Könnyen gondozható növények kint és bent

2019. július 05. 09:41 - lookbear

Szobanövények és kerti dísznövények kezdőknek

no01.jpg

A növények nélkülözhetetlen részei az otthonnak, legyen az városi lakás vagy kerttel rendelkező ház. Eme zöld élőlények olyan „csendestársak” amelyek jó hatással vannak a kedélyállapotunkra, nyugalmat árasztanak és még a lakótér levegőjét is felfrissítik. A válogatásban összegyűjtöttem azokat a dísznövényeket, amelyek nem igényelnek speciális gondozást és az én otthonomban és a kertemben is megtalálhatóak. A képek között néhány gyorsan elkészíthető DIY virágtartó ötletet is becsempésztem, hogy még színesebb legyen eme "virágcsokor". A bemutatott szobanövények mindegyike tartható panellakásban is, a kertiek pedig bármilyen hazai talajon szépen fejlődnek. Azoknak ajánlom elsősorban eme írást, akik bizonytalanok vagy kezdők a növényápolás, növénytartás terén. Fontosnak tartom még itt az elején leírni, hogy némely szobanövény és kerti dísznövény mérgező! Éppen ezért legyenek körültekintőek azok, akiknek kisgyermekük van, vagy négylábút tartanak a lakásban. A képek alsó sarkába az adott növény latin és köznyelvi nevét is ráírtam. Így könnyen rátaláltok az adott növényre és megkereshetitek, hogy miben jelenthet veszélyt a tartásuk. Külön a növények toxikológiájára nem térek ki, hiszen nem is lehetne beszerezni őket a szakboltokban, ha az általános tartásuk bármilyen nehézségbe ütközne.

Éljen az élet, éljenek az oxigént termelő növények!

no02.jpg

Kezdjük a lajstromot a könnyen kezelhető kerti növényekkel, amelyek nem igényelnek különösebb törődést.

Az Akantusz az egyik kedvenc kerti évelő növényem, gyönyörű levélzetével és érdekes virágfüzéreivel a természetes hangulatú kertek különlegessége. Több helyen lakott már a kertben, de leginkább a mostani félárnyékos helyeken szeret lenni (fa mellett, nagyobb növények társaságában). Nyáron, ha huzamosabb ideig hőség van és nincs csapadék, locsolni kell esténként, hogy nagy levelei ne kókadjanak és száradjanak le. Június második felében kezd el virágozni a méhek és egyéb rovarok nagy örömére. Ősszel, amikor teljesen leszárad, tőosztással, illetve gyökérdugvánnyal szaporítható.

 

no03.jpg

Az Akantusz levele a Korinthoszi oszloprend vagy oszlopfő egyik jellegzetes díszítőeleme. A Kr.e. 4. századi görög épületeken jelent meg először és néhány évszázaddal később, a római templomok kötelező elemévé is vált. Sőt a reneszánsz, majd a klasszicista építészet is használta ezt a típusú oszlopfődíszt.

 

no04.jpg

A Japánkeserűfű zöld lombú óriás változatát szinte mindenki ismeri, mint invazív gyomnövényt. Ártereken, árnyasabb helyeken jelenik, meg ahol kiszorítja az ott élő növényeket gyors terjedésével. Ám van egy kerti változata, amely sokkal kisebb, kevésbé illetve nem tarackol és cirmos a levele. Nálam ez a növény idestova 7 éve van a ringlófa alatt. Onnan nem „mászott” semerre tovább és nem szorította ki a körülötte levő Árnyékliliomokat és más növények sem. Én nagyon kedvelem ezt a kis levelű cirmos változatot, ami szép színfoltot ad ennek az árnyékos kertrészletnek. Szereti a vizet, de ezen kívül semmilyen más ápolást nem igényel. Ősszel elszáradnak a növény föld feletti részei, amelyeket csak márciusban vágok vissza a talajig. A levágott csonkok mellett hajt ki az új növény, amit ha földlabdával kiásunk, elültethetünk más helyre.

 

no05.jpg

A Sásliliom az egyik legigénytelenebb virágos kerti növény. Több helyen volt már kertem, de ez az évelő mindenhol jól érezte magát. Rengeteg színváltozata létezik, a zöldessárgától a mély borvörösig, a törpétől az óriásig, sőt még csíkos levelű is. Szereti a vizet és a napos helyeket. Leginkább szegélynövényként használom. Június és július első felében virágzik, ezután csak a lombja díszít. Nem érzékeny a téli fagyra (nekem még sosem fagyott ki), ősszel eltávolítom a leszáradt leveleket, hogy tavasszal zavartalanul kihajthasson. Vágott virágnak kevésbé alkalmas, mert a kinyílott virág nem hosszú életű, viszont egy száron több bimbó fejlődik egymás után. Tőosztással szaporítható ősszel, vagy kora tavasszal.

 

no06.jpg

A Füge az egyik kedvenc cserjém vagy fácskám. Ezt a növényt is vittem magammal ahol éppen kertem volt. Fal mellé vagy védett helyre kell ültetni, szabad terepen nagyon visszafagyhat télen és a termés is elmaradhat. Gyönyörű a lombozata és ha jó helyen van, gyümölcsöt is érlel. A fiatal növényeket takarni kell télire, én a lehullott lombját és a kerti avart terítem a tő köré. Az ágak felső harmada minden télen lefagy, de a vastagabb és öregebb ágak nem, így azok kihajtanak. Viszonylag későn ereszt lombot, amikor körülötte majdnem minden más növény már zöld, ő akkor indul be. Nyáron semmilyen külön ápolást nem igényel, locsolom, ahogy a többi növényt is. A védett és napos fekvésnek és az összesen 11 darab fügefámnak köszönhetően, rengeteg gyümölcs érlelődik. Hidegebb telek után, amikor nagyon visszafagy, kevesebb, enyhe zimankó után, sok a gyümölcs. A gyümölcse akkor érett meg a szüretre, ha megpuhult és sárgásbarna, vöröses vagy lilás lesz. Ekkor édes és lédús, amit naponta szüretelhetünk a fáról. Szoktunk készíteni belőle lekvárt, vagy csak frissen legelészünk róla nyári estéken. Én nagyon szeretem grillezve a gyümölcsét húsokhoz köretnek is. Mivel Magyarországon inkább cserje, bokor vagy kisebb fa, a tő mellől kinövő vesszőket ki lehet ásni, hogy máshova ültessük. E szaporítást én kora tavasszal, márciusban szoktam végezni. A 10db fácska, mind az egyetlen anyanövényről lett sokszorozva a kertben.

 

no07.jpg

Minden kertbe kell egy Jolly Joker, ami folyamatosan virágzik a tenyészidőben és vonzza a méheket és a pillangókat. A Nyáriorgona pont ilyen cserje, hiszen gyönyörű fürtvirágzata illatos és mutatós. Amióta betette a kertbe a „lábát” sosem látott pillangók egyensúlyoznak a virágain és rengeteg más hasznos mütyürkét is vonzz, többek között a méheket is. Igazából rovarlegelőnek ültettem, nem azért, hogy legyen valami színes a kertben. Gondozása nagyon egyszerű, szereti a napos helyeket és ha nem locsolod meg rendszeresen, azt sem veszi zokon. Egy teendő van csak vele a fagyveszély elmúltával, hogy visszavágjuk a múlt évi vesszőit. Én drasztikusan a talajtól számított 20-30cm nagyságú csonkokat hagyok csak meg, amelyeken már vannak hajtáskezdemények. Eleve ez a növény csak az új vesszőkön nevel virágot, így a régi ágakat fölösleges meghagyni. Még sosem szaporítottam, de azt tudom, hogy félfás hajtásdugványokkal lehetséges. Rengeteg színben kapható és nem drága növény, így nem láttam értelmét, hogy otthon „sokszorosítsam”.

 

no008.jpg

Az örök Nőszirom, mely oly sok művészt megihletett. Ha csak Vincent van Gogh képeire gondolunk, máris tudjuk melyik ez a gyönyörű növény. Egy időben gyűjtöttem őket, így közel 45-50 színváltozatom van belőlük még most is, ahogy a mellékelt képen is láthatóak. Tartása borzasztóan egyszerű, napos helyen bárhol jól érzi magát, árnyékos helyen viszont nem fejlődik szépen és a virágzás is elmaradhat. Különösebben nem vízigényes és mivel májusban virágzik, a locsolást a tavaszi esők biztosítják a számára. Sajnos virágzás után a lombja ritkán marad szép, így olyan szegélybe ültessük, ahol más növények eltakarják a sárguló leveleit. Tőosztással, illetve a rizómáinak szétválasztásával szaporítható. Igazából semmi gond és tennivaló nincs velük, 4-5 évente megbolygatom a töveket, ritkítom vagy átültetem máshová.

 

no08.jpg

A bemutatott kerti növényeim utolsó szépsége, egy különleges évelő, amely igazán extra dísze lehet a félárnyékos kertrészeknek. Hihetetlenül gazdag rajzolatú és színes levelei egész nyáron díszlenek. Apró jelentéktelen fehér virágai, hosszú szárakon nőnek, ám mégis jól mutatnak a karakteres levelekkel. Különleges bánásmódot ez a növény sem igényel, csak locsolást, ha nagyon meleg és száraz a nyár. Ősszel, amikor elszárad, érdemes a tövét lombbal takarni, hogy ne tegyen benne kárt az esetleges erős fagy. Tavasszal piros kis hajtásokkal bújik elő a földből, amelyekre vigyázni kell, mert elég törékenyek. Természetes hangulatú, erdei tisztásokat megidéző kertrészekben igazán szép jelenség, különösen páfrányokkal, haranglábbal és tölgylevelű hortenziával.

Ám most lássuk, hogy melyek azok az egyszerűen kezelhető növények, amelyek a lakásban örvendeztetik meg az ott élőket.

 

no09.jpg

Az egyik nagy kedvencem a kevés törődést igénylő szobanövények közül ez a szép, szoborszerű levelekkel rendelkező begónia. Csodás olajzöld leveleinek a fonákja vöröses bordó és az angol neve is találóan beefsteak, utalva a marhahús színére. Ez a növény szereti a szűrt fényt, tűző napra ne tegyük, mert levelei kifakulnak. Kedveli a vizet, de akkor sem esik pánikba, ha elfelejtjük meglocsolni. Leginkább a savanyú, erdei földkeveréket szereti, de bármilyen más virágföldben is szépen fejlődik. 4-5 év alatt lelassul a fejlődése, kisebb leveleket hoz. Ilyenkor ifjítsuk meg, levéldugvánnyal, vagy a hajtásvégeket szúrjuk le nedves virágföldbe. Pár hét alatt meggyökeresedik és ismét szép növény fejlődik belőle. Ha porosak a levelei, egy nedves ruhával töröljük át, vagy zuhanyozzuk le a lombját langyos vízzel.

 

no10.jpg

A másik kedvenc begóniám ez a pettyes levelű változat. Az igényei hasonlóak az előzőekben leírtakhoz. Annyi a különbség, hogy ezt a növényt nem kell ifjítani, dugványokkal, csak visszavágni. Elég gyors a növekedése és hamar túl magas lehet, így csak vágjuk vissza felére. Oldalt kihajt, ahogy a képen is láthatjátok. A levágott leveles szárat, nyugodtan beletehetjük egy pohár vízbe, hamar meggyökeresedik.

 

no11.jpg

A Lándzsalevél sokféle változatban kapható. Mind csíkozottságban, mind színben roppant változatos növény. Gyönyörű színfoltja bármelyik otthonnak, ahol több vagy közepes, vagy éppen kevesebb a fény. Vízigénye közepes, ő sem sértődik meg ha kimarad egy-egy locsolás. Bármilyen virágföldben jól fejlődik, tőosztással vagy sarjleválasztással szaporítható.

 

no12.jpg

Talán ez a növény a legigénytelenebb szobanövények egyike. Rengeteg változatban kapható a boltokban, a széles levelű tömzsitől a kecses pálmaszerűig. Színben és csíkozottságban is sokféle változat létezik. Sötétebb szobában is jól fejlődik, közepes a vízigénye és ő sem vágja be a hisztit, ha kimarad egy-egy locsolás. Idővel ledobálja az alsó leveleit és kevésbé lesz mutatós a növényünk. Ilyenkor egy éles késsel hagyjunk egy 10-20 cm nagyságú csonkot, ami pár hét alatt kihajt. A levágott szárrészeket és leveles fejet, nedves földben gyökereztethetjük. Ám most lássuk, hogyan készül az a felakasztható virágtartó, amit a baloldali képen láthattok.

 

no13.jpg

Egy kerek falap vagy vágódeszka szükséges hozzá, amit 3 egyforma távolságban átfúrunk. Ezután némi akrilfestékkel és maszkoló szalaggal kedvünk szerint dekorálhatjuk. Végül a lyukakba fűzünk három egyforma hosszú zsineget, amelyeknek elkötjük a falap alatti végeit, felül pedig összecsomózzuk őket. Majd egy S kampó segítségével, felakaszthatjuk a plafonba fúrt horogra. Klassz virágtartókat készíthetünk így, akár emeleteseket is.

 

no14.jpg

A mindent kibíró szobanövények közé tartozik az anyósnyelv vagy fácánlevél. Igazán nem igényel sok törődést és inkább kevesebb vizet kapjon, minthogy túlöntözzük őket. Az agávék közeli rokonai és Afrikából származnak, így a száraz és meleg levegőjű lakásokban sem sínylődnek. Tőosztással szaporíthatóak vagy levéldugvánnyal. A kép jobboldalán a hengeres levelű változatot látjátok, amely ugyanolyan igénytelen, mint a tarka levelű rokonai. E növények kevesebb fénnyel is beérik, így egy sötétebb sarokban is kielégítően fejlődnek. Én kéthetente locsolom őket, megvárva hogy a földjük teljesen kiszáradjon. Állítólag az egyik legfontosabb oxigéntisztító szobanövények egyike a Fácánlevél.

 

no15.jpg

A fikuszok közül a lantlevelű változat a kedvencem. Nem csak azért, mert a legegyszerűbb a tartása, hanem azért is mert gyönyörű a lombja. Viszonylag nagyra tud nőni szobában is, ezért kell neki a hely. Mérsékelten öntözzük, a sok vizet nem szereti, hagyjuk kiszáradni a földjét, mielőtt újra meglocsolnánk. A leveleit a klasszikus módszerrel tartom tisztán és fényesen, sörbe mártott vattával, vagy szivaccsal törlöm át őket. A huzatot vagy a téli szellőztetést ő sem kedveli, mint a többi fikusz. Ilyenkor vigyük el a kinyitott ablak közeléből, hogy ne fázzon meg és ne kezdje el dobálni a leveleit. Visszavágással elágazásra késztethetjük, ám szerintem otthoni körülményeknél a szaporításával nem érdemes foglalkozni. Egyébként levágott hajtásai, folyami homok és tőzeg keverékében gyökereztethető.

 

no16.jpg

A rákvirágfélék az egyik leghálásabb szobanövények sorába tartoznak. Kedvezőtlen fényviszonyok között is gyönyörűek, sőt nem is szeretik az erős fényt. Leveleik könnyen megéghetnek, ha közvetlen napfény éri őket, így ezek a növények szinte minden helységben még a nem túl világos fürdőszobákban is jól érzik magukat. Közepes a vízigényük és tőosztással könnyen szaporíthatóak. A Rákvirág vízben is gyökereztethető, sőt több évig elél benne. Víz alatt, akváriumban is elvan, mint vízinövény. A vitorlás testvére, virágot is hoz, ami illatos. Ezek a növények egyetlen otthonból sem hiányozhatnak, annyira egyszerű az ápolásuk.

 

no17.jpg

Nem sok kaktusz van, amely egész évben tökéletesen elvan a lakásban és még kevesebb, amelynek nincsenek tövisei. Ám a dzsungelok mélyéről származó vesszőkaktusz pont ilyen. Nagyon hálás kis növény, egy szűrt fényű ablakban egész évben virít. Közepes a vízigénye és az elfelejtett locsolást is jól bírja. Olykor megörvendezteti a gazdáját, apró sárga vagy fehér virágokkal, ahogy a képen is láthatjátok a bimbókat. Szaporítása egyszerű, egy leválasztott képletet, leszúrunk a virágföldbe, ami meggyökeresedik és elkezd fejlődni. E több mint 10 éves nagy növényt, egy bérház folyosóján levő példány, egyetlen kis hajtásáról neveltem. Kezdetben csak egy másik növény mellé szúrtam le a botocskát, amit később átültettem.

 

no18.jpg

A szobanövények "verebe" a zöldike és a kezdő szobanövénykertészek alapcsomagjában biztosan benne lennének, ha lenne ilyen csomag. Kevés fénnyel is beérik és a rendszertelen öntözést is egész jól tűrik. Ha a levelek kifakulnak, tudható, hogy vízre van szüksége a növénynek. Én nem szoktam kiéheztetni őket és ha arra járok, mindig löttyintek nekik egy pohár vizet. Hosszú szárakon virágzik, majd a virág után növénykét nevel, amit leválasztva vízben vagy földben kigyökereztethetünk. Ámpolnanövénynek makraméban csodás kis növényzuhatagokat nevelhetünk.

 

no19.jpg

Monsz Teri, Monszterka vagy Szobaszörny, én csak így nevezem a szobák királynőjét a legnagyobb lakásdísznövények egyikét. Neki kell a hely és a világos szoba, mert igazán nagyra tud nőni, ha akar. A rendszeres locsolást és kellő fényt, a számára fenntartott hely kinövésével hálálja meg. Éppen ezért célszerű ilyenkor visszavágni, hogy a levágott csonkból újrahajtson. A lemetszett részek vízben kigyökereztethetőek, ezeket adjuk oda egy gyanútlan amatőrnek. Egészen biztosan örülni fog a szép nagy és zöld leveleknek és csak évekkel később szembesül a növény méreteivel, amit a neve is jelez diszkréten. Könnyezőpálmának is nevezik, mert a levélvégeken olykor vízcseppek jelennek meg.

 

no20.jpg

A szobanövényeinknek szép virágtartó vagy kaspó is dukál. Sokszor jóval drágább egy valamirevaló tartó, mint maga a növény. Éppen ezért előszeretettel készítek vagy magam alakítok át egy adott edényt erre a célra. A képen látható kaspót egy régi alumínium edényből alakítottam át, melynek a pontos elkészítési menetét ITT találod meg.

 

no21.jpg

Végül egy olyan növény következzék, amelyet én sem ismerek és a napokban szereztem be. Hírhedt arról, hogy igénytelen és még locsolni is alig kell. Jól elvan kevésbé napos szobában is és idővel gyönyörű pálmaszerű növénnyé válik. Ahogy megvettem, átültettem és láttam hogy nagy földalatti gumói vannak, amiben a vizet tárolja. Így ritkábban locsolom, mint a többieket és megvárom, míg teljesen kiszárad a földlabdája. Talán jól fogja magát érezni nálam és szép szobanövénnyé cseperedik idővel. Remélem a kedvcsinálóm meghozta a téma iránt érdeklődő olvasó kedvét, hogy valamilyen egyszerűen gondozható növénnyel díszítse az otthonát és kertjét. Kívánom, hogy így legyen és zöldüljön ki minél több otthon!

Ha tetszett az alkotásom, akkor számtalan dolgot tudsz tenni, hogy hangot adj a tetszésednek.

Elkezdhetsz követni a Facebookon ha ide kattintasz, megtalálsz a Pinteresten is ha ide kattintasz, vagy kövess a Flickr-en ide kattintva.

Ha tényleg nagyon tetszett, akkor szerezz másoknak is örömet és oszd meg velük ezt a posztot.

Végül, de nem utolsó sorban, írhatsz kommentet is, és én ígérem hogy válaszolok.

Köszönöm a figyelmedet. Megtisztelő.

 

 

 

 

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lakbear.blog.hu/api/trackback/id/tr9414926824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktor-a-konyhában · http://viktorakonyhaban.blog.hu 2019.07.07. 13:04:06

a Zamiohoz írnék pár szót, nekem kb 15 éve van (ugynaaz a tő). Ha jól emlékszem, szereti, ha a gyöükere benőheti a cserepet, ha most nagyobb cserépbe ültetted, lehet, hogy egy darabig meg se fog moccanni. Elvan isebb fénynél is, de azért szereti )közvetlen napfénynek azért nem tenném ki). Nagyra nőhet, nekem még virágzott is.
Öt év után eljándékoztam, és egy tövet tartottam meg belőle, amit egy közepes cserépbe ültettem. kb 3-4 évig meg se moccant. Kitartottam, most szépen egymás után párhavonta hoz egy újabb levelet, remélem, nemsokára megint fog virágozni is.

Lakbear 2019.07.07. 19:28:39

@Viktor-a-konyhában: Köszönöm a jótanácsokat, megfogadom őket és megpróbálom életben tartani :-) Csak egy nagyon picivel tettem nagyobb cserépbe, hogy a neki szánt kaspóba ne vesszen el. Köszi a segítséget még egyszer, minden tapasztalat segíthet!