Botticelli emlékére

2018. október 12. 08:45 - lookbear

Hordóból tükör

bo01_2.jpg

Vannak olyan hasznavehetetlen tárgyak, amelyek első ránézésre nem üzennek az embernek, nem hívogatják a barkácsolót, hogy újat vagy valami mást teremtsen belőlük. E régi boroshordó is ilyen volt számomra és ilyen is maradt volna, ha nincs egy alkotótárs, aki hiszi, hogy egy rozoga „bortartóból” is tud valami más, valami új lenni. Heni, akit felkértem a közös alkotásra és az itáliai kreatív tábort megálmodta és valóra váltotta, kitartott az elképzelése mellett és végül meggyőzött. A meggyőzésben az egyik kedvenc reneszánsz művészem, Sandro Botticelli is segített, aki Firenzében a toszkán fővárosban született. Olyan új funkciót és külsőt igyekeztünk adni a hajdani hordónak, amely tükrözi azt az elgondolást, hogy valami egészen más szülessen, de mégis megőrződjön valamelyest az eredeti forma. Úgy hiszem a feladat sikerült, így hát nem is görgetem tovább a szavakat, lássuk a történet részleteit.

Éljen az élet, éljenek az elvetett ötletek!

bo02_2.jpg

Hordóból sok egyéb, új funkcióval ellátott tárgy készülhet EBBEN a cikkemben már láthattatok ilyen példákat. A kép balfelén egy Itáliában lencsevégre kapott postaládát láthattok, amely ugyancsak egy régi hordóból készült. A Toszkánában létrejött alkotótáborról, amelyet már többször említettem és Heni nevéhez fűződik, pedig ITT olvashattok és láthattok képeket. A közös alkotásunkat mindenképpen a Toszkán tájhoz és az ott megrendezésre került alkotótáborhoz szerettük volna kötni. Így az ottani borvidék és az ott született nagy művész, Botticelli volt a múzsánk.

 

bo03_2.jpg

A hordó, amelyből végül falitükör lett Heni tulajdonában volt. A fémgyűrűk már csak „jelképesen” fogták össze a dongákat, egyszerűen kézzel levehetőek voltak. Na de mi köze Sandro Botticellinek a reneszánsz Vénusz festőjének a hordókhoz?

 

bo04_2.jpg

Eredetileg semmi, hiszen a festőművész valódi neve Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi (1445-1510). Édesapja tímármester volt és fiát is annak szánta, ám a kisfiú egészsége ezt nem tette lehetővé. Viszont értelmes, okos gyermek volt, így apja taníttatni kezdte. Nem sokkal később az eszes fiú, legidősebbik bátyjához költözött, Giovannihoz. Fivére alacsony és tömzsi ember volt, ezért Botticellónak (hordócskának) nevezték az emberek. Ez a név aztán az ifjú öcsre is ráragadt, innen eredeztethető e név, Botticelli. A középkorban és az újkor hajnalán a közembereknek nem volt külön hivatalos vezetékneve, így a keresztnevük mellé, vagy a foglalkozásuk, a gúnynevük, a születési helyük illetve a szüleik keresztneveit illesztették. A képen egy Botticelli festmény részletét láthatjátok a Gránátalmás Madonnát (1487), melyet az Uffizi Képtárban kaptam lencsevégre. A másik kép egy újkori groteszk terrakotta fej, melyhez hasonlóakat szerte Toszkánában látni, házfalakon, teraszokon és rengeteg változatban kaphatóak is a boltokban. Ez a pufók arc, most állítson emléket Botticelli nevét adó bátyjának, Giovanninak.

 

bo05_2.jpg

Mielőtt belevágnánk a „hordótükör” elkészültének részleteibe, engedjétek meg, hogy bemutatkozzon nektek alkotótársam.

Szabó Henrietta vagyok Magyarország legnépszerűbb online kreatív közösségének, a Kreatív Hobbik Csoportnak (weboldal:KHCS) a létrehozója. Főállásban egy korrózióvédelmi festék nagykereskedésében dolgozom, így valóban a mindennapjaim része a festés, az alkotás. Több, mint 10 éve foglalkozom különböző kreatív tevékenységekkel. Rengeteg mindent kipróbáltam már, többek között a pirogravírozást, üveg tekerést, képeslapkészítést, dekupázs technikát, tegola építést, könyvkötést, nemezelést, ékszerkészítést, bútor felújítást. Az utóbbi egy évben pedig elkezdtem rajzolni illetve festeni is. Legkedvesebb alapanyagom a fa és valamiért mindig ennél a természetes alapanyagnál kötök ki, legyen az újrahasznosítás vagy bármilyen más tárgy létrehozása. Rendszeresen részt veszek különböző foglalkozásokon és kreatív táborokba is ellátogatok. Kreatív foglalkozásokat és táborokat már nem csak a baráti körömnek szervezek, hanem mindenki számára, aki szeretné fejleszteni a tudását. Az elmúlt években számos jótékonysági akcióban vettem részt, támogatóként és szervezőként egyaránt. Alapító tag voltam korábban egy közhasznú egyesületben, ahol számos tapasztalatra tehettem szert. Tanfolyamok, jótékonysági akciók, különböző közösségi események szervezésével a Kreatív Hobbik Csoport életét próbálom színesíteni.

 

bo06_2.jpg

Néhány alkotást válogattam össze Heni munkái közül. Az egyik fő kedvencem ez a katonai faláda, mely teljesen új megjelenést kapott, miután a szerkezeti hibák javítása elkészült.

 

bo07_2.jpg

Heni sokat utazik és az utazások sokszor inspirálják az alkotásban. A baloldali képen egy Albániából származó kavicsot láthattok, melyre az alatta látható Kék szem forrás (Syri i Kalter)inspirálta vízforrás és különleges természeti jelenséget festette. Nekem nagyon tetszik ez a festett kavics, igazán szép módja egy utazási emlék megőrzésének. A jobboldali képen egy kézzel készített társasjátékot láthattok, melynek a túloldalán is van egy játék.

 

bo08_2.jpg

Ahogy már olvashattátok, Heni elkezdett festeni is. A fenti képeken láthatjátok az eredeti fotót és az általa festett képet is. Egy szülinapos barátja kapta a festményt, aki bizonyára nagyon boldog volt, hogy egy fotóját megfestette neki Henrietta. A kép alsó részében egy kártyatartó dobozt láthattok tőle és egy üvegtekerést (zsinórral bevont üveg), melyben házi citromlikőr lapul.

 

bo09_2.jpg

Most lássuk, hogyan alakult át a hordó falitükörré. A munka nálam kezdődött, miután levettem az abroncsokat, a dongákat vissza kellett ragasztani a helyükre. Miután megszáradt a ragasztás, az abroncsokat is visszatettem és rögzítettem.

 

bo10_1.jpg

Ezután körbevágtam a két rögzített abroncsnál a hordót és meg is kaptam az alapot a tükörhöz. A tükörhöz nem szükséges hordó, többi részét beszámoztam és eltettem, hogy majd egy más alkalommal összeragasztom és készítek belőle virágtartót, vagy bármi mást.

 

bo11_1.jpg

Ezután a hordókeret oldalára kampókat csavaroztam, amelyek a felfüggesztéshez szükséges zsineget fogják tartani. A szerkezeti rész és az összeszerelés befejeztével, pácoltam a hordót Pentart Lazúrgéllel (dió színű) és kapott egy réteg matt lakkot is a felület.

 

bo12_1.jpg

A tartózsineg vagy kötél végeire a hordó fadugóit tettem dekorációnak. Kifúrtam a végüket és beleragasztottam a kötelet. Végül pedig középen rögzítettem a tükröt, tükörragasztóval. Ezzel az én munkám véget ért, az elkészült alapot becsomagoltam és elindultunk Toszkánába, ahol Heni vette kezelésbe a hordótükröt.

 

bo13.jpg

Az alkotótáborban Heni üvegmarás technikával egy szöveget mart a tükörre. A szöveg olaszul van, Omaggio a Botticelli, ami magyarul annyit tesz, hogy Botticelli emlékére. Ez egy művészeti szakkifejezés, amit olyan alkotások címeként adnak, amelyek egy adott művész tiszteletére vagy emlékére készülnek. Korábban már említettem, hogy a művész neve (hordócska) és a toszkán régió borvidéke ihlette az elkészült közös munkánkat. Így végül, bár először fanyalogtam, a kiszolgált hordó lett a közös munkánk alanya. Az üvegmarás technikáját ITT nézheted és olvashatod, ahol részletesen bemutatom a munkafolyamatot.

 

bo14_1.jpg

A felirat elkészültével már csak az üvegmaró pasztát kellett felvinni a felületre és várni, hogy a fényes üveg megmaródjon és mattá váljon.

 

bo15.jpg

A pasztát Heni egy órán keresztül hagyta a tükrön, ezután letörölte, eltávolította az öntapadós fóliát és megtisztította az üveget. Ezzel el is készült az üvegmart díszítéssel ellátott, feliratos hordótükör, amelyet a szállásunk egyik ódon épületének a falára helyezve fotóztunk le. Itt is szeretném Heninek megköszönni a közreműködését, az itáliai alkotótáborba való meghívását és a barátságát. Személyében egy igazán remek alkotótársra és jólelkű emberre találhattam.

Ha tetszett az alkotásom, akkor számtalan dolgot tudsz tenni, hogy hangot adj a tetszésednek.

Elkezdhetsz követni a Facebookon ha ide kattintasz, megtalálsz a Pinteresten is ha ide kattintasz, vagy kövess a Flickr-en ide kattintva.

Ha tényleg nagyon tetszett, akkor szerezz másoknak is örömet és oszd meg velük ezt a posztot.

Végül, de nem utolsó sorban, írhatsz kommentet is, és én ígérem hogy válaszolok.

Köszönöm a figyelmedet. Megtisztelő.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakbear.blog.hu/api/trackback/id/tr9114296979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.