B oldal és Lakbear háromfunkciós bútora

2018. június 01. 16:39 - lookbear

Lovas ugrató akadályokból és maradék faanyagból készült pad

ak01.jpg

Már hagyománynak számít nálam, hogy időről-időre bemutatok nektek egy alkotót, akinek a munkáit a szemléletét nagyra becsülöm. Ilyenkor egy közös alkotás is születik, amit együtt hozunk létre, olykor a semmiből. Nem volt ez másként most sem, amikor Kollár Istvánnal a B oldal bloggerével egy háromfunkciós padot álmodtunk meg. A bútor különleges és nem minden háztartásban fellelhető faanyagból készült. A pad küllemét és formáját nagyban meghatározta, hogy lovas ugrató akadály rudakat használtunk, melyeket meghagytunk eredeti állapotukban és ehhez igazítottuk a bútordarab többi részét. Egy olyan egyszerű ám többcélú kisbútor született, amit használhatunk kerti lócaként, előszoba padként, de akár az ugrató rudak régi funkcióját felidézve, Kutya agility sporteszközként is. Ugorjunk hát a részletek leírásához és az alkotótársam bemutatására.

Éljen az élet, éljen az élet B oldala!

ak02.jpg

A „Ló-ca”, ahogyan azt már említettem több funkcióval bír. A lakásban is használható, például az előszobában, mint cipőfelhúzó pad. Az ugrató rudakon látható az egykori használat nyoma, ezt és az eredeti festést szándékosan meghagytuk, nem változtattunk és javítottunk rajta.

 

ak03.jpg

Ha a padot felfordítjuk egy ugrató akadályt kapunk, ami egyrészt emlékeztet a hajdani lovas mivoltára, másrészt remek otthoni sporteszköz egy kutya számára. A képen Bodza nevű kutyám látható, aki egy 8 éves cifra Mudi hölgy. Egy kis előkészítést követően, pórázzal ugyan, de szívesen átugrotta a „házi-agility” palánkot.

 

ak04.jpg

Sokat tanakodtunk Istvánnal, hogy hogyan nézzen ki a bútor. A lehető legegyszerűbb formát választottuk és hagytuk érvényesülni a kevesebb több elvet, ami egyben a B oldal filozófiájának alapja is. A kép rajzos oldalán az általam firkantott terveket láthatjátok, a másik részén a rudak eredeti állapota és néhány „ugrálós” inspiráció látható. Az ugrató akadályokat egyébként, István egy barátjától kapta, újrahasznosítás vagy újra használhatóság céljából.

 

ak05.jpg

A kutyás sportok egyike az Agility (ügyességi verseny kutyáknak). Eme sportág a gazdi és a kutya összehangolt együttműködésén alapul és különféle akadályokon kell az ebeknek átjutniuk. A kutyusok együtt mozognak a gazdikkal és azok parancsszavaira tesznek eleget egy-egy akadály leküzdésében. A képen láthatjátok a tervrajzomat és néhány képet a szemmel láthatóan boldog kutyákról, akik nagy izgalommal és boldogsággal futnak végig az akadálypályán.

 

ak06.jpg

Most viszont álljunk meg az „akadálypályán” és lássuk mit ír magáról és a B oldalról István.

Fontos számomra a fenntartható és élhető jövő, ezért a B oldal elnevezésű blogomon nagyrészt kimaradt, újrahasznált és újrahasznosított alapanyagokból készült használati tárgyakkal, kiegészítőkkel találkozhat az olvasó. Mindig szerettem alkotni, barkácsolni és nagyjából 5 éve fogalmazódott meg bennem, hogy ennek a szenvedélyemnek úgy szeretnék hódolni, hogy közben használhatóvá teszem azt, ami másoknak már szemét. Az évek alatt sok szépen kivitelezett, igényes megoldással találkoztam. A saját ötleteim mellett ezek bemutatására is szeretnék figyelmet fordítani. Szerencsére egyre népszerűbbek a felújított, újra-és továbbhasznosított dolgok. Bízom benne, hogy a blogon keresztül sikerül még több emberrel megismertetni és megkedveltetni a „hulladék” másik arcát, a B oldalát.

 

ak07_egy_vintazs_faborond_ujjaszuletese.jpg

Lássunk néhány alkotást Istvántól. Az egyik kedvencem ez a fabőröndből készült gurulós asztalka, aminek a tetejére áttört minta kerül Budapest sziluettjével. Ez a vintázs fabőrönd a 2017-es Alkotó Energia pályázat 2. helyezettje lett, talán nem véletlen. A bőrönd átalakulásának folyamatát ITT nézheted meg.

 

ak08_hangulatos_kep_antik_kulcsokbol.jpg

István szereti az egyszerű és letisztult stílust. Precíz és pontos munkája mindig is vonzó volt számomra. A kezéből kiadott hasznos tárgy minősége, minden esetben kifogástalan. Talán ez nem csak a személyiségéből fakad, hanem abból is, hogy tervezőgrafikus a szakmája ahol a pontosság az egyértelműség alapfeltétel. A képen egy szép alkotását láthatjátok, néhány régi kulcsot rámázott be, majd elhelyezte otthona falán. ITT megnézheted az elkészítés egyszerű menetét.

 

ak09_budapest_feliratu_falada_felujitasa.jpg

Régi katonai ládából is lehet asztalka, a képen látható darab ennek ékes példája. Nagyon tetszik, hogy meghagyta a láda eredeti feliratait és a természetes faborítást.

 

ak10_bakelitlemezbol_tal.jpg

A másik kedvenc tárgyam Istvántól a régi bakelitlemezből készült tál. Ezekből a tálakból vásárolhattok is, ITT megtaláljátok a kollekciót.

 

ak11.jpg

Amint már olvashattátok István grafikai tervező és egy vállalkozása is van HelloNinja néven. Ha logót vagy arculatot szeretnétek tervezni, Istvánt bátran ajánlhatom nektek segítségül. Egy blog is kapcsolódik a tervező stúdióhoz, amit ITT nézhettek meg. A DIY munkáihoz kapcsolódó tipográfia és grafika minden esetben tökéletes és ízléses, nekem nagyon bejön az ilyen profi „csomagolás”. Ahogyan ez a maximalista elv, a képen látható a munkáján is érzékelhető.

 

ak12.jpg

Amikor megismerkedtem Istvánnal az interneten és eldöntöttük, hogy alkotunk valami közöset, ellátogatott hozzám az „istállómba”. Ezt a szép ajándékot kaptam tőle, amit padláson talált falambériából és régi lexikon lapjából készített. Azóta is a műtermem falát díszíti ez a kép, csakúgy, mint az ovális keretben Hosszú-Bardócz Évitől származó alkotás.

 

ak13.jpg

Ám most térjünk vissza a közös munkánkhoz és lássuk hogyan készült a háromfunkciós pad. Az előzetes tervezést követően Istvánnál kezdődött a folyamat. Megfelelő méretűre vágta az ugrató akadály rudakat és kiválasztotta a többi elemhez szükséges alapanyagokat is.

 

ak14.jpg

Méretre vágott minden elemet és a rudakon kívül, lecsiszolta az oldalsó lábakat és az ülőrészt.

 

ak15.jpg

Így festett a pad, amikor még nem voltak rögzítve a piros, fekete és fehér színű rudak és a további kiegészítő elemek.

 

ak16.jpg

Ezután jöhetett a festés illetve az alapozás fehérre, ami Pentart dekorfestékkel történt.

 

ak17.jpg

Majd az összeszerelés.

 

ak18.jpg

Végül pedig az utolsó facsavarok. A bútor ülőrészének a végső arculatát nekem kellet megvalósítanom, István "konyhakész" állapotban adta át a padot, üres vászonként szabadon hagyva ezt a felületet.

 

ak19.jpg

Így érkezett meg a pad hozzám. Az ülőrészt István egy régi bútor oldalából készítette. Eltüntettem a csavarok nyomait és a hajdani bútor illesztési helyeit.

 

ak20.jpg

Legvégül pedig Dekor Zománcfestékkel lefestettem az ülőrészt és a lábakat, az ugrató akadályokkal megegyező színűre. Itt is szeretném megköszönni Istvánnak a precíz és gyors munkáját, és hogy kedvet érzett ahhoz, hogy alkosson velem valamit.

Ha tetszett az alkotásom, akkor számtalan dolgot tudsz tenni, hogy hangot adj a tetszésednek.

Elkezdhetsz követni a Facebookon ha ide kattintasz, megtalálsz a Pinteresten is ha ide kattintasz, vagy kövess a Flickr-en ide kattintva.

Ha tényleg nagyon tetszett, akkor szerez másoknak is örömet és oszd meg velük ezt a posztot.

Végül, de nem utolsó sorban, írhatsz kommentet is, és én ígérem hogy válaszolok.

Köszönöm a figyelmedet. Megtisztelő.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakbear.blog.hu/api/trackback/id/tr2814006078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.