Körösfeketetói kirakodó vásár

2019. október 18. 07:19 - lookbear

Barangolás Európa egyik legnagyobb régiség és bolhapiacán

fek01.jpg

Erdély legnagyobb vásárát minden év októberében tartják Körösfeketetón (Negreni). A közel egy hetes „ramazúri” engem teljesen elvarázsolt. A portéka jellegét tekintve, valamelyest az Ecseri piac felhozatalához hasonlítható, ám mégis teljesen más a hangulat, a helyszín és az összeverbuválódott színes tömeg miatt. A kétszáz éve rendszeressé vált zsibvásárba turisztikai látványosságként is érdemes ellátogatni hiszen, itt találkozhatunk jövendőmondókkal, kalapos gáborokkal, zenélő és éneklő magyarokkal, kéregetőkkel, finom ételekkel és még ki tudja mi mindennel. Mindezt a Sebes – Körös két partján, dombokkal övezett két kilométer hosszan elhúzódó vásárterületen. E pár napban egy kevés idő arra is maradt, hogy a környező vidéket meglátogassuk és magunkba szívhassuk a fenyvesek és zuhatagok keserédes leheletét.

Éljen az élet, éljen Körösfeketetó!

fek02.jpg

A hatalmas „sátorváros” már a Sebes-Körös egyik hídjáról is izgalmasnak ígérkezett. Az ott töltött első órában csak kapkodtam a fejem és a lábam, mert mindent egyszerre szerettem volna megnézni.

 

fek03.jpg

A vásárban rengeteg népművészeti tárgyat lehet látni olyan, volt mintha egy szabadtéri néprajzi múzeumban sétálnánk. Külön tetszett, hogy többnyire tematikus árusok voltak, így egy helyen, egyszerre lehetett látni, kerámiákat, népi ruhákat vagy fatárgyakat.

 

fek04.jpg

Természetesen azért volt „vegyesbolt” is, ahol Erdély elmúlt százötven évének emlékeire lehetett licitálni.

 

fek05.jpg

Sokáig nem tekeregtem, az első 1-2 órában meg is vettem a vásárfiát. Találtam egy gyönyörű kályhaszemet vagy kályhacsempét világfa motívummal, amit faliképként fogok kitenni otthon. A másik tétel, néhány bádog virágtartó és bádog locsolókanna lett. Ezeket a teraszon szeretném majd használni. Más lényegeset nem vásároltam csak pár apróságot még.

 

fek06.jpg

A vásári kifőzdék színes forgatagában ez az „ultra-piros” tetszett a legjobban. Itt többször is ebédeltünk a három napos vásárjárásunk alatt.

 

fek07.jpg

Nagyon sok szép tárgyat láttam, viszont amik tetszettek, azokból már van nekem. Így a vasúti jelzőlámpát sem hoztam haza, mert van belőle kettő is itthon. Csodás régi fújt dunsztosüvegeket is lehetett kapni, de ezekből is van néhány nekem.

 

fek08.jpg

Ahogy már írtam a tematikus árusok tetszettek a legjobban. Ebben a „tükör boltban” tényleg mindenféle alakú, mintázatú rámázott tükröt lehetett kapni. Még háromlábú Thonet szék is volt egy árusnál, ilyet korábban még sosem láttam.

 

fek09.jpg

Háromszor fél napot töltöttünk a vásárban, körülbelül ennyi kellett ahhoz, hogy teljesen bejárjuk a területet. De még így is találtunk „igazgyöngyöt” mint ez az aranyos palacsintaárus lakókocsi. A napok másik felében kicsit kirándultunk a környéken.

 

fek10.jpg

A szállásunk Kalotaszentkirályon volt, ahol többnyire magyarok élnek. A faluban sokat sétáltunk és sok szép részletet fotóztam. Ilyen virágcserepeket szívesen vettem volna a vásárba, de sajnos senki nem árult hasonlóakat.

 

fek11.jpg

Gyerekkorom egyik szép emléke, amikor nagyszüleim tehene Piros, így kisétált az utcára és csatlakozott a többiekhez, hogy leballagjanak a legelőre. Ez az emlék Kalotaszentkirályon még valóság és minden reggel megtörténik.

 

fek12.jpg

Az egyik érdekesség a faluban, hogy vannak bivalyok is. Megkérdeztük a vendéglátónkat, hogy hol lehet bivalytejet venni - a bivalytej automatába – hangzott a válasz. Meg is találtuk a szóban forgó automatát és vettünk is öt lejért egy liter bivalytejet.

 

fek13.jpg

A képen a falu Református temploma látható, mely a 13. században épült. A csodás tornyát 1762-ben építették. Ha arra jártok és megnézitek a templomot, akkor a bivalytej automatát is megtaláljátok majd.

 

fek14.jpg

Erdély valóban varázslatos és gyönyörű hely, utoljára úgy 20 éve jártam itt. Akkor és most is elbűvöltek a méregzöld hegyek, a moha lepte öreg fák, az erdei patakok és a szótlan nagy vizek.

 

fek15.jpg

Erdőben járni nekem olyan érzés, mintha templomban lenne az ember. A faoszlopok között a levél „rózsaablakokon” beszűrődő fény, megvilágítja a kőszenteket. Fenyőorgonák sípolják halk-hangos éneküket és az ember csak áll szótlanul a süppedő mohában. Ilyen szó-vesztett lettem, amikor visszanéztem a képeket és megtaláltam ezt a fotót a szív alakú fénnyel.

 

fek16.jpg

Bánffyhunyad úgy hat kilométerre van Kalotaszentkirálytól e városon jártunk át naponta a vásárba menet. Kifelé a városból az út mentén érdekes cifra palotákat látni. Ezeket a meghökkentő épületeket a tehetős helyi romák, a kalapos gáborok építették. A palotákban nem lakik senki, inkább a mellettük levő, vagy a közelben álló szerényebb házban élnek a tulajdonosok.

 

fek17.jpg

Végül Torda sóbányájába is ellátogattunk, ami egy igazán érdekes hely. A bánya a 17. századtól 1932-ig működött. A második világháborúban légvédelmi búvóhelyként használták, később pedig sajtot érleltek a járatokban. Az 1990-es évek eleje óta látogatható turisztikai nevezetesség. Levegője jótékony hatású légúti betegségekben szenvedők számára.

 

fek18.jpg

Hatalmas belső termében egy komplett játszótér, óriáskerék és csónakázótó is található. Nekem nagyon tetszett ez a futurisztikus tér.

 

fek19.jpg

A kirándulás képeit CAT S41 okostelefonnal készítettem, melyet a Cat strapatelefonok magyarországi képviselőitől kaptam. A telefon vízállósága és az akkumulátor hosszú üzemidejének köszönhetően, nem hagyott cserben ezúttal sem.

Ha tetszett az alkotásom, akkor számtalan dolgot tudsz tenni, hogy hangot adj a tetszésednek.

Elkezdhetsz követni a Facebookon ha ide kattintasz, megtalálsz a Pinteresten is ha ide kattintasz, vagy kövess a Flickr-en ide kattintva.

Ha tényleg nagyon tetszett, akkor szerezz másoknak is örömet és oszd meg velük ezt a posztot.

Végül, de nem utolsó sorban, írhatsz kommentet is, és én ígérem hogy válaszolok.

Köszönöm a figyelmedet. Megtisztelő.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakbear.blog.hu/api/trackback/id/tr9815230954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.