Kalandozás a szkipetárok földjén

2019. április 18. 16:30 - lookbear

Albánia szubjektív szemmel

alb001.jpg

Mindenkinek van bakancslistája, az enyémen régóta ott virított, piros alapon egy fekete kétfejű sas. Albániába sokáig nem lehetett utazni és igazából nagyon keveset tudhattunk erről az országról. Az elképzeléseink még ma is hiányosak és köszönő viszonyban sincsenek a valósággal. Persze a valóság relatív és mindenki máshogyan éli meg az őt körülölelő világot. Ez a bejegyzés sem kivétel és merőben szubjektív. Azokat a benyomásokat, élményeket tudom csak megosztani veletek, amelyeket az én antennáim érzékeltek ezen a különleges és fantasztikus helyen. Induljunk hát az ezerarcú Albániába, tartsatok most velem.

Éljen az élet, éljen az utazás!

alb01.jpg

Albániába a repülőút alig másfél óra és e röpke idő alatt csak arra van időnk, hogy a havas Albán-Alpok a Prokletije csúcsait megcsodáljuk. Ahogy e földre teszi az ember a lábát, azonnal érezhető, hogy ez bizony merőben más hely, mint ahonnan jöttünk.

 

alb02.jpg

A repteret az albán nemzetiségű Kalkuttai Szent Terézről nevezték el, akit az első képen is láthattatok egy lakóház erkélyén. Teréz anyát nagyon tisztelik a keresztény és muzulmán albánok egyaránt, éppen ezért rengeteg utcát, teret neveztek el róla és persze millió szuvenírt is lehet kapni, melyek őt ábrázolják.

 

alb03.jpg

Ez az utazás az egyik legkedvesebb barátom ötlete volt, aki az egészet megtervezte és kivitelezte. Szabó Henriettáról van szó, akivel közösen hoztuk létre a Toszkán alkotótábort is, melyet idén két turnusban is megvalósítunk. Heni találta ezt a szuper apartmant, amit bátran ajánlhatok nektek, ha Tiranába utaztok. ITT megtaláljátok a szállásadót és az apartman minden részletét. Ugyanilyen bizalommal és lelkesedéssel proponálom az „Atyaég, utazom!” elnevezésű, blogot melyet Heni szerkeszt az utazni vágyóknak.

 

alb04.jpg

Amikor Tiranába érkeztünk éppen az Ezüst akácia vagy mimózafa virágzott. Sajnos a mi hideg teleinket nem viseli el az Ausztráliából származó növény, amelynek az ágait előszeretettel kötik virágcsokrokba, nálunk Magyarországon.

 

alb05.jpg

Az egyhetes albán kalandozást vidéken kezdtük Shkoderben ahol megnéztük Rozafa várát. A várról külön nem tettem be képet, viszont az egyik útitársunk Orsi blogján találtok a helyszínről képet és információt. Orsi egy világutazó, megjárta Ausztráliát és számos egzotikus helyen megfordult. Érdemes olvasni az útleírásait, nagyon érdekesek és részletesek. ITT megtalálod a szóban forgó „vár-képet” és az Albán utunk leírását. Ami engem jobban érdekelt az a várból elénk táruló panoráma volt. Gyönyörű táj, szabályozatlan folyók és kristálytiszta levegő. Lent a völgyben pedig megpillantottam egy gyönyörű épületet az Ólom mecsetet, amelyet a képen is láthattok.

 

alb06.jpg

Ezután egy gyönyörű kőhidat, Ura e Mes (Mesi híd) kerestünk fel, melyet a török időkben építettek és kísértetiesen hasonlít arra a bizonyos mostari hídra, amit Csontváry is megfestett. A táj itt is gyönyörű volt, engem tényleg teljesen magával ragadott az, hogy a folyók nagy része nincs szabályozva és az eredeti kusza állapotukat láthatjuk.

 

alb07.jpg

A kusza állapot nem csak a folyókra érvényes, hanem a villanyvezetékekre is. Ámulva nézegettem a szövevényes drótokat…

 

alb08.jpg

Sok városban és vidéken is láthattuk, hogy a fák törzsét lemeszelik. Ezt a kártevők miatt teszik, melyek a fákat rongálnák. Nálunk is így védekeztek nagyanyáink a farontók ellen régen, sőt még ma is láthatunk ilyet, többek között abban a faluban is, ahol én élek. Heni aznapi öltözete nagyon passzolt a meszelt fákhoz, így ezt mindenképpen meg kellett örökítenem.

 

alb09.jpg

A meszelést más területeken is alkalmazzák, fertőtlenítés céljából az albánok. Az utcai szemétgyűjtőket is nyakon hajintják mésszel, ugyanis nem olyan sűrűn szállítják el az összegyűlt hulladékot, mint nálunk. A hulladéktárolás és elszállítás nagyon rosszul van megoldva, ezért nagyon sok helyen rengeteg szemét van. A kép másik felén egy vidéki piacról készült képet láthattok, ahol a szemét ugyanúgy jelen van, mint az eladandó portéka maga.

 

alb10.jpg

Sok helyen láthatunk betonoroszlánokat, amiket általában színesre festenek. Nekem ezek nagyon tetszettek, mert annyira naivnak és őszintének éreztem őket. Az ilyen giccset mindig szerettem, bár a műfaj oroszlán részét elutasítom.

 

alb11.jpg

Március első felében jártunk Albániában, amikor a citrusfélék már beértek. Ilyenkor az útszéli árusok 5 kilós csomagokban árulják a saját termésű narancsukat és citromukat. Mi is vettünk a helyi narancsból, amelyek nagyon finomak és édesek voltak.

 

alb12.jpg

Albániában nagyon sok olyan épület van, amelyek nincsenek bevakolva és kilátszanak a téglák. Sőt megfigyelhető, hogy mindenki a saját kedve szerint, beépíti az erkélyét, más-más színű és méretű téglákkal. Ettől az összhatás nagyon kaotikus, amit csak növel a rengeteg villanyvezeték.

 

alb13.jpg

Ám ugyanannyi vakolt ház is van, amelyeket nagy előszeretettel színesre festenek. Az összhatás itt is sok esetben kaotikus, de ez az állapot a tapasztalataim szerint sok mindenre érvényes. Többek között a közlekedésre és a helyi buszjáratokra is, ugyanis ezeknek nincs pontos menetrendje. Ha összegyűlt elegendő utas, akkor elindul a busz. Nincsenek megállók (kivéve Tirana), az emberek az autópálya szélén is leinthetik a buszokat.

 

alb14.jpg

Az albán étel viszont kitűnő és roppant olcsó. Az Ohridi tó partján álló LeZa Restaurant kínálatában egy endemikus élőlényt a Belushkát kóstolhattam meg, amely csak e tóban fordul elő. Béluska –én csak így neveztem ezt a halat- roppant finom volt és ez a három darab számított egy adagnak. A kép másik felén e tó partján elterülő apró falucska utcaképe látható.

 

alb15.jpg

Az albánok, vagy ahogyan ők nevezik magukat: Shqiperise (Szkipetárok) egy igazi kézműves nemzet. Számos szép szuvenírt vásárolhatunk, melyeket ott helyben saját kézzel készítenek. Így volt ez Kruje város híres bazársorában is, ahol az egyik boltocskában a szőnyegszövő néniket nézhettük meg. Én személy szerint csak ilyen kézzel készült emlékeket hoztam haza. Olajfából faragott vágódeszkát, fakanalakat, faragott faliképet és kerámiát.

 

alb16.jpg

A bazársor után ellátogattunk egy gyönyörű házba (Nemzeti Néprajzi Múzeum, Kruje), amely 1764-ben épült és egy tehetős muzulmán család élt benne egykor. Az épületben nemcsak a régi lakóház, berendezését láthattuk, hanem néhány fontosabb foglalkozás (kovács, olajverő malom stb.) is bemutatásra került.

 

alb17.jpg

Albánia közel 500 évig tartozott az Oszmán Birodalomhoz, így érthető hogy a múzeumokban látható emlékek szinte azonosak egy törökországi múzeum anyagával. A képen a lakóház férfiszobáját láthatjuk és egy kelengyés ládát, amely kísértetiesen hasonlít a mi tulipános ládáinkra.

 

alb18.jpg

Eme férfiszoba falainak felső harmadában, apró kerek ablakokat láthatunk. Ezek mögött az ablakok mögött a feleségek illetve a női szolgák kaptak helyet egy galériaszerű, dísztelen szobácskában. Nekik az volt a dolguk, hogy a családfő és annak férfi vendégei kívánságait teljesítsék. Nyilván nem kellett ott kuksolniuk napestig, csak egy-egy jeles esemény vagy vendég kapcsán. Természetesen volt külön női szoba is a házban, amely hasonlóan díszes, mint a férfiaké (persze ott nincsen kívánságleső nyílás a falak mögött).

 

alb19.jpg

Albániában 25-30 éve lehet magánszemélyeknek autója. Előtte úgy 600 személyautó rótta az úttalan utakat, melyek párthivatalnokok szállítására szolgáltak. A nép busszal, kerékpárral vagy szamárháton közlekedett. Ez a 20. századi sírkő emiatt érdekes, amely egy autókereket mintáz betonból. Valószínű Agim Toska egyike volt azoknak, akik vezethettek valamilyen gépjárművet. Ma már más a helyzet, rengeteg autó van (természetesen magánkézben) a legócskábbtól a Ferrariig, a képen egy ilyen vadonatúj szépséget láthattok. A közlekedési morál a mi autózási szokásainkhoz képest teljesen kaotikus. Aki e országba autózni óhajt, az kösse fel a gatyáját rendesen…

 

alb20.jpg

Mivel a tengerpart csak 35-40 kilométer Tiranától, természetesen ellátogattunk több ízben is oda. Durres az egyik legnagyobb kikötővárosuk, ahol a szocreál és modern építészet mellett, az ódon hangulatú és antik építészet is jelen van. Nekem nagyon tetszett ez a „Balkán-Miami”hangulat a hatalmas szállodákkal, bárokkal, éttermekkel. A tengerparti fövenyen különös „labdacsokat” láthattunk, melyekkel már korábban találkoztam Tunéziában is. Akkor és most sem tudtam, hogy mi ez, csak annyit, hogy a tengerparti hullámok nemezelik golyókká ezt a növényi rostokból álló lasztit. Kicsit utánajártam a dolognak és kiderült, hogy ez a tengeri növény a Neptunfű. Az elhalt levelei állnak így össze a víz hullámai által és az egész mediterrán területen megtalálható. A tudósok az egyik legősibb növénynek tartják, és fontos szerepe van a tengerparti talajerózió megakadályozásában. ITT olvashattok többet erről a különleges tengeri növényről.

 

alb21.jpg

A tengeri golyók után, Albánia egy másik kerekded nevezetessége nyomába eredtünk. Enver Hodzsa alias Enver Hoxha az egykori partizánvezér a hetvenes évek legelején határozta el, hogy országában egy olyan bunkerrendszert épít ki, amely egy feltételezett külföldi támadás elleni többlépcsős védvonalat képez. Ennek érdekében 1972 és 1984 között mintegy 700-750 ezer, különféle nagyságú betonbunkert építtetett. Ennek egy jeles példáját találtuk Apollónia közelében, amely egy ókori görög romváros. Ma már ezeket a bunkerokat elhagyatva találjuk, maximum a birkapásztorok húzódnak ide a tűző nap sugaraitól.

 

alb22.jpg

Tengerpartból sosem elég! Teljesen véletlenül találtunk rá erre a lagúnákkal tarkított öbölre, Apollónia közelében. Darézezé e Re volt a partszakasz neve, ahol egy fakunyhóban fantasztikus tengeri herkentyűket ettünk. Általában jól elboldogultunk az angollal, de itt a vendéglátónk csak olaszul beszélt. Így kihozta nekünk nagy tálakban az aznapi fogást és egyéb húsokat, amelyre mi rámutogattunk, hogy melyiket szeretnénk megkóstolni. Természetesen én csak tengeri élőlényeket választottam, mert nagyon szeretem őket. A tányéromra került egy nagy adag fekete kagyló és rák.

 

alb23.jpg

Tiranában rengeteg piac van, melyek bőséges kínálatot nyújtanak olajbogyóból, olívaolajból és különféle aszalt gyümölcsökből, magvakból. Érdekesség volt, hogy a különböző finomságú dohányt dekára lehet kapni.

 

alb24.jpg

Szkipetár föld egyik legszebb városa a történelmi jelentőségű ezerablakos Berat. Az albán ortodox egyház székhelye, ahogyan muszlim regionális központ is. Itt meg kell jegyeznem, hogy a különböző vallású és felekezetű emberek békében, szeretetben és egymást tisztelve élnek egész Albániában. Példamutatónak tartom ezt az egymást elfogadó nemzetet, akik az odalátogató idegennel minden esetben kedvesek és türelmesek (saját tapasztalaton alapuló gondolatok). A képen egy, számomra vicces feliratú épületet és egy hangulatos lépcsősort láthattok, mindkettő a roppant meredek és magasan fekvő vár tövében található.

 

alb25.jpg

Érdekes módon az ott élők nem csak egy vezetéknevet írnak ki a bejárati ajtókra, hanem mellé írják, hogy család. Ebből is látszik, hogy mennyire fontos számukra az összetartozás. A berati várnegyedben ismét egy kézművesbe botlottunk. A kapualjban faragó férfi, szépséges szuveníreket készített deszkából. Természetesen hoztam is magammal egy emléket a kőfalon látható kollekcióból.

 

alb26.jpg

Ezen a képen láthatjátok Berat panorámáját és egy közeli képet a házakról. Valóban ezerablakú ez a csodálatos város.

 

alb27.jpg

Ahogy már írtam korábban is, a folyók többsége nincs szabályozva. Ez így van Beratban is az Osum folyóval. A képen jól látszik, ahogyan a víz arra folyik amerre akar és tud, kisebb szigeteket emelve és elagázva.

 

alb28.jpg

Beratban egy muzulmán menyasszonyt is lencsevégre kaphattunk. A gyönyörű hölgy külön örült, hogy idegenek is lefotózzák. Itt meg kell jegyeznem, hogy a fotók egy részét Heninek köszönhetem, ugyanis a fényképezőgépem lemerült és nem vittem magammal az útra a töltőjét. KÖSZI HENI!

 

alb29.jpg

Tiranába visszatérve ellátogattunk a Dajtira, ami egy hegység és többé-kevésbé körülöleli a várost. Kipróbáltuk a híres Dajti eksprest vagy, ahogy a helyiek nevezik, Teleferiku. Nekem nagyon félelmetes volt ebben az üvegkapszulában utazni, ami egy drótkötélen siklott. Minden esetre a csodálatos látvány, ami a fülkéből látszódott kompenzálta a félelmemet. A kép másik felén az albánok büszkesége látható Kasztrióta György albán fejedelem, vagyis maga Szkander bég. ITT olvashattok róla egy szókimondó és lényegre törő leírást.

 

alb30.jpg

Tirana nem egy ősi város 1614 körül Szulejmán Muletti pasa építtetett ide bazársort, mecsetet és fürdőt. Korábban egy jelentéktelen falú állt a helyén, a környéken pedig több vár magasodott. Talán éppen ezért a városnak nincsen óvárosi része és ódon házakat sem találunk. Viszont a szocreál építészet szerelmesei és a modern épületeket kedvelők, otthon érezhetik magukat e városba. A képen Tirana rengeteg újonnan épült toronyházainak egyikét láthatjátok. A másik képen egy számomra, mint idegennek viccesen hangzó feliratú utcatáblát láthattok (II. János Pál pápa utca), egy csinos albán hölgy társaságában.

 

alb31.jpg

A keleties hangulat még Tiranában is érezhető. Szinte minden utcában van cipőtisztító ember vagy öreg bácsi mérleggel, aki szívesen leméri az ember súlyát (akár Isztambulban). Ugyanígy találhatunk borbély üzleteket, ahol szakállat, bajuszt és frizurát igazítanak az ügyes kezű fodrászok. Nagyon adnak az albánok a külsőre, a nők és a férfiak is csinosan öltöznek, illatosak és tökéletesen belőtt séróval sétafikálnak.

 

alb32.jpg

Tiranában folyton építkeznek, ez a réginek tűnő mecset is most épült, illetve még a belső munkálatokat végezték éppen. Ahogyan már írtam korábban, kedvelik a színes vagy mintás homlokzatokat. Ez az épület tetszett a leginkább nekem, mint tarka objektum. Külön figyelmet érdemel, hogy azok az albánok, akik megkérdezték tőlünk hogy honnan jöttünk, egytől-egyig tudtak pár szót magyarul. Összességében fantasztikus volt ez az út, rengeteg kérdésemre választ kaptam és biztosan felkeresem még ezt az érdekes és szépséges országot. Teljes mértékben ajánlom célpontnak Albániát, mint Európa utolsó titkát az utazni vágyóknak!

Ha tetszett az alkotásom, akkor számtalan dolgot tudsz tenni, hogy hangot adj a tetszésednek.

Elkezdhetsz követni a Facebookon ha ide kattintasz, megtalálsz a Pinteresten is ha ide kattintasz, vagy kövess a Flickr-en ide kattintva.

Ha tényleg nagyon tetszett, akkor szerezz másoknak is örömet és oszd meg velük ezt a posztot.

Végül, de nem utolsó sorban, írhatsz kommentet is, és én ígérem hogy válaszolok.

Köszönöm a figyelmedet. Megtisztelő.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lakbear.blog.hu/api/trackback/id/tr7214773084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alajos Hinárossy 2019.04.21. 14:43:06

Köszönöm, nagyon élményközeli összeállítás. Hogy utaztatok Albánián belül? "Gatyátokat felkötve" autót béreltetek, esetleg igénybe vettétek a helyi tömegközlekedést? Hogyan és mivel lehet/érdemes mozogni az országon belül?

Lakbear 2019.04.23. 06:31:12

@Alajos Hinárossy: Nagyon szívesen, örülök hogy tetszett! Gatyafelkötés volt és autót béreltünk. A reptér mellett van autóbérlésre lehetőség. A tömegközlekedést kihagytuk mert, gyakorlatilag nincsenek megállók, a helyiek tudják csak, hogy mikor melyik busz jön és hol kell leinteni (vidékre). Ettől függetlenül azért lehet vele próbálkozni és Tiranában azért jobb is a helyzet. Minden esetre az autóbérlés a legbiztosabb. A szabályokat nem igazán tartják be, de figyelnek egymásra és dudaszóval jelzik, hogy jövök! :) Gyakorlott és tapasztalt sofőröknek való Albánia :)

VI 2019.07.01. 23:22:32

Szia, mi július végén megyünk majd, és bérelnénk autót. Ti melyik cégtől béreltétek? Gondolom lefoglaltátok előre neten.

Lakbear 2019.07.04. 22:14:39

@VI: Szia! Mi a reptérrel szembeni autókölcsönzőt választottuk, aki a reptéren odaadta az autót. addCar Rental Albania a neve. De itt van róla egy guglis találat :-)

https://www.google.com/maps/place/addCar+Rental+Albania/@41.419662,19.712253,15z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0x5144b94ab25768c5!8m2!3d41.419662!4d19.712253

Lakbear 2019.07.04. 22:16:18

@VI: ...és persze előre lefoglaltuk az autót! :-)

VI 2019.07.04. 22:17:56

@Lakbear: Köszi szépen! Már nagyon várom, hogy menjünk!

Lakbear 2019.07.06. 22:15:05

@VI: Nincs mit igazán :-) Biztosan jó lesz nagyon, izgalmas hely. Jó nyaralást nektek, kalandra fel :-)