Sittből szobor

2019. június 07. 20:31 - lookbear

Lakberendezési kiegészítő maradék építkezési anyagokból

yt01.jpg

Ha az ember házfelújításba kezd, rengeteg építési törmelék, sitt keletkezik. Nem volt ez máshogy az otthonom megújulásakor sem, ami egy bő félévig tartott. A hosszú hónapok alatt minduntalan válogattuk a még használható téglákat, léceket, vasdarabokat, gerendavégeket. Ezekkel az újra beépíthető vagy átalakítható elemekkel, valamelyest csökkenteni lehetett a magas alapanyag költségeket. A ház körüli udvar, csakhamar a Dunántúli-dombság kicsinyített változatává alakult, ahogy sokasodtak a különféle kupacok. E halmok tartalmából csíptem le olykor néhány anyagot, hogy majd ha kész lesz a ház, alkotok belőlük valamit. Ahogy „Darabos úrnak fontos a vasaló”, nekem fontos volt, hogy legyen egy saját „szobrom” emlékeztetőül, hogy soha ne vágjak ilyen átalakításba többé. Így is lett és a minap egy mentett falazóelemből, tetőlemez csavarokból, falécből, zárszerkezet takarópántból és gerendavégből, összeügyködtem egy „etno-retro-primkó” dekorációt az új otthonom számára. Így vált a tetemes kupacok tartalmából házi totem.

Éljen az élet, éljenek a maradék anyagok és éljen Dzsungel Józsi!

yt02.jpg

A képen a hajdani falazóelemet és az abból készült szobrocskát láthatjátok. Még sosem faragtam korábban szobrot, így meg sem kíséreltem valami komolyabb dolgot készíteni. Amúgy is tetszik a naiv művészet és a „törzsi” esztétika, ezért a szobrom megjelenése e stílusokra emlékeztet. Hogy ne legyen csalódás egy laikusnak a „szoborkészítés” a könnyen faragható falazóelem igazán jó választás lehet.

 

yt03.jpg

Ahogy már írtam nagyon tetszenek a naiv művészek alkotásai, melyek igazán friss, eredeti és őszinte modorban interpretálják, értelmezik a minket körülvevő világot. A sematikus és minden anatómiai pontosságot nélkülöző fej alapzatát egy gerendavégből készítettem. A mintázatát a törzsi motívumok, illetve a kavicsgyűjteményem ékes darabjai ihlették.

 

yt04.jpg

A szobrok régebb óta érdekelnek, illetve régóta áhítok egy-egy érdekes darabra, mint lakásdísz. Bolhapiaci kiruccanásaim alkalmával, külön „sasszemmel” figyelem a dobozok tartalmát. A kép jobb felén látható hölgy a legfrissebb darabja a szerény szoborparkomnak.

 

yt05.jpg

Íme egy kép a közeli múltból, amikor lekerült a tető a födémmel együtt és rengeteg sitt keletkezett. A derékig érő halmokból válogattuk ki a még használható holmit.

 

yt06.jpg

A kupacok egészen a teljes befejezésig, életünk részét képezték. Mire kitavaszodott és elkezdett a természet zöldülni, növekedni úgy fogyatkoztak a sitt kupacok. Mára már nyomuk sincs és az agyongyepált növények megbocsájtóan terebélyesednek. No de lássuk, hogyan lett a sittből szobor.

 

yt07.jpg

A falazóelemre felrajzoltam egy ovális formát ceruzával.

 

yt08.jpg

Ezután nekiestem egy kézifűrésszel és levagdostam a széleket. A falazóelem roppant könnyen alakítható, könnyű vágni, csiszolni, faragni. Igazából bármilyen vas szerszámmal alakíthatunk rajta, nem kell semmi extra hozzávaló, ha csak a sarokcsiszoló nem számít annak.

 

yt09.jpg

Az íves szemöldöki részt a sarokcsiszoló korongjának a nyoma adta, míg a finom kerek részeket egy ráspollyal (műanyagházas ráspoly) simogattam helyre.

 

yt10.jpg

A megfaragott fejre, hulladék falécből vágtam orrot és pár megmaradt tetőlemezcsavar adta a szemeket. A csavarokat egyszerűen csak beletekertem a falazóelembe.

 

yt11.jpg

Végül felcsavaroztam az egyik lecserélt zárszerkezet takarópántját, orr és száj gyanánt. A többi fémhulladék ment a vastelepre hogy újra hasznosak legyenek. Ez az egy haszontalan itt maradt szobornak…

 

yt12.jpg

A kész alapot mindenképpen festeni akartam, mert a falazóelem önmagában porlós és mállós. Így a Kőhatású pasztákat választottam, amelyekkel érdekes „köves” hatást lehet elérni. A két sötétebb árnyalatból, bevakoltam a fejet, majd hagytam valamelyest száradni a pasztát. A Kőhatású pasztákról forgattunk egy videót is, amelyben alaposabban bemutatom ezt a sokoldalú matériát. ITT megnézheted a videót!

 

yt13.jpg

A nem teljesen száraz, de tovább munkálható fejre, felvittem a két világosabb árnyalatú Kőhatású pasztát. Néhol hagytam kilátszódni a sötétebb réteget és egy éjszakán át hagytam pihenni a szobrot, majd másnap egy durva smirglivel simára csiszoltam a felületét.

 

yt14.jpg

Végül a fehér árnyalatú pasztát felhígítottam vízzel és átkentem vele a szobromat. Száradáskor előtűnt a lazúros réteg alatti mintás felület, ami érdekes, kopottas hatású lett. Még egy kicsit átcsiszoltam a totemet és ezzel el is készültem Dzsungel Józsival.

 

yt15.jpg

Egy háztáji szobornak talapzat is dukál. A „tribün” egy gerendavégből készült, ami elég nagy és vaskos volt ahhoz, hogy arányaiban jól passzoljon a fejhez. Sarokcsiszolóval szépen kicsinosítottam, majd smirglivel finomítottam rajta.

 

yt16.jpg

Ugyancsak a Kőhatású pasztákkal dolgoztam a talapzaton is. Hígítottam rajtuk, hogy festhető legyen a sűrű paszta, majd lekentem vele a fakockát. Száradás után nagyon egyszerű rombuszmintás díszítést kapott a szürke alap. Ahogy írtam a sematikus rajzolat a törzsi díszítőművészet formavilágát idézi, valamint a kavicsgyűjteményem ékes darabjainak mintázatát ismétli.

 

yt17.jpg

Utoljára már csak az összeszerelés maradt. Egy tiplit tettem a fakockába, majd fúrtam egy lyukat a szobor aljába és faragasztóval rögzítettem a két részt. Száradás után lefújtam az egész szobrot matt lakkal, hogy tartós legyen és könnyen portalanítható.

Ha tetszett az alkotásom, akkor számtalan dolgot tudsz tenni, hogy hangot adj a tetszésednek.

Elkezdhetsz követni a Facebookon ha ide kattintasz, megtalálsz a Pinteresten is ha ide kattintasz, vagy kövess a Flickr-en ide kattintva.

Ha tényleg nagyon tetszett, akkor szerezz másoknak is örömet és oszd meg velük ezt a posztot.

Végül, de nem utolsó sorban, írhatsz kommentet is, és én ígérem hogy válaszolok.

Köszönöm a figyelmedet. Megtisztelő.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakbear.blog.hu/api/trackback/id/tr5114884058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.