Pentart lista 2017-2018 újdonságai

2018. február 02. 19:58 - lookbear

a1_1.jpg

Úgy gondoltam, hogy az idei évad első bejegyzésében virtuális osztálykirándulásra viszlek titeket, a hobbi alapanyagok „megapoliszába”Pentart City-be. A tavalyi évben nagyon sok új és érdekes matéria került forgalomba, amelyeket egy kicsit közelebbről is bemutatok nektek, az idei év eddig megjelent újdonságaival együtt. A listában az összes új festék, paszta és egyéb bigyóka szerepel, amelyeket teszteltem is, és akár blogbejegyzés is született belőle a Pentart blogján, vagy itt nálam az én blogomon. A pár évvel ezelőtt íródott listám első részét ITT nézheted meg, a másodikat pedig ITT, melyekben megtalálod az alap dolgokat is, mint az akrilfestékeket, alapozókat vagy lazúrokat stb. Induljon hát az utazás, húzzuk a bugyikat köldökig, a hasitasikat csatoljuk be, legyen a zsebben néhány illatosított zsebkendő, a hátizsákban pedig parizeres zsemlye.

Éljen az élet, éljen az osztálykirándulás!

w1.jpg

Delicate metál akrilfestékek

Ez a sorozat, amely 8 különböző visszafogott színből áll nagyon szép selymesen csillogó hatást eredményez. Egészen finom és apró pigmenteket tartalmaz, ezért jó a fedőképessége is. Többször használtam kiegészítőnek, más technikákkal és alapanyagokkal együtt. A legszebb talán olyan egyenetlen felületen, ahol megtörik rajta a fény, mint ahogy a képeken is láthatjátok. Domború mintás képkereteken, faragványokon jól érvényesül ez a hatás.

w4.jpg

 Glamour metál akrilfestékek

Ez a sorozat is 8 különböző színből áll, de a benne lévő pigmentek nagyobbak, mint az előző változatnál. Ezért valamivel csillogóbb hatást lehet elérni vele. Kevésbé fed, ezért érdemes aláfesteni egy alapszínt, ami harmonizál a kiválasztott árnyalattal. Mindkét változattal bátran festhetünk fa, papír, gipsz, polisztirol, műanyag és egyéb felületeket. A kétféle (Delicate és Glamour), sorozattal készült karácsonyfadíszekről ITT tudhattok meg többet.

 

w3.jpg

w6.jpg

Krémes akrilfestékek (matt, selyemfényű és metál)

Kedvenc akrilfestékeim egyike a krémes változat, ez a festék a hagyományos akrilnál jóval sűrűbb. Mindegyik típus, legyen az matt, selyemfényű vagy metál, roppant jól kenhető, gyorsan szárad és tökéletesen fed. Sűrű az állaga, így strukturált felületképzésre is kiváló. Vastagabb rétegben sem esik össze száradásnál, megtartja alakját (3D stencilezésre is szuper). A metál változatok nagyon szép és lágy fénnyel bírnak, ezek közül a metál-ólom a kedvencem, amit számtalanszor használtam alapnak is. Mindenféle felületre (fa, papír, műanyag, fém, polisztirol, alapozott vászon) dolgozhatunk vele. Nekem a hobbi kelléktáram nélkülözhetetlen alapdarabja ez az akrilfajta. ITT láthatod a kerek dobozkát, amit ezekkel a festékekkel díszítettem.

 

an01.jpg

an02.jpg

Antikoló festékek és Antikoló festék eltávolító

Kifejezetten ódon hangulatú dísztárgyak készítésére lett kitalálva ez a sorozat, amellyel a felület visszatörlésével érhetjük el a kívánt hatást. A visszamosáshoz az Antikoló festék eltávolítót használhatjuk, amely szépen visszaszedi a festék egy részét. Stencilezett és strukturált felületek öregbítésére a legszebb. Nyolcféle árnyalatban kapható, amelyeket keverhetünk is egymással bátran. Gyorsan szárad, könnyű vele dolgozni, utókezelést (lakkozást, viaszolást) nem igényel, mert egy puha ronggyal is fényesíthető a felület, száradás után. Természetesen lehet lakkozni, viaszolni vagy repedő rendszerekkel kezelni a kész felületet. Ebben a bejegyzésben megnézheted, hogyan készítettem ezt a tálcát.

 

w31.jpg

w30.jpg

Rozsda hatás festék szett és Patina hatás festék szett

A kétféle festék szett arra szolgál, hogy egyszerűen és gyorsan patinás, illetve rozsdás hatást érhessünk el, különböző felületeken. Hogy ne kelljen a hobbiboltban keresgélnünk, egy csomagba rendezte a gyártó a megfelelő árnyalatokat. Ugyan úgy alkalmazzuk, mint az akrilfestéket, különösebb trükkje nincs a dolognak. A rozsda hatás festék szett csomagban csak négy szín van, az ötödik tubusban 3D por található, amit a festékbe szórva, rücskös felületet érhetünk el, úgy ahogyan az a rozsdás vasfelületeken is tapasztalható. Ebben a bejegyzésben megmutatom, hogyan használtam őket.

 

w8002.jpg

ww1_640.jpg

Tükör permetfesték  (üvegre és műanyagra és védőlakk permet spray)

A tavalyi év újdonságai közül ez a matéria volt a kedvencem. Igazi tükör hatást érhetünk el az alkalmazásával, sima átlátszó üvegen és átlátszó műanyagon. Fontos tudni, hogy az üvegre való tükörpermet, nem jó a műanyagra, és a műanyagra való, pedig nem jó az üvegre (az első képen a régi, a másodikon az új csomagolást láthatjátok). Ha vásárolunk, akkor a megfelelő felületre válasszunk belőlük. A tükör hatás, mindig a kezelt felület átellenes oldalán jelentkezik! A kifújt permetet rögzíteni kell a hozzá tartozó védőlakkal, mert nagyon sérülékeny. Lakkozás után egy további festékréteggel (matt akril)védjük a felületet. ITT láthatod hogyan használtam a műanyagra való permetet, ITT pedig az üvegre használt változatot.

 

w83.jpg

w84.jpg

Textilfesték spray

Rengeteg textilfesték van már a Pentart palettán, de fújós változat még nem volt. Nagyobb felületek gyors színezésére, érdekes színátmenetek készítésére és batikolásra is alkalmas. Nekem bevált, mert érdekes és lágy hatásokat lehet vele készíteni. Alkalmazása egyszerű, nem igényel különösebb gyakorlatot. Szépen lehet vele stencilmintákat is készíteni kelmékre. ITT megnézheted, hogyan használtam. Ebben a videóban, pedig bemutatom, hogy mi mindent lehet vele csinálni még.

 

di01_1.jpg

di02_1.jpg

Pigment paszták (Decor clay-hez és minden vízbázisú festékhez)

 Vízbázisú rendszerekben oldódó paszta (nem átlátszó), amelyet eredetileg a formaöntő porhoz találtak ki (Decor clay szett), de lehet vele színezni akrilfestéket és dekorfestéket, sőt még gipszet is. Piros, sárga, kék, zöld és fekete színben kaphatóak. Ha kevesebb mennyiségű de többféle árnyalatú akrilfestéket (vagy dekorfestéket) szeretnénk, akkor érdemes venni egy fehéret az adott akrilból vagy dekorfestékből és mellé a színezőket, mert így sok színt ki tudunk keverni kis adagokban. ITT megmutatom, hogy én hogyan színeztem velük.

 

w100000_1.jpg

w40_1.jpg

Kőhatású paszták

A tavalyi év újdonságai közül a másik nagy kedvencem volt ez a csoport. Rengetegféle hatást és textúrát lehet velük elérni, igazán sokoldalúan használhatóak. Nyolcféle színben kaphatóak és egymással keverve, remek kőhatású felületeket képezhetünk. Rétegezve a legszebb, én kicsit meg is szoktam csiszolni, száradás után és befejező viaszokkal emelem ki a barázdált felületet. A tavalyi év egyik legsikeresebb posztja volt a Cikiből cuki sorozatom, egy kőhatású pasztákkal készített virágtartója. ITT megnézheted a tejfölös vödör átalakulását, virágcseréppé. ITT pedig egy videóban mutatom be, hogy hogyan használom én a kőhatású pasztákat.

 

 

w802.jpg

w800.jpg

Gélpaszták sűrű fényes-átlátszó és sűrű matt-opálos (Heavy Body Gel)

A kétféle gélpaszta nem csak stencilezésre és strukturált felületekre alkalmas, hanem ragasztóként és vivőanyagként is alkalmas. Mit jelent ez? Azt, hogy például csipkét rögzíthetünk vele bármilyen felületen, vagy a gélbe keverhetünk ásványport, csillámot vagy bármi mást. Így készíthetünk belőle különböző textúrájú pasztákat. Az átlátszó és az opálos-matt változatot is színezhetjük, például az átlátszó pigment diszperziókkal, amelyekről lejjebb majd írok. ITT megnézheted, hogyan használtam egyszerre a kétféle gélt, és mit kevertem bele. ITT pedig megnézheted, hogyan alkalmaztam a gélt csipkéhez.

 

w900.jpg

w902.jpg

w903.jpg

Stencil paszták (gyöngyház és metál)

Ezeket a pasztákat kifejezetten stencil technikákhoz fejlesztették ki. 3D és sima stencilhez is kiválóan használható. Alaktartó, nem esik össze, nem folyik és gyorsan szárad. Metálos és gyöngyház színekben kaphatóak a boltokban. Használtam már stencilezésre igazi csipkével is, amit ITT megnézhetsz (szív alakú doboz), vagy 3D stencillel, amit ITT nézhetsz meg (falióra), és sima stencillel, amit ITT nézhetsz meg (csillag alakú dobozok).

 

wy02.jpg

wy01.jpg

Elefántcsont gyanta, színezék oldat elefántcsont gyantához és színezékpor elefántcsont gyantához

Ezzel az alapanyaggal igazán szép és pontos öntvényeket készíthetünk, amelyeket fel tudunk ragasztani dísztárgyakra, sőt még bútorokra is. Önmagában is szép elefántcsontszínű, de anyagában is színezhető a hozzá tartozó színezék oldatokkal, amelyekkel az üveglakkot is színezhetjük. Fontos tudni, hogy ezt a színező oldatot, vizes rendszerekben nem tudjuk használni. A gyantához tartoznak még különféle színezékporok is, melyekkel még sötétben világítóvá is tehetjük a kiöntött tárgyat. Szilikonformába használható kétkomponenses rendszer. Ha beszereztük az elefántcsont gyantát, gondosan olvassuk el a csomagban található útmutatót, és feltétlen használjuk a dobozban található gumikesztyűt. Gyorsan köt és miután megkötött, még hajlítható a teljes megszilárdulás előtt. Ám ha csak később szeretnénk, hogy hajlékony legyen, egy hajszárítóval melegítve, újra hajlékonnyá válik. Sokszor használtam már én is, ITT megnézheted az egyik alkotásomat, amit Fabergé mester inspirált, ebben a bejegyzésben, pedig megmutatok néhány "gyantatrükköt".

 

x02.jpg

x01.jpg

Ásványporok (valódi ásványi őrlemények)

Igazából egy kiegészítő termékcsaládról van szó, amit azért szeretek, mert igazi ásványi őrlemény és természetes hatása van. Keverhetjük a gél rendszerekbe, elefántcsont gyantába, üveglakkba, de szórhatjuk tapadó felületekre is. Főként gránit őrleményekről van szó, de kvarc és bazaltőrlemény is található a kollekcióban. Finom, közepes és durva szemcseméretekből válogathatunk. Vicces formában használtam őket, panírozott karácsonyfadíszeket készítettem belőlük, ITT megtalálod a teljes posztot.

 

c02.jpg

c01.jpg

Befejező viaszok (többféle színben)

Nagyon vártam tavaly a kifejezetten bútorra való befejező viaszokat. Nagyobb kiszerelésben kapható, mint a megszokott viaszok és igazán szép selyemfényű felületet ad a dekorfestékkel festett, vagy natúr fának. A befejező viaszokat nyugodtan használhatjuk egyéb dekorációs célokra, antikolásra is. Repedő rendszerek keltette ódon hatás kiemelésre is kiváló. ITT megnézheted, hogyan használtam ezeket a viaszokat, egy kredenc újraélesztésénél.

 

d01.jpg

Dekupázs ragasztólakk-matt

A dekupázs technika nem kifejezetten tartozik a kedvenceim közé, legfőképpen azért mert nem találom esztétikusnak a „fényesre nyalt”ragasztott papírokat. Ám szerencsére ezzel a matériával, mindez elkerülhető. Gyönyörű matt felületet produkál, ugyanazokkal a jó tulajdonságokkal, mint a fénylő testvérei. Így megmarad a papír természetes, inkább matt habitusa, ami sokkal szelídebbé és szerényebbé varázsolja a díszített felületet. ITT megmutatom hogyan készítettem ezt az ovális dobozkát.

d02.jpg

Ezeket a Marimekko mintás dobozokat, pedig saját célra készítettem a matt dekupázs ragasztólakkal.

 

m2.jpg

m1.jpg

Üvegmaró paszta

2018 sztárja, minden bizonnyal ez az nagyszerű anyag lesz, amivel igazi mart üveget készíthetünk. Az eredmény a megszólalásig hasonlít a homok fújt üvegmintákhoz. A használatánál arra kell figyelni, hogy az üvegre helyezett minta rögzítve legyen a felületen, mert ha a minta alá folyik a szer, akkor ott is megmarja az üveget. Éppen ezért célszerű olyan stencilt használni, ami öntapadós fóliából készült, vagy a stencil rögzítve legyen öntapadós ragasztóval a megmunkálandó üveglapon. A csomagolásban van egy pár gumikesztyű, használata kötelező! Készítettem ezzel a technikával egy Tündércsapdát, amelyet ITT nézhetsz meg.

 

g01.jpg

Delicate és Glamour textilfestékek

A tavalyi delicate és glamour akrilokhoz hasonló színben, idén bővült a Pentart textilfestékeinek családja is. Az említett akrilokkal harmonizáló színekben Delicate és Glamour textilfestékek kerültek a hobbiboltok polcaira. Színükben és megjelenésükben hasonlóak az azonos nevű akrilfestékekhez, de nyilván nem keverendő a kettő egymással. Ezek a metálos textilfestékek, használatukat követően is puha tapintás biztosítanak a kelméknek, nem merevedik be tőle a textil. Vasalással rögzíthetőek a színek és közepes hőfokon moshatóak is. A Delicate változatokkal készült párnámat, ITT nézheted meg.

g02.jpg

A Glamour változatokkal készült terítőmet és ajándékcsomagolómat, pedig ITT nézheted meg.

 

l01.jpg

l02.jpg

Pouring medium (akrilfesték hígító)

Ugyan tavaly nyáron jelent meg az akrilfesték hígító, de idei újdonságnak számít, mert az éves Pentart katalógusokat az adott év elején adják közre, minden évben. Ez a matéria igazán érdekes és én sok potenciált látok benne. Kezdők is használhatják bátran, a technika elsajátításához nem kell különösebb szaktudás. Egyszerűen belekeverjük az akrilfestékekbe, és már önthetjük is az expresszív és nonfiguratív márványos mintákat. Az első próbálkozásom mégis inkább ábrázolóra sikerült, ugyanis arra voltam kíváncsi, hogy lehet-e vele ilyet is készíteni. A válasz igen, ITT megnézheted milyen lett a Nagy pávaszem lepkém, ezzel a technikával.

A hígítóhoz tartozik egy kiegészítő termék is, a szilikon olaj, mellyel érdekes „buborékos” alakzatokat készíthetünk. Pár cseppet kell csak belekeverni a hígítós akrilfestékbe, majd kiönteni az alapra. Vízzel minden ecset és egyéb eszköz könnyen tisztítható.

 

g01_1.jpg

g02_1.jpg

Átlátszó pigment diszperziók (vizes alapú lakkokba és gélekbe, valamint átlátszó repedő gél rendszerhez)

Ez a kiegészítő vagy segédanyag arra való, hogy gél rendszereket színezzünk vele, de úgy, hogy azok mégis áttetszőek maradjanak száradás után. Ha színező pasztát használunk, ott az eredmény pont ennek a hatásnak az ellentéte. A legszebben a repedő géllel tudtam bemutatni ezt az anyagot, melyet ITT megnézhetsz.

 

re01.jpg

re02.jpg

Átlátszó repedő gél rendszer

A legegyszerűbben használható repedő rendszerek egyike, a siker garantált első próbálkozásra is. Gél állagú nem folyik, így könnyebb vele a munka. Ha vastagabb repedéseket szeretnénk, akkor kenjük vastagon a második fázist, ha aprókat, akkor vékonyan. Anyagában is színezhető a második fázis a transzparens színezőkkel, így színes és repedezett felületet kaphatunk. Az üvegtől a kerámiáig a fafelületeken át, minden alapon jól alkalmazható. Egy kincsesládán mutattam be, hogyan kell használni, ITT megnézheted a részleteket.

 

sz01_diana_yanvareva_keszitette_a_rozsat.jpg

sz02_1.jpg

Fiber Paste (Szálpaszta)

Rostszálakat tartalmazó, vízbázisú paszta, mely a száradást követően is nedvszívó marad. A paszta alaktartó, így nagyon jól alkalmazható 3D minták és strukturált felületek készítésére. Alapozásra is használható, így akvarell papírra emlékeztető felületet kapunk, amire festhetünk is különböző festékekkel. A pasztát anyagában is színezhetjük Pentart Pigment pasztával, vagy Átlátszó pigment diszperzióval. Az interneten sok videóban láthattok szálpasztából készült virágokat, szoborszerű díszítéseket. Nekem ezek a virágok távolabb állnak az ízlésemtől, éppen ezért más utakat keresek a szálpaszta használatára. A kísérletezéseim egyike egy nyomtatott megoldás, ahol a félig megszáradt szálpasztába, 3D stencilt nyomtam. Ezután hagytam megszáradni és bemostam az egészet dekorfestékkel. Sok lehetőség van az anyagban, még én is felfedező stádiumban tartok a szálpasztát illetően. Az első képen a kerek palettán levő rózsát Diana Yanvareva készítette, aki mestere a szálpasztás technikának.

 

pu01.jpg

Expand (felfúvódó) paszta

Érdekes és izgalmas alapanyag, strukturált felületek kialakítására használható. Száradás után hőlégfúvóval kell hevíteni, így a hő hatására felfúvódik. Stencilezéshez is használható, de 3D stencilekhez nem alkalmas, nincs is rá szükség, hiszen a sima stencilminta a hőkezelést követően a kétszeresére dagad. Ügyeljünk arra, hogy a hevítendő minta alatti felület hőálló legyen. Én próbáltam már festett fán, parafán, papíron és textilen, ezekben az alapanyagokban nem tett kárt a hobbi hőlégfúvó, viszont polisztirolon és műanyag fóliákon ne alkalmazzuk ezt a technikát. A felfúvódott minta festhető és tovább dekorálható. Kelméken szép 3D hatású mintákat készíthetünk, sőt a felfúvódó paszta anyagában színezhető is az Átlátszó színező diszperziókkal, vagy a színező pasztákkal. Egy deszkahatású mágneses táblát készítettem ezzel az eljárással, amelyet ITT megtekinthetsz.

pu02.jpg

A felfúvódó pasztát lehet a szabályokat felrúgva is használni, ITT megnézheted a szokásostól eltérő alkalmazásomat, ami egy elrontott mintadarab kapcsán született meg a műhelyemben.

pu03.jpg

Mint ahogy írtam textilre is jó, ITT megnézheted, hogyan alkalmaztam kelmékhez ezt a sokoldalú matériát.

 

cse01.jpg

cse02.jpg

3D dekortollak

A díszítő tollak palettáját gyarapítja ez az új változat, amellyel kontúrozhatunk, pöttyözhetünk, és ami a legfontosabb, nagyobb méretű fél gyöngyöket is készíthetünk anélkül, hogy azok száradáskor behorpadnának, vagy mattá válnának, sőt még kisebb mintájú szilikonformába is cseppenthetünk belőle, apró díszek készítéséhez. Az átlátszó változatok nagyon szépek üvegek és porcelánok díszítésére, melyeket 3 nap száradás után, mosogatógépben is tisztíthatunk. A metálos színek jól harmonizálnak a Delicate textilfestékek és a Delicate akrilfestékek színeivel. Mindkét változattal díszíthetünk kelméket is, melyeket ha egy hétig hagyunk száradni, akkor moshatóvá válnak. Egy reneszánsz hangulatú ékszerdobozt díszítettem velük, melyet ITT megnézhettek.

Remélem kedvet kaptatok egy-egy újdonság kipróbálásához, és hasznosnak találtátok a bejegyzést. A lista nem teljes, még az év folyamán számos újdonság fog érkezni, amelyeket természetesen beteszek majd ebbe a listába is. Alkossatok szépeket és alkalomadtán nekem is mutassátok meg azokat.

Ha tetszett az alkotásom, akkor számtalan dolgot tudsz tenni, hogy hangot adj a tetszésednek.

Elkezdhetsz követni a Facebookon ha ide kattintasz, megtalálsz a Pinteresten is ha ide kattintasz, vagy kövess a Flickr-en ide kattintva.

Ha tényleg nagyon tetszett, akkor szerez másoknak is örömet és oszd meg velük ezt a posztot.

Végül, de nem utolsó sorban, írhatsz kommentet is, és én ígérem hogy válaszolok.

Köszönöm a figyelmedet. Megtisztelő.

 

 

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lakbear.blog.hu/api/trackback/id/tr2313623298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.