyat. Első blikkre asztali lámpát láttam a sisakban, ám ezt túl kézenfekvőnek találtam. Igazam lett, mert körülnéztem az interneten és az ilyen és hasonló sisakokból többnyire lámpák készülnek. Így el is vetettem az ötletet és tovább agyaltam. Eszembe jutott, hogy az istálló padlásán van egy retró motoros sisakom, amit azért tartottam meg, hogy majd készítek belőle valamit. A felfüggeszthető virágtartó ötlete akkor villant be, amikor makramé technikával készült növénytartókat kerestem a megújult otthonomba. Így tovább már nem volt kérdéses, hogy a munkavédelmi sisak és a régi motoros bukó, szobanövénytartó lesz. Természetesen van néhány „sisak-virágtartó” a neten, de ez már nem vette el a kedvemet, hogy megalkossam a saját verziómat e témában.

Éljen az élet, éljenek a sisakok!

Tovább
Szólj hozzá!

Nürnberg ősszel

2019. október 31. 09:06 - lookbear

Nürnberg óvárosa és két kevésbé ismert látnivaló

nur01.jpg

Ha egy igazán hangulatos és történelmi helyszínre szeretnénk ellátogatni Európában, akkor Nürnberg bakancslistás úti cél lehet. Többször jártam már ebben a városban, de nekem ősszel tetszett leginkább Nürnberg. Az aranyló fényű lombok, különleges hangulatot kölcsönöznek a meseszerű favázas épületeknek és a díszes templomoknak. A nyitóképen Nürnberg egyik legikonikusabb épülete látható a Szentlélek kórház (Heilig-Geist-Spital). A Pegnitz-folyó fölé benyúló épületet 1332-ben alapították és a középkor egyik legnagyobb ispotálya volt. Az egykor híres kórház ma idősek otthona és egy népszerű étterem is található benne. Ám lássuk sorra a teljesség igénye nélkül az óváros főbb látnivalóit. Az óvárosi részen kívül, két olyan helyszínt is találtok, amelyek kevésbé ismertek de éppen ezért érdemes felkeresni őket.

Éljen az élet, éljen az aranyló ősz!

Tovább
8 komment

Körösfeketetói kirakodó vásár

2019. október 18. 07:19 - lookbear

Barangolás Európa egyik legnagyobb régiség és bolhapiacán

fek01.jpg

Erdély legnagyobb vásárát minden év októberében tartják Körösfeketetón (Negreni). A közel egy hetes „ramazúri” engem teljesen elvarázsolt. A portéka jellegét tekintve, valamelyest az Ecseri piac felhozatalához hasonlítható, ám mégis teljesen más a hangulat, a helyszín és az összeverbuválódott színes tömeg miatt. A kétszáz éve rendszeressé vált zsibvásárba turisztikai látványosságként is érdemes ellátogatni hiszen, itt találkozhatunk jövendőmondókkal, kalapos gáborokkal, zenélő és éneklő magyarokkal, kéregetőkkel, finom ételekkel és még ki tudja mi mindennel. Mindezt a Sebes – Körös két partján, dombokkal övezett két kilométer hosszan elhúzódó vásárterületen. E pár napban egy kevés idő arra is maradt, hogy a környező vidéket meglátogassuk és magunkba szívhassuk a fenyvesek és zuhatagok keserédes leheletét.

Éljen az élet, éljen Körösfeketetó!

Tovább
Szólj hozzá!

Gyere velünk Toszkánába

2019. szeptember 27. 10:53 - lookbear

2. Kreatív tábor / Kreatív Hobbik Csoport 2019

2t01.jpg

A tavaly megrendezésre került I. KHCS kreatív tábor sikere, az ötlet megálmodóját Szabó Henriettát, ismét tettekre sarkallta. Lefoglalta a szállást, kidolgozta az útvonalakat, listát írt a jelentkezőknek a fontos látnivalókról, sőt még a szúnyogriasztó kencékről és füstölőkről sem feledkezett meg. Ahogyan tavaly, idén is az én feladatom volt a kreatív foglalkozások tematikájának a kiötlése és a foglalkozások lebonyolítása. Ebben az évben két turnust is fogadtunk a kies lankák ölelésében megbújó toszkán házikóban, ami igazán távol van a világ zajától. Olyannyira, hogy a mai ember számára oly fontos „térerő” ereje is az égiek jóindulatától függött. Igazából nem is volt rá szükség, hiszen a gyönyörű toszkán táj tér-ereje, minden látogatót térdre kényszerít. Azt hiszem mindannyian szívesen térdepeltünk ezen a varázslatos helyen, és ha a Jóisten úgy akarja, jövőre is megengedi nekünk, hogy Itália kulturális ütőerén, Toszkánába időzhessünk. Lássuk, az idei év történetét képekkel és szöveggel illusztrálva.

Éljen az élet, éljen Toszkána idén is!

Tovább
Szólj hozzá!

Ilyen volt és ilyen lett

2019. július 19. 12:32 - lookbear

Fenyőbútorból retró hangulatú komód

kom01.jpg

Egy bolhapiaci látogatás alkalmával botlottam ebbe az ötfiókos fenyőbútorba. Az ára igazán baráti volt és mivel teljesen fa az egész, megvettem. Egyszerű formája miatt úgy gondoltam, hogy ideális alanya lehet egy olyan átalakításnak, amely a múltszázad 60-as éveinek bútorait idézi meg. Az első ránézésre egyszerűnek tűnő feladat, azért tartogatott számomra bonyodalmakat. Mindenesetre a végeredmény hasonlít a fejemben elképzelt retró hangulathoz, amely mostanság átszövi az otthonom berendezését.

Éljen az élet, éljen a nosztalgia!

Tovább
Szólj hozzá!

Könnyen gondozható növények kint és bent

2019. július 05. 09:41 - lookbear

Szobanövények és kerti dísznövények kezdőknek

no01.jpg

A növények nélkülözhetetlen részei az otthonnak, legyen az városi lakás vagy kerttel rendelkező ház. Eme zöld élőlények olyan „csendestársak” amelyek jó hatással vannak a kedélyállapotunkra, nyugalmat árasztanak és még a lakótér levegőjét is felfrissítik. A válogatásban összegyűjtöttem azokat a dísznövényeket, amelyek nem igényelnek speciális gondozást és az én otthonomban és a kertemben is megtalálhatóak. A képek között néhány gyorsan elkészíthető DIY virágtartó ötletet is becsempésztem, hogy még színesebb legyen eme "virágcsokor". A bemutatott szobanövények mindegyike tartható panellakásban is, a kertiek pedig bármilyen hazai talajon szépen fejlődnek. Azoknak ajánlom elsősorban eme írást, akik bizonytalanok vagy kezdők a növényápolás, növénytartás terén. Fontosnak tartom még itt az elején leírni, hogy némely szobanövény és kerti dísznövény mérgező! Éppen ezért legyenek körültekintőek azok, akiknek kisgyermekük van, vagy négylábút tartanak a lakásban. A képek alsó sarkába az adott növény latin és köznyelvi nevét is ráírtam. Így könnyen rátaláltok az adott növényre és megkereshetitek, hogy miben jelenthet veszélyt a tartásuk. Külön a növények toxikológiájára nem térek ki, hiszen nem is lehetne beszerezni őket a szakboltokban, ha az általános tartásuk bármilyen nehézségbe ütközne.

Éljen az élet, éljenek az oxigént termelő növények!

Tovább
2 komment

1 ház és 2 festmény

2019. június 21. 11:12 - lookbear

Ha van kézügyességed, készíts festményt lakásdekorációnak

fe01_1.jpg

A művészeti alkotások, ahogyan a festmények is, különleges értéket képviselnek és minden esetben valamilyen üzenet is párosul a látvány és az esztétika mellé. Sok esetben az üzenet nagyon is beszédes, de lehet ösztönös, vagy éppen hallgatag. Természetesen a mögöttes tartalom az alkotó szándékától, habitusától és a pillanatnyi hangulatától is függ. Mivel van némi közöm a festészethez és a megújult otthonom berendezésén és dekorációján ügyködöm, kézenfekvő volt, hogy készítsek valami „falra-valót” is a meglévő kiegészítők mellé. Ezúttal csupán lakásdekorációként tekintettem a születendő alkotásokra, mögöttes tartalmak nélkül. Nagyon szeretem a klasszikus modern berendezési tárgyakat és műalkotásokat, így e stílusban kerestem műveket, melyek alkalmasak az átiratra. Nem ragaszkodtam az eredeti képek szolgai másolásához, csak inspirációként használtam őket lesz, ami lesz alapon. Ha van egy kis kézügyességed és régóta kipróbálnád a képfestést, akkor tarts most velem, hátha útmutatást és inspirációt nyújthatok vágyad megvalósításában.

Éljen az élet, éljenek a festett képek!

Tovább
Szólj hozzá!

Sittből szobor

2019. június 07. 20:31 - lookbear

Lakberendezési kiegészítő maradék építkezési anyagokból

yt01.jpg

Ha az ember házfelújításba kezd, rengeteg építési törmelék, sitt keletkezik. Nem volt ez máshogy az otthonom megújulásakor sem, ami egy bő félévig tartott. A hosszú hónapok alatt minduntalan válogattuk a még használható téglákat, léceket, vasdarabokat, gerendavégeket. Ezekkel az újra beépíthető vagy átalakítható elemekkel, valamelyest csökkenteni lehetett a magas alapanyag költségeket. A ház körüli udvar, csakhamar a Dunántúli-dombság kicsinyített változatává alakult, ahogy sokasodtak a különféle kupacok. E halmok tartalmából csíptem le olykor néhány anyagot, hogy majd ha kész lesz a ház, alkotok belőlük valamit. Ahogy „Darabos úrnak fontos a vasaló”, nekem fontos volt, hogy legyen egy saját „szobrom” emlékeztetőül, hogy soha ne vágjak ilyen átalakításba többé. Így is lett és a minap egy mentett falazóelemből, tetőlemez csavarokból, falécből, zárszerkezet takarópántból és gerendavégből, összeügyködtem egy „etno-retro-primkó” dekorációt az új otthonom számára. Így vált a tetemes kupacok tartalmából házi totem.

Éljen az élet, éljenek a maradék anyagok és éljen Dzsungel Józsi!

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása