Cikiből cuki „sufnibarokk”

2018. április 27. 06:45 - lookbear

Új műanyag tükörből, régi és kopott krétatábla

su01.jpg

Ha tehetem, minden szombat délelőtt ellátogatok a közeli bolhapiacra. Nem mindig vásárolok és néha csak a hangulat kedvéért szlalomozok a mások által megunt tárgyak halmai között. Egy ilyen napon botlottam ebbe a „ciki-cuki”műanyag, barokk stílust utánzó tükörbe is. Az olcsó replikák mindig vonzottak, mert ezeket bűntudat nélkül átalakíthatja, lefestheti az ember. A cifra keret érdekelt igazából, így a tükröt kivettem belőle. Olyan megjelenést szerettem volna a keretnek adni, ami elfedi a csúnya műanyag öntvény nyomait és több száz éves külsőt kölcsönöz neki. A tükörkeret megjelenésének inspirációit egy nagyon kopott és sajnos siralmas állapotban levő vidéki kastély, és egy híres magyar történelmi személy keze által faragott barokk karszék adta. A munkához zománcfestéket használtam, melybe egy titkos adalékot kevertem, így téve koptathatóvá a festéket. A bejegyzésben minden trükkre és érdekességre „zománcfény” derül.

Éljen az élet, éljen sufnibarokk!

su02.jpg

„Az ördög a részletekben rejlik”, igaz ez a közmondás erre a képkeretre is. Fontosnak találtam, hogy ne csak távolabbról, hanem egészen közelről is részlet gazdag legyen az elkészült tárgy. A lepattogzó festéket, az üszkös részleteket és repedezett felületet szerettem volna leginkább megjeleníteni.

 

su03.jpg

Ilyen volt és ilyen lett. Mint tükör nem vonzott a keret, inkább krétatáblát készítettem belőle, amin lehet üzenni, vagy felírni, hogy mi kell a boltból. Természetesen a tükörbetétet eltettem, hátha a későbbiekben mégis csak nézegetni szeretném majd magam és nem üzengetni. Hogy miért sufnibarokk a poszt címe? Talán azért, mert minden olcsó barkács megoldást, vagy valamilyen eredeti és drága terméknek az utánzatát „sufnituning” jelzővel illetünk, innen ered az én „barokkos túlzásom” is.

 

su04.jpg

Ahogy a bevezető szövegben írtam az inspirációk egyikét egy híres magyar, II. Rákóczi Ferenc fejedelem (1676-1735) által faragott karszéke adta. Ezt a bútordarabot még gyerekkoromban láttam először a Magyar Nemzeti Múzeumban. Gyönyörűnek találom ezt a széket, megkapóak a részletei és nagyon szépek az arányai is. A színei és az idő ejtette sebek, a múltba repítik a képzeletet, a múlt egy távoli országába, egy asztalosműhelybe, ahol egy nagy ember bútort farag. Akárhányszor ránézek erre az alkotásra, megelevenedik ez a korszaka, története Magyarországnak.

 

su05.jpg

A másik inspirációt egy a lakóhelyem közelében található kastély adta. A boconádi Szeleczky-kastély egy tipikus vidéki "kiskastély". Nekem nagy kedvenceim ezek az épületek, amelyek nem óriási földtől elrugaszkodott méretűek, de mégis uralják egy-egy település arculatát. Volt szerencsém néhány éve bejutni az épületbe és egy kicsit körülnézni. A 18. század második felében épült kastély ma borzasztóan rossz állapotban van, a felújítása évtizedek óta húzódik. Néhány eredeti ajtó és ablakrács, valamint néhány falfestmény (freskó) jelzi a valaha jobb napokat megélt épület szépségét. A képen láthattok egy az épületben található ajtó részletét, amelynek a kopottsága és színei inspiráltak a képkeretem megjelenésében. A képen még láthatjátok madártávlatból a kastélyt és egy falfestmény részletet, amelyen a négy évszakot megjelenítő allegorikus alakok közül az őszt szimbolizáló figura látható.

 

su06.jpg

Ezen a képen láthatóak az öntött műanyag keret egyes részletei. Eredetileg csak újra szerettem volna aranyozni a keretet, de a ronda részletek miatt erről lemondtam, és inkább olyan megoldáson gondolkodtam, ami elfedi ezeket.

 

su07.jpg

A Dekor zománcfestéket EBBEN a posztban mutattam be korábban, és EBBEN a posztban mutattam meg, hogyan lehet koptatni viasszal, az amúgy nem koptatható festéket. A zománcfestékkel való kísérletezgetéseim során egy olyan megoldást is kerestem, amely a lepattogzó festéken túl, egy vastagabb réteg lemálló, letöredező hatását nyújtja. A hagyományos krétafestékekkel nekem nem sikerült ilyet hatást elérnem, de a Pentart új zománcfestéke tökéletesnek bizonyult erre a célra is. A megmunkálandó felületet csak egyszerűen lealapozzuk a festékkel és hagyjuk megszáradni. A második réteg festékbe, ami majd a rücskös felületet adja, egyszerűen csak Pentart 3D port kell keverni, ettől a festék „vastagabb”lesz.

 

su08.jpg

A 3D porral kevert festékből, néhány helyre, különösen a ronda öntvény nyomaira, festőkéssel „vakoltam”. Hagytam ez egészet megszáradni. Természetesen csak addig kell várni a száradással, amíg már nem ragad a festék a kezünkhöz. A felületi száradás elegendő a további munkához.

 

su09.jpg

Kikevertem a rendelkezésemre álló Dekor zománcokból egy nekem megfelelő lágy szürkét, és befestettem vele a keretet.

 

su10.jpg

Amikor ez a réteg is „meghúzott”, a húzás gyorsaságát, hajszárítóval fokozhatjuk, akkor egy festőkéssel, vagy spaklival lekapartam a 3D porral kevert fekete zománcréteget. Ahol csak a sima fekete és szürke zománcfesték találkozott, onnan nem jött le a festék. Így keletkezett a nagyon kopott, lepattogzó effekt, amit akár késznek is nyilváníthatunk. A krétafestékeknél megszokott, a festéket védő, záró lakk vagy viasz nem szükséges a befejezéshez, hiszen a vízbázisú Pentart zománcfesték önmagában hordozza ezeket a tulajdonságokat.

 

su11.jpg

Néhol úgy kapartam vissza a „vastagított” réteget, hogy kilátsszon a hajdani aranyszín is. Nekem itt még nem ért véget a történet, mert repedéseket is szerettem volna a keretre. Ezért elővettem a Transzparens repedő gél rendszert és berepesztettem néhány helyen a keretet. ITT megmutatom, hogyan kell használni ezt az új Pentart repedő rendszert. Végül befejező viasszal kiemeltem a keletkezett repedéseket és elkészültnek tekintettem az öregbítést.

 

su12.jpg

Mivel a Dekor zománc, fényesre szárad, és a befejező viasz is inkább fényes, mint matt, úgy döntöttem, hogy az egész képkeretet lefújom matt lakkal, hogy igazán öregnek nézzen ki a végeredmény. Ezután elkészítettem farostlemezből a képkeretbe való lemezt, és színes táblafestékekkel foltosra festettem, igazodva a képkeret ódon hangulatához.

Ha tetszett az alkotásom, akkor számtalan dolgot tudsz tenni, hogy hangot adj a tetszésednek.

Elkezdhetsz követni a Facebookon ha ide kattintasz, megtalálsz a Pinteresten is ha ide kattintasz, vagy kövess a Flickr-en ide kattintva.

Ha tényleg nagyon tetszett, akkor szerez másoknak is örömet és oszd meg velük ezt a posztot.

Végül, de nem utolsó sorban, írhatsz kommentet is, és én ígérem hogy válaszolok.

Köszönöm a figyelmedet. Megtisztelő.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakbear.blog.hu/api/trackback/id/tr9713869436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.