Nürnberg ősszel

2019. október 31. 09:06 - lookbear

Nürnberg óvárosa és két kevésbé ismert látnivaló

nur01.jpg

Ha egy igazán hangulatos és történelmi helyszínre szeretnénk ellátogatni Európában, akkor Nürnberg bakancslistás úti cél lehet. Többször jártam már ebben a városban, de nekem ősszel tetszett leginkább Nürnberg. Az aranyló fényű lombok, különleges hangulatot kölcsönöznek a meseszerű favázas épületeknek és a díszes templomoknak. A nyitóképen Nürnberg egyik legikonikusabb épülete látható a Szentlélek kórház (Heilig-Geist-Spital). A Pegnitz-folyó fölé benyúló épületet 1332-ben alapították és a középkor egyik legnagyobb ispotálya volt. Az egykor híres kórház ma idősek otthona és egy népszerű étterem is található benne. Ám lássuk sorra a teljesség igénye nélkül az óváros főbb látnivalóit. Az óvárosi részen kívül, két olyan helyszínt is találtok, amelyek kevésbé ismertek de éppen ezért érdemes felkeresni őket.

Éljen az élet, éljen az aranyló ősz!

nur02.jpg

Nürnberg legfőbb látnivalói közé tartoznak a gótikus ikertemplomok. A várost kettéosztó Pegnitz-folyó mindkét partján a különböző városnegyedek felépítették a maguk plébániatemplomát, melyek építészeti kialakításukban és méretükben vetélytársai voltak egymásnak. A képen a gyönyörű gótikus kori, immáron evangélikus templom látható a St. Sebald – Sebalduskirche (e templom ikerpárja pedig a St. Lorenz Kirche). A templomban csodás festett kőfaragványokat látunk, mint például ez az oszlopfődísz. Külön meg kell jegyezni, hogy a mai óváros nagy része a második világháborúban elpusztult. Az épületeket azóta helyreállították és ismét a régi fényükben pompáznak.

 

nur03.jpg

A városban járva rengeteg apró részletre lehet figyelmes az ember. Ilyen volt az egyik parkban csak éppen észrevehető, alig 35cm magas szobrocska, mely egy „értelmiségi kerti törpe házaspárt” formázott. De voltak hatalmas „részletek” is, ha az ember letekintett a városra a várdombról.

 

nur04.jpg

A kevésbé ismert látnivalók közül az egyik kedvencem volt a Szent Rókus temető (Rochusfriedhof) és a Johannisfriedhof temető, amelyek az őszi napfényben a hulló levelekkel igazán megkapó látványt nyújtottak. A Gostenhof negyedben található temetőt az 1510-es években hozták létre az 1517-18-as pestisjárvány áldozatainak. A temetőben hírességek is nyugszanak, mint például Johann Pachelbel (1653-1706) zeneszerző, orgonista és tanár. A másik temetőben (Johannisfriedhof) található Albrecht Dürer sírja. Az említett temető közepén egy gyönyörű gótikus kápolnát is találunk, amely 1520-ban épült.

 

nur05.jpg

A hétvégi vásárairól híres Hauptmarkt az óvárosi rész legszebb tere. Én éppen akkor jártam arra, amikor a közelgő halottak napja alkalmából virágpiacot tartottak. A tér legszebb és egyben legrégebbi éke a gótikus Miasszonyunk temploma (Frauenkirche). A templomot 1352-1361-ben építették az egykori zsidó negyed helyén. Ezen a téren kerül megrendezésre az adventi vásár is, ami messze földön híres és az egyik leghangulatosabb karácsonyi piac Európában.

 

nur06.jpg

Szinte mindegy hogy melyik nürnbergi templomba térünk be, hiszen mindegyik csodálatos gótikus belső térrel bír. Ha szerencsénk van, akkor orgonajátékot is hallhatunk e magával ragadó hatalmas épületekben.

 

nur07.jpg

Albrecht (ifjabb Ajtósi) Dürer (1471-1528) a német reneszánsz egyik legkiválóbb művésze, akinek a lakóháza ma a festőóriásnak állít emléket (Albrecht Dürer Haus a jobboldali képen). Kevesebben tudják róla, hogy édesapja, idősebb Ajtósi Albert a Gyula város közelében valaha állott kis faluban, Ajtóson született. Így ír a művész minderről: "Én, ifjabb Albrecht Dürer, összegyűjtöttem édesapám feljegyzéseiből, honnét származott, hogy került ide, hogyan élt és hogyan halt meg békében" - írta 1524 karácsonya után Nürnbergben Családi krónika című művében. Ugyanebben az írásban olvasható az is: "Idősebb Albrecht Dürer a magyar királyságban született és családja marha- és lótenyésztésből tartotta fenn magát”. A festő négyemeletes favázas nürnbergi háza lakásként, műhelyként és boltként is funkcionált. Ha betérünk a múzeumba (felnőtt belépő 6 euró), nem találunk eredeti Dürer alkotásokat, viszont megismerhetjük a művész életének és munkájának minden aspektusát. Továbbá bepillantást nyerhetünk a XV. században élt emberek hétköznapjaiba. Szerintem mindenképp érdemes ellátogatni ebbe az érdekes múzeumba és a közelében található galériába, ahol a kortárs festményeken túl a híres Dürer-nyúl szobormásolatát, vagy vicces kerti törpét is beszerezhetünk (a galéria elérhetősége a kirakatban olvasható).

 

nur08.jpg

Talán a legszebb részletek a középkori templomok belső vagy külső vasajtói voltak. Gyönyörűséges zárakat, vereteket, domborműveket, kopogtatókat láttam, szerte a városban.

 

nur09.jpg

Biztosan merészség komoly párhuzamot vonni a nagybetűs német gótika és a díszes mézeskalácsok között. Inkább csak játékból vetettem össze a két különböző dolog túldíszítettségét.

 

nur10.jpg

Az óváros fölötti dombon a Dürer házzal szemben, megpillanthatjuk a várat, amely a középkori Nürnberg erejét és nagyságát méltán hirdeti még ma is. A várban, amelyet nemrégiben teljesen felújítottak egy múzeum is található (Kaiserburg – Museum). Nemcsak a magaslaton levő várra érdemes felpillantani, hanem az épületek homlokzataira is. Csodás díszeket, ablakokat, szobrokat és ilyen remek üvegezett erkélyeket is találhatunk.

 

nur11.jpg

Az óvárosi részen kívül található egy másik kevésbé ismert nevezetesség. A gyönyörű Barokk kert vagy Heszperidák kertje (Barockgarten – Hesperidengarten) igazán elbűvölő így ősszel. Amikor arra sétáltunk, nem is gondoltam volna, hogy mit rejt ez a szigorú kapu (baloldali kép). Viszont ahogy beléptem elállt a szavam a csodás kis pavilontól a nyírt sövényektől és a záporozó aranyszínű levelektől. Igazán érdemes ide ellátogatni, nincs messze az óvárostól és a már említett Rókus temetőt is útba ejthetjük. A cím a következő: Johannisstr. 47, 90419 Nuremberg.

 

nur12.jpg

A Pegnitz mentén nagyon hangulatos házikók sorakoznak. Érdemes végigsétálni a parton és átmenni a sok kis hidacska egyikén. Remek képeket készíthetünk a vízben tükröződő épületekről.

 

nur13.jpg

Az óvárosban számos favázas (fachwerkhaus) épületet láthatunk, nekem nagyon tetszenek az ily módon épült házak. Érdemes egy-egy nyitott kapualjba és udvarra is benézni. A már említett barokk kertet is így találtuk teljesen véletlenül.

 

nur14.jpg

Érdekes kirakatokat és „utcai” bútorokat is találhatunk Nürnbergben. A képen látható prémes darabok, egy lakberendezési boltba csalogatják a bámészkodót. A kép másik felén ismét láthattok egy gyönyörű veretes ajtót.

 

nur15.jpg

Ilyen, babaház-bútorboltot még nem láttam korábban. Érdekes volt, hogy a mini berendezési tárgyak egyike sem tükrözte a mai bútorok megjelenését. Úgy látszik, a babaház lakberendezésben még nem tartunk a jelenkor divatjának megfelelő bútoroknál. Viszont csodás divatjamúlt kapucsengőket is találtam Nürnbergben, akárcsak a nyáron Itáliában.

 

nur16.jpg

Végül egy szép kapuveret ismét és egy folyóparti ház, ami a leginkább tetszett a régebbi típusú lakóházak közül. Nürnbergben még rengeteg látnivaló van, ha több időt töltünk a városban érdemes megnézni a náci birodalmi pártgyűlések területét, vagy a nürnbergi pernek emléket állító kiállítást is.

Ha tetszett az alkotásom, akkor számtalan dolgot tudsz tenni, hogy hangot adj a tetszésednek.

Elkezdhetsz követni a Facebookon ha ide kattintasz, megtalálsz a Pinteresten is ha ide kattintasz, vagy kövess a Flickr-en ide kattintva.

Ha tényleg nagyon tetszett, akkor szerezz másoknak is örömet és oszd meg velük ezt a posztot.

Végül, de nem utolsó sorban, írhatsz kommentet is, és én ígérem hogy válaszolok.

Köszönöm a figyelmedet. Megtisztelő.


 

 

 

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lakbear.blog.hu/api/trackback/id/tr7515274590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.10.31. 22:14:37

Egy csomó mindenről nem írtál, például a per múzeumról, a Reichsparteigeländéről, a vörös lámpás utcáról, stb.

Hórukk 2019.10.31. 23:30:16

Nürnbergben nagyon jó a Vasúttörténeti Múzeum, akit érdekel az ilyesmi. A Nürnbergi pert is itt zajlott... Aki arrafelé jár, kóstolja meg a ropogósra sült frank pontyot, nem fogja megbánni. A közeli Herzogenaurachban pedig jó sportruházati-outletek vannak.

Lakbear 2019.11.01. 03:38:35

@math0: Így van! Arról írtam, ahol jártam. A Birodalmi Pártgyűlések Területére és a per múzeumban legközelebb szeretnék eljutni.

Lakbear 2019.11.01. 03:50:07

@Hórukk: Rengeteg látnivaló van Nürnbergben. Ahogy a címben is szerepel, az óvárosi részről írtam, két kivétellel.

Csikkszereda 2019.11.01. 09:11:46

Szia, jó írás, pár kiegészítést tennék hozzá. A Rochusfriedhof nem az óvárosban van, hanem valóban Gostenhofban, a Planetáriumtól nem messze. Pachelbel csakugyan ott nyugszik, de ami a Hesperidengartnentől nem messze a Johannisstrassén van, az a Johannisfriedhof, arról is készítetted a képet. Ott amúgy Dürer sírja található meg többek között. Az utolsó képen a fagerendás ház nem lakóépület, hanem kolesz. Anno amúgy az is amolyan elfekvőféle volt, azaz ispotály, arra már nem emlékszem, hogy kolerás vagy pestises betegeket "ápoltak" ott. Amúgy ha arra jártál, akkor végigmentél a Henkerstégen, az az épület, ahonnan indul a hidacska, a mindenkori hóhér lakhelye volt a folyó felett, nyitvatartási időben jelképes összegért látogatható, sok információt kap az ember a hóhérság intézményéről, de nem egy nagy kiállítás. A Heilig Geist Spitalhoz tartozik amúgy egy patika, amely Nürnberg első ilyen intézménye volt és a mai napig üzemel.

Lakbear 2019.11.01. 11:09:29

@Csikkszereda: Köszi a kiegészítéseket és a plusz infókat! Nekem mint Nürnberg laikusnak jól jön a segítség :-)

Csikkszereda 2019.11.02. 16:24:00

@Lakbear: Nagyon szívesen bármikor :D Az óvárosban a Játékmúzeumot is érdemes megnézni, a Wöhrder Wiesét pedig ki ne hagyd, a hódok baromi aranyosak. Ajánlanám a kazamata látogatást is, de úgy rémlik, az csak októberig van, télen szünetel. Nem vagyok nagy Nürnberg-történész, de itt lakom jó ideje és bejártam már rendesen, a nürnbergiek pedig szívesen mesélnek a városról :)

Lakbear 2019.11.02. 18:58:07

@Csikkszereda: Gondoltam, hogy ott élsz :-) Köszi még egyszer, felírtam magamnak a látnivalókat!