Könnyen gondozható növények kint és bent

2019. július 05. 09:41 - lookbear

Szobanövények és kerti dísznövények kezdőknek

no01.jpg

A növények nélkülözhetetlen részei az otthonnak, legyen az városi lakás vagy kerttel rendelkező ház. Eme zöld élőlények olyan „csendestársak” amelyek jó hatással vannak a kedélyállapotunkra, nyugalmat árasztanak és még a lakótér levegőjét is felfrissítik. A válogatásban összegyűjtöttem azokat a dísznövényeket, amelyek nem igényelnek speciális gondozást és az én otthonomban és a kertemben is megtalálhatóak. A képek között néhány gyorsan elkészíthető DIY virágtartó ötletet is becsempésztem, hogy még színesebb legyen eme "virágcsokor". A bemutatott szobanövények mindegyike tartható panellakásban is, a kertiek pedig bármilyen hazai talajon szépen fejlődnek. Azoknak ajánlom elsősorban eme írást, akik bizonytalanok vagy kezdők a növényápolás, növénytartás terén. Fontosnak tartom még itt az elején leírni, hogy némely szobanövény és kerti dísznövény mérgező! Éppen ezért legyenek körültekintőek azok, akiknek kisgyermekük van, vagy négylábút tartanak a lakásban. A képek alsó sarkába az adott növény latin és köznyelvi nevét is ráírtam. Így könnyen rátaláltok az adott növényre és megkereshetitek, hogy miben jelenthet veszélyt a tartásuk. Külön a növények toxikológiájára nem térek ki, hiszen nem is lehetne beszerezni őket a szakboltokban, ha az általános tartásuk bármilyen nehézségbe ütközne.

Éljen az élet, éljenek az oxigént termelő növények!

Tovább
2 komment

Sittből szobor

2019. június 07. 20:31 - lookbear

Lakberendezési kiegészítő maradék építkezési anyagokból

yt01.jpg

Ha az ember házfelújításba kezd, rengeteg építési törmelék, sitt keletkezik. Nem volt ez máshogy az otthonom megújulásakor sem, ami egy bő félévig tartott. A hosszú hónapok alatt minduntalan válogattuk a még használható téglákat, léceket, vasdarabokat, gerendavégeket. Ezekkel az újra beépíthető vagy átalakítható elemekkel, valamelyest csökkenteni lehetett a magas alapanyag költségeket. A ház körüli udvar, csakhamar a Dunántúli-dombság kicsinyített változatává alakult, ahogy sokasodtak a különféle kupacok. E halmok tartalmából csíptem le olykor néhány anyagot, hogy majd ha kész lesz a ház, alkotok belőlük valamit. Ahogy „Darabos úrnak fontos a vasaló”, nekem fontos volt, hogy legyen egy saját „szobrom” emlékeztetőül, hogy soha ne vágjak ilyen átalakításba többé. Így is lett és a minap egy mentett falazóelemből, tetőlemez csavarokból, falécből, zárszerkezet takarópántból és gerendavégből, összeügyködtem egy „etno-retro-primkó” dekorációt az új otthonom számára. Így vált a tetemes kupacok tartalmából házi totem.

Éljen az élet, éljenek a maradék anyagok és éljen Dzsungel Józsi!

Tovább
Szólj hozzá!

Thonet - bödön

2019. május 17. 14:06 - lookbear

Az ellentétek vonzzák egymást

th01.jpg

Volt nekem egy hiányzó lábú Thonet székem, amit egy lomtalanításon találtam. Az ülőrészén található kopott minta tetszett meg. Így hát hazavittem, hogy egyszer majd kezdek vele valamit. A szék sokáig porosodott a fészerben egy zománcos zsírosbödön mellett, amiben a lecserélt villanyvezetékeket és drótokat tartottam. A zsírosbödönről tudtam, hogy egyszer olyan levehető tetejű ülőke lesz, amit tárolásra is lehet használni, míg a lábatlan szék jövője még kérdéses volt. Fogtam a széket és a bödön fölé emeltem, ekkor „megvilágosodtam” és tudtam, hogy őket egymásnak teremtette a sors. A Thonet – bödön még 2014-ben készült, azóta folyamatosan használatban volt, majd tavaly egy kedves barátomnak ajándékoztam, aki első pillantásra beleszeretett a szóban forgó bútorba. Gyertek és kövessétek nyomon a két ellentétes tárgy egybeolvasztásának kép-regényét.

Éljen az élet, éljenek a vonzó ellentétek!

Tovább
Szólj hozzá!

Vitrinsztori

2019. május 02. 06:52 - lookbear

Orvosi szekrényből "kispolgári" vitrin

vi01.jpg

Amikor kisiskolások voltunk a tesómmal, a nyári szünetekben az emeletünkön lakó Ildi nénit kérte meg az anyukánk, hogy figyeljen néha ránk napközben, amíg ő munkában van. Így mindennap átjött hozzánk, melegített nekünk ebédet és mi is átszaladgáltunk hozzá vendégségbe. A nappalija régimódi nehézkes barna színű bútorokkal volt tele, amelyek számomra akkor, félelmetesnek hatottak. Ám volt egy nagy üveges szekrénye, ami engem nagyon izgatott. Telis-tele volt porcelán nippekkel a táncoló balerinától kezdve a búsuló juhászig, mindenféle figura meredt mozdulatlanul rám és a vakvilágra. Felnőtt játékoknak véltem ezeket a tárgyakat, olyan értékes és különleges holmiknak, amivel csak kivételes alkalmakkor lehet játszani. Nagy csalódás volt, amikor Ildi néni felvilágosított, hogy ezekkel a holmikkal nem játsszanak sem a felnőttek, pláne nem a gyerekek. Azóta sem értem teljesen a nippek funkcióját, talán csak idealizált életképek, hangulatok és vágyak porcelánba merevítve. Minden esetre, amikor szembe jött velem a sors útján ez a régi üvegezett orvosi szekrény, tudtam, hogy ő, Ildi néni vitrinje lehetne nálam.

Éljen az élet, éljenek a játszhatatlan játékok!

Tovább
Szólj hozzá!

Kalandozás a szkipetárok földjén

2019. április 18. 16:30 - lookbear

Albánia szubjektív szemmel

alb001.jpg

Mindenkinek van bakancslistája, az enyémen régóta ott virított, piros alapon egy fekete kétfejű sas. Albániába sokáig nem lehetett utazni és igazából nagyon keveset tudhattunk erről az országról. Az elképzeléseink még ma is hiányosak és köszönő viszonyban sincsenek a valósággal. Persze a valóság relatív és mindenki máshogyan éli meg az őt körülölelő világot. Ez a bejegyzés sem kivétel és merőben szubjektív. Azokat a benyomásokat, élményeket tudom csak megosztani veletek, amelyeket az én antennáim érzékeltek ezen a különleges és fantasztikus helyen. Induljunk hát az ezerarcú Albániába, tartsatok most velem.

Éljen az élet, éljen az utazás!

Tovább
7 komment

Képkeretből karácsonyfa

2018. november 30. 12:21 - lookbear

Maradék faanyagból rendhagyó „ünnepfa”

kar01.jpg

Régóta őrizgetem a képkeretezésekből megmaradt faléceket. Sajnáltam kidobni őket és úgy gondoltam, hogy egyszer majd valamire felhasználom őket. Így is lett, mert most alternatív karácsonyfaként születtek újjá. Természetesen bármilyen hulladék faanyagból készíthetünk hasonló „ünnepfát” ha nincs otthon képkeretünk. Egyszerű maradék léceket, faágakat vagy pozdorjalapokat is felhasználhatunk a tetszőleges méretű karácsonyfa elkészítéséhez. A méretre vágott és összeragasztott elemek hamar elkészülnek, ezután kedvünk szerint pácolhatjuk, festhetjük őket. Aki szerényebb ünnepi megoldásokkal is beéri és nem vásárol karácsonyfát, vagy nem szeretne műfenyőt, annak ideális lehet ez az egyszerű ötlet. A rendhagyó fenyőfa dekorálásában, az egészen apró gyerekek is segíthetnek, így még egyedibb és személyesebb lehet a léckarácsonyfánk.

Éljen az élet, éledjen újjá a maradék faanyag!

 

Tovább
Szólj hozzá!

Botticelli emlékére

2018. október 12. 08:45 - lookbear

Hordóból tükör

bo01_2.jpg

Vannak olyan hasznavehetetlen tárgyak, amelyek első ránézésre nem üzennek az embernek, nem hívogatják a barkácsolót, hogy újat vagy valami mást teremtsen belőlük. E régi boroshordó is ilyen volt számomra és ilyen is maradt volna, ha nincs egy alkotótárs, aki hiszi, hogy egy rozoga „bortartóból” is tud valami más, valami új lenni. Heni, akit felkértem a közös alkotásra és az itáliai kreatív tábort megálmodta és valóra váltotta, kitartott az elképzelése mellett és végül meggyőzött. A meggyőzésben az egyik kedvenc reneszánsz művészem, Sandro Botticelli is segített, aki Firenzében a toszkán fővárosban született. Olyan új funkciót és külsőt igyekeztünk adni a hajdani hordónak, amely tükrözi azt az elgondolást, hogy valami egészen más szülessen, de mégis megőrződjön valamelyest az eredeti forma. Úgy hiszem a feladat sikerült, így hát nem is görgetem tovább a szavakat, lássuk a történet részleteit.

Éljen az élet, éljenek az elvetett ötletek!

Tovább
Szólj hozzá!

Gyere velünk Toszkánába

2018. szeptember 28. 09:44 - lookbear

1. Kreatív tábor / Kreatív Hobbik Csoport 2018

t0001.jpg

Amikor a Jóisten kincsekkel megrakott égi szekerén Toszkána felett robogott, annak láttán hirtelen megrántotta „felhőlovai” kantárját, majd gyönyörű kék szemével a még gyönyörűbb tájra pillantott. Felsóhajtott és nagy megelégedéssel vizslatta az általa teremtett lankákat, völgyeket és kócos olívaerdőket. Szekerén felhalmozott kincseiből, előhúzott néhány ciprusfát és a puha dombok közé tűzögette őket. Eme „növénytornyok” azóta is emlékeztetik az embereket teremtőjük nagyvonalúságára és jóakaratára. Ám még valami hiányzott e kies tájképről, így elővette égi bugyrából legféltettebb kincsét a tudomány és művészet vetőmagját, melyet szétszórt a buckák között. Idővel a tudásmagok termőre fordultak és olyan gyümölcsöket érleltek, mint Leonardo da Vinci, Giacomo Puccini, Galileo Galilei, Franco Zeffirelli vagy Andrea Bocelli. Az égi áldás lassan beterítette az egész planétát és Magyarországra is jutott belőle bőven. Az egyik ilyen magocska Szabó Henrietta a Kreatív Hobbik Csoport vezetője. A szóban forgó hölgy felkért a programban való közreműködésre, amire én igent mondtam. Az 1. Kreatív tábor Toszkánában ötletét ő maga találta ki és bonyolította le, nekem a kreatív foglalkozások témájának a kidolgozása és megvalósítása volt a feladatom. Mindebben partnerünk volt a Pentart, akik a kreatív matériákat biztosították számunkra. Lássuk milyen volt az alkotótábor és milyen volt Toszkána.

Éljen az élet, éljen Itália!

Tovább
Szólj hozzá!

„Nekem a Balaton a Riviéra”

2018. június 15. 13:34 - lookbear

Házilag készített praktikus vízálló vászontáska, balatoni üdüléshez és dinnyecipeléshez

ba01.jpg

Gyerekként két dologgal lehetett igazán felizgatni. Az egyik az volt, amikor a vidéki rokonok feljöttek hozzánk Pestre és az egész alom bevetette magát a Városligetbe. A reggeltől estig tartó mulatság az ásítozó állatkerti oroszlánoknál kezdődött, onnan a hullámvasúttal jutottunk a hangulat csúcsívére, majd este a cirkuszi elefánton lovagló majom búcsúztatta a kimerült felnőtteket és a túlpörgött gyerekeket. A másik „gyerekizgató”nem a Modern Talking zenekar, hanem a balatoni nyaralás volt. Szinte minden évben Zánkán időzhettünk a vállalati üdülőben, ahogy akkoriban sokan mások is. Mint régen, most is elbűvöl ez a nagy fogkrém zöld színű tenger, a felette feszülő égbolton lebegő sirályaival, a lángos szagú parti sétányaival és a távolban ringatózó hajók cápauszonynak tűnő vitorláival. Tavaly ilyenkor ismét „vállalati üdülhettem”a magyar Riviérán. A nyaralásra magammal vittem a praktikus vízálló strandszatyromat is, amit pár éve készítettem maradék farmer anyagokból. Hogy hogyan lehet egy átlagos textil vízálló? Azt elárulom az elkészítés képeinél.

Éljen az élet, éljen a Balaton!

Tovább
Szólj hozzá!

B oldal és Lakbear háromfunkciós bútora

2018. június 01. 16:39 - lookbear

Lovas ugrató akadályokból és maradék faanyagból készült pad

ak01.jpg

Már hagyománynak számít nálam, hogy időről-időre bemutatok nektek egy alkotót, akinek a munkáit a szemléletét nagyra becsülöm. Ilyenkor egy közös alkotás is születik, amit együtt hozunk létre, olykor a semmiből. Nem volt ez másként most sem, amikor Kollár Istvánnal a B oldal bloggerével egy háromfunkciós padot álmodtunk meg. A bútor különleges és nem minden háztartásban fellelhető faanyagból készült. A pad küllemét és formáját nagyban meghatározta, hogy lovas ugrató akadály rudakat használtunk, melyeket meghagytunk eredeti állapotukban és ehhez igazítottuk a bútordarab többi részét. Egy olyan egyszerű ám többcélú kisbútor született, amit használhatunk kerti lócaként, előszoba padként, de akár az ugrató rudak régi funkcióját felidézve, Kutya agility sporteszközként is. Ugorjunk hát a részletek leírásához és az alkotótársam bemutatására.

Éljen az élet, éljen az élet B oldala!

Tovább
Szólj hozzá!