Plafon sztori 2.

2019. december 13. 04:45 - lookbear

Lakásfelújítás plafoncserével

ot01.jpg

Egy régi épület átalakítása és felújítása minden esetben többletmunkával és nem várt bonyodalmakkal jár, pláne ha az egész tetőt és mennyezetet is kicseréljük. Az egy éve „rehabilitált” otthonom sem volt ez alól kivétel. Jócskán akadtak érdekes helyzetek és az a bizonyos halánték is fékezhetetlenül őszült. Mire rohamtempóban elkészült a ház és a régóta várt lak-berendezkedésre került a sor, kicsit belassultam és elfáradtam. Így nem is erőltettem, hogy egy vagy két hét alatt gyorsan bepakoljak. Szép lassan haladtam előre, amikor kedvem és időm volt feltettem egy képet, átfestettem egy bútort. Most ebből az egy éves időszakból láthattok képeket. Ne lepődjetek meg, ha egyes tárgyakat több helyen is láttok, mert rengeteg időt fecséreltem arra, hogy mindennek megtaláljam a legideálisabb helyét.

Éljen az élet, éljen a lakásfelújítás!

ot02.jpg

Kezdjük a nézelődést az előszobában. Korábban ez egy funkció nélküli átjáró-helység volt, amiből a fürdőszoba, a nappali és a szobák nyíltak. A régi bejárat a konyha melletti szűk folyosón volt, ami a nappalira nyílott. Az új előtér, ami most már nem csak egy átjáró, kellőképpen tágas és végre fontos funkcióval bír. Nagyon szeretem, hogy van hely „megérkezni” és nem egy szűk folyosón kell bepréselődni a lakásba.

 

ot03.jpg

Ezen a képen az előbb említett funkció nélküli átjárót láthatjátok, még az ablakkal, melynek a helyére került a bejárati ajtó. ITT pedig a Plafon sztori első részét találjátok, ha még több "rombolós" képet szeretnétek látni.

 

ot04.jpg

Az új előszobából nyílik egy kis folyosó, ami megmaradt. Itt egy dolgozósarok is helyet kapott, amit majd lentebb láthattok is.

 

ot05.jpg

Ahogy már olvashattátok az első részben is, az egész tető ki lett cserélve a plafonnal együtt. Ezen a képen a „kabrió” nappalit láthatjátok és azt, amikor felkerült az új mennyezet.

 

ot06.jpg

Az új plafon megszületésétől nagyon messze volt a képen látható mai állapot, de úgy érzem, hogy a belefektetett energia és a sok fáradalom mégiscsak megérte ezt a vállalkozást. A baloldali képen látható festményt én festettem és ITT találjátok az elkészítésének a történetét.

 

ot07.jpg

A nappali egy helyiségben van a konyhával. Éppen ezért egy olyan „áthidaló” elemet szerettem volna, ami összekapcsolja a két külön funkcióval bíró, de egy területen levő részeket. Mészkőből készültek az épített elválasztó elemek és az felújításból megmaradt gerendákból a nappali pultja. A falra felkerült egy régi vasutas óra is, amit nem festettem át, csak óraszerkezetet tettem bele, mert az nem volt neki. Kitettem a pultra egy régi cégértáblát is, amit még a múlt században kaptam egy nagyon kedves barátomtól.

 

ot08.jpg

Az új előszobából egy boltív alatt lehet bejutni a nappalis konyhába. A mozaikozott boltívről levertem a csempét, hogy majd sima vakolt és fehérre festett lehessen.

 

ot09.jpg

A boltív immáron elkészült, ahogyan a nappali is. A falakra csak azokat a kiegészítőket tettem ki, amelyeket nagyon szeretek és passzolnak az újragondolt berendezéshez. Ilyen a makramé falikép is, amelyet nemrégiben kaptam egy kedves olvasómtól, aki a kezdetektől követi a bejegyzéseimet.

 

ot10.jpg

A szűk folyosós régi előszoba lebontásra került. A felszabadult területen végre helyet kapott egy étkező is, ami nagyon hiányzott korábban.

 

ot11.jpg

Ez volt a régi bejárat az említett szűk folyosóval. Az egyik fal lebontása után a megnövekedett területű rész lett az étkező.

 

ot12.jpg

Nagyon szeretem ezt a különálló beugrót, ami mégis szerves része az egésznek. A hajdani előszoba egyik fala megmaradt, a túloldalán a konyha található.

 

ot13.jpg

A konyha elrendezésében nem történt változás, mivel nem túl nagy, így adott volt, hogy mi hol kap helyet benne. A másik képen a még tetőtlen házat láthatjátok a hatalmas sitt kupaccal.

 

ot14.jpg

A konyha falára metrócsempe került. Tudom, hogy rengeteg helyen ilyen van, de ezt a típusú kerámia burkolatot már ezer éve szerettem volna. Nem bántam meg, könnyen takarítható és semleges, passzol hozzá minden.

 

ot15.jpg

Régen nem szerettem a hűtőmágnest. Fölösleges dolognak tartottam, ami most is így van. De mennyi fölösleges dolog van az életben, ami jó. A mágnesek jó részét az utazásaimról hoztam és a barátaimtól kaptam, így ha rájuk nézek, felidéződnek a szeretett személyek és a csavargós élmények.

 

ot16.jpg

Az új előszobából nyíló folyosó, ahonnan a szobákba is el lehet jutni, több átváltozáson is átesett az idők folyamán. Amikor ide költöztem, egy bejárati ajtó volt a végén, ami be lett falazva. Az oldalsó ablak ki lett cserélve üvegtéglára és itt teleltettem a kaktuszaimat anno.

 

ot17.jpg

Mielőtt megkezdődött volna a felújítás a kaktuszokat elajándékoztam. Nem tudtam őket hova tenni a renoválás alatt és nem akartam, hogy elpusztuljanak. Így ez a folyosói "ficak" felszabadult és lehetőség nyílt arra, hogy egy dolgozósarok is helyet kapjon a házban. Az általam kreált asztalt a maradék, építkezési anyagokból építettem. A másik képen a hálószoba egy kis részletét láthatjátok. Többet most nem mutatok róla, mert a vendégszobával együtt, még a mai napig sem jutottam dűlőre a berendezésükkel kapcsolatban.

 

ot18.jpg

A vendégszobáról is csak ezt a két részletet mutatom, ahogy írtam, itt is képlékeny még a pontos elrendezés. A képen látható tükör keretének a sztorijáról ITT olvashattok. A fürdőszoba és illemhely nekem túl intim terület ahhoz, hogy „közszemlére” tegyem, így azokat nem mutogatom. Legközelebb a megújult és átalakított bútorok történetéről fogok nektek írni, majd körbejárjuk az udvart és a teraszt is.

Ha tetszett az alkotásom, akkor számtalan dolgot tudsz tenni, hogy hangot adj a tetszésednek.

Elkezdhetsz követni a Facebookon ha ide kattintasz, megtalálsz a Pinteresten is ha ide kattintasz, vagy kövess a Flickr-en ide kattintva.

Ha tényleg nagyon tetszett, akkor szerezz másoknak is örömet és oszd meg velük ezt a posztot.

Végül, de nem utolsó sorban, írhatsz kommentet is, és én ígérem hogy válaszolok.

Köszönöm a figyelmedet. Megtisztelő.

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lakbear.blog.hu/api/trackback/id/tr7015350314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tünde Búzás 2019.12.14. 22:10:45

Csodálatos lett és emberfeletti munka. Barátságos, elegáns, imádom. És persze irigykedem...nagyonis

Lakbear 2019.12.15. 16:39:47

@Tünde Búzás: Köszönöm szépen :-) Nagy meló volt, így van de most már végre kész és lazíthatok :-) Örülök, hogy tetszett neked!