Gyere velünk Toszkánába

2019. szeptember 27. 10:53 - lookbear

2. Kreatív tábor / Kreatív Hobbik Csoport 2019

2t01.jpg

A tavaly megrendezésre került I. KHCS kreatív tábor sikere, az ötlet megálmodóját Szabó Henriettát, ismét tettekre sarkallta. Lefoglalta a szállást, kidolgozta az útvonalakat, listát írt a jelentkezőknek a fontos látnivalókról, sőt még a szúnyogriasztó kencékről és füstölőkről sem feledkezett meg. Ahogyan tavaly, idén is az én feladatom volt a kreatív foglalkozások tematikájának a kiötlése és a foglalkozások lebonyolítása. Ebben az évben két turnust is fogadtunk a kies lankák ölelésében megbújó toszkán házikóban, ami igazán távol van a világ zajától. Olyannyira, hogy a mai ember számára oly fontos „térerő” ereje is az égiek jóindulatától függött. Igazából nem is volt rá szükség, hiszen a gyönyörű toszkán táj tér-ereje, minden látogatót térdre kényszerít. Azt hiszem mindannyian szívesen térdepeltünk ezen a varázslatos helyen, és ha a Jóisten úgy akarja, jövőre is megengedi nekünk, hogy Itália kulturális ütőerén, Toszkánába időzhessünk. Lássuk, az idei év történetét képekkel és szöveggel illusztrálva.

Éljen az élet, éljen Toszkána idén is!

 

2t02.jpg

Kora este érkeztünk meg a szállásunkra, amely Pisa megye szívében található az aprócska Ghizzano településhez közel. Kicsomagolás után csobbantunk a medencében és a kezünkben egy pohár borral a naplementében gyönyörködtünk.

 

2t03.jpg

Az első alkotós napon egy dísztányért vagy tálcát készítettünk. A préselt faalapú tálakat dekupázsoltuk, a peremet bronzhatásúvá változtattuk, majd a közepébe egy speciális lakkot öntöttünk, amely vastag rétegben fényes, mázas hatást kelt. Idén is a Pentart támogatta a projektünket, ezúton is szeretnénk megköszönni nekik az alapanyagokat és a segítséget. Hasonló tálcát már készítettem korábban, ITT és ITT találsz rá példát, illetve útmutatót az elkészítést illetően.

 

2t04.jpg

A szállásunk egy erdőcske közepén volt, ahol igazán nyüzsgött az élet, ami a vadvilágot illeti. Találkozhattunk őzekkel, vaddisznókkal, rókákkal, farkasokkal, baglyokkal, tarajos sülökkel és gekkófélékkel is. A képen, vagyis a ház falán egy kis gekkóbébit találtunk, akit természetesen mindenki lefotózott. A ház macskája Birba (magyarul csibészként, gazemberként fordítható), igazán kedves és közvetlen volt velünk. Olyannyira, hogy az öntőlakkal kitöltött egyik tányérral is közelebbről megismerkedett. Bizonyára a cica lábnyoma, örök emlék lesz a tál elkészítőjének…

A farkas és a tarajos sül hallatán talán közületek is vannak, akik meglepődnek. Minket is meglepetésként ért, amikor az autónk előtt a földúton, két megtermett sül, sündörgött át. Kiderült, hogy Észak-Afrikán kívül, Olaszországban is előfordul ez az érdekes rágcsáló. A farkas is megszokott ezen a vidéken, az embert kerüli ám a kisebb juhokat vagy kecskéket prédának tekinti.

 

2t05.jpg

Első úti célunk Carrara és a városhoz tartozó márványbányák voltak. A hozzánk csatlakozókkal felkerestük a római időkből származó márványbányát és a helyszínen váltott jeggyel, bemehettünk az egyik bányába, ahol ma is folyik a márványkitermelés.

 

2t06.jpg

Carrarában minden a márványról szól. Tömör márványhegyekben folyik a munka, kint és bent is. A jobboldali képen láthatjátok, hogy milyen hatalmas termek vannak a hegy gyomrában, amik természetesen színtiszta márványból vannak, még a sár is márványporból van…

 

2t07.jpg

A bányatúra után ellátogattunk a városba is, ahol szintén majdnem minden márványból volt. A járdaszegélytől az utcatáblákon át az ajtó és ablaktokokig. Igazán szép kis város, jó volt ott sétálni és sós pisztácia fagylaltot nyalni.

 

2t08.jpg

Hazafelé megálltunk Viareggio tengerpartján, ahol szép szecessziós és art-dekós épületek sorakoznak. Hajdanában ezek az épületek mulatók és kaszinók voltak, ma méregdrága ruhaboltok és parfümériák csalogatják a tehetős sétálókat. A part nagy részét elfoglalják a fizetős strandok, ahol van olyan, ahová 1000 euró a beugró. Ezeken a helyeken világsztárok is megfordulnak, mint például George Clooney.

 

2t09.jpg

Nekem ez a szecessziós épület tetszett a leginkább Viareggio tengerpartján és ez a nagy rákocska, amit el tudnék képzelni otthon a kertemben a növények között.

 

2t10.jpg

Ahogy már említettem egy-egy hétre jöttek hozzánk a csoportok alkotni és nyaralni. A bronzos tálca után egy ikonalapra (falcolt fa rétegelt lemez), készült a következő tárgy. A téma az itáliai és magyar reneszánsz volt és ez ihlette a képen látható mázas hatású "csempéket". A technikához maszkoló gélt is használtunk, melyről EBBEN a Pentart blogbejegyzésemben tudhattok meg többet.

 

2t11.jpg

Készültek még transzferált kavicsok, melyeknek a témája a toszkán épületek és táj volt. A jobboldali képen látható térképes „falravalót”én készítettem ikonalapra, ugyancsak evvel a technikával. ITT és ITT láthatjátok, hogy én hogyan transzferáltam a Kép transzfer elnevezésű matériával.

 

2t12.jpg

A délelőtti alkotás után elkocsikáztunk Vicopisano településre, ahol meglátogattunk egy keramikust. A bácsi szépséges mázas agyagtálakat és más edényeket fest többnyire. Ottlétünkkor is éppen egy színes plaketten dolgozott.

 

2t13.jpg

Vicopisano nincs rajta a turista térképeken, így egy olyan helyszínt ismerhettünk meg, ahová csak elvétve téved idegen. Viszont e cseppnyi faluban is ismerik a szelektív hulladékgyűjtést. A képen látható levélmintás papírtasakokba, vagy papírtáskákba teszik a kapu elé a hulladék újságot és kartont. Innen a papírgyűjtő autó elviszi a megfelelő helyre a hulladékot, újrahasznosítás céljából.

 

2t14.jpg

Az utolsó alkotós napon, tájképet festettek a táborlakók. Ettől a feladattól mindenki félt, hiszen a társaság nagy része sosem festett ilyen és hasonló jellegű, összetett képet. Bevallom én is féltem, de úgy építettem fel a munkafolyamatokat, hogy az mindenki számára érthető és kivitelezhető legyen. Egy kis színtannal és a színkeverés alapjaival indítottunk, majd belevágott mindenki a tájképfestészetbe. Természetesen leegyszerűsítettem mindent, nem természet után, hanem mintakép alapján dolgoztak a résztvevők. Külön foglalkoztunk a háttérrel, a középtérrel és az előtérrel is. Úgy érzem és az élménybeszámolók alapján is kiderült, hogy ez volt a legnehezebb feladat mindenki számára. Viszont csodálatos alkotások születtek és mindenki hazavihetett egy saját tájképet, amit maga festett. Külön öröm volt az is, hogy végre élőben is találkozhattam azokkal személyesen, akiket az interneten vagy a blogomon ismertem meg korábban.

 

2t15.jpg

Volt olyan alkotó is, aki már remek akvarellista és önálló alkotásokkal bír. Orsi nem szorult a felügyeletemre, hiszen szebbnél szebb képekkel örvendeztetett meg bennünket. Orsi nem csak fest, hanem világutazó és blogger, ITT megtalálod az úti beszámolóit, melyek roppant érdekesek és részletesek.

 

2t16.jpg

Toszkána idén is megdobogtatta a szívemet csakúgy, mint amikor első alkalommal, tavaly itt lehettem. Volterra egy gyönyörű ősi város, mely már az etruszk időkben is állt. Városfalai és egyes várkapui e kort idézik. Az idei évet úgy terveztem, hogy nem látogatok múzeumokba, hanem csak sétálok az utcákon és a részletekre figyelek. Így is lett, következzen néhány hangulatkép innen-onnan.

 

2t17.jpg

2t18.jpg

2t19.jpg

2t20.jpg

2t21.jpg

Siena egy magával ragadó hely, csodás műemlékekkel és hangulatos utcákkal. Az előző képen látható utcai falikarok, szerte az óvárosban megtalálhatóak csakúgy, mint a gazdagon festett belsőudvarok árkádos homlokzata. Természetesen Siena ékköve a Santa Maria Assunta-katedrális sem maradhat ki a látnivalók sorából. Homlokzatán ezer és egy, apró érdekes faragvány és részlet található az itáliai gótika egyik ékköve ez az épület.

 

2t22.jpg

Rengeteget autóztunk a két hét alatt, de minduntalan megálltunk, ha szépséges helyszíneket találtunk. Az olajfákkal beültetett dombok, szépséges majorságaival (azienda), minden alkalommal megállásra késztetett bennünket.

 

2t23.jpg

A búcsúvacsorát egy programsorozat részeként ejtettük meg, amelynek első állomása Andrea Bocelli kávézója és az emeleten található, személyes tárgyaiból rendezett kiállítás nyitotta meg. A képen az igényesen kialakított kávézót és az ott megvásárolható, eredeti szignókkal ellátott termékek egy részét láthatjátok. A kávézó Lajatico határában található, ahol a híres tenorista született.

 

2t24.jpg

Második állomásunk egy biogazdaság volt, ahol a sajtkészítés rejtelmeibe merülhettünk el, némi kóstolóval és vásárlási lehetőséggel. A farmon többféle állat él, rengeteg birka és kecske is. Itt mesélték a tulajdonosok, hogy évente úgy 15 darab juh és kecske esik áldozatul a farkasoknak. Az itteni farkasok, elvadult kutyákkal keveredtek, így egy roppant jó kombináció jött létre. Az embertől nem félnek, de nem is keresik a társaságát, ezért ritkán lehet találkozni velük. Ez azonban nem vigasztalja az erdőben és réteken legelésző háziállatokat.

 

2t25.jpg

Harmadik állomásunk egy olívaprés volt, ahol mindent megtudhattunk az olajbogyó termesztésről, szüretről és feldolgozásról. Az olajütő melletti olajfaligetben megcsodálhattuk a Cintasenese (öves vagy örvös sienai) sertéseket, amelyeknek húsa nagyon értékes, hiszen szabad tartásban élnek.

 

2t26.jpg

Végül egy borászatba látogattunk el, ahol csodás vacsora és remek borok vártak minket. Igazán jó hangulatú és izgalmakkal teli volt ez a bő két hét. Itt is szeretném megköszönni Heninek a remek szervezést és a szuper programokat! Remélem, jövőre ismét találkozhatok az én szeretett Toszkánámmal. A búcsúvacsorával egybekötött túrát Vikinek a Toszkána Mánia bloggerének is szeretném megköszönni, aki lelkes idegenvezetőként, mindent elmesélt nekünk, amit e tájékról illik tudni (ITT találjátok Viki weboldalát).

 

2t27.jpg

Utolsó képnek betettem a két turnusról készült képeket. Nagyon megszerettem mind a két csapatot, igazán nagy öröm volt velük alkotni. Köszönöm a lelkesedésüket, a figyelmüket és hogy együtt tölthettünk egy kis időt, ezen a csodálatos helyen.

Ha tetszett az alkotásom, akkor számtalan dolgot tudsz tenni, hogy hangot adj a tetszésednek.

Elkezdhetsz követni a Facebookon ha ide kattintasz, megtalálsz a Pinteresten is ha ide kattintasz, vagy kövess a Flickr-en ide kattintva.

Ha tényleg nagyon tetszett, akkor szerezz másoknak is örömet és oszd meg velük ezt a posztot.

Végül, de nem utolsó sorban, írhatsz kommentet is, és én ígérem hogy válaszolok.

Köszönöm a figyelmedet. Megtisztelő.


 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakbear.blog.hu/api/trackback/id/tr2515174332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.