Téli berek

2017. december 08. 09:21 - lookbear

Fából horgolt bármitartók, bárhova és bárkinek

te01.jpg

Az ember otthona olyan, mint egy cserjés, bozótos erdőcske, egy berek, ahová bevackolja magát és elbújhat, a világ elöl, ahol önmaga lehet a maga teremtette világban, élete társaival, a családdal.Télen, amikor meglassúdik az élet, elhalkul a tettvágy, jó bújócskázni kedvenc könyvünk sorai között, hogy a hosszú és hideg telet, e meleg lapok ölelésében vészeljük át. Minden télen előveszem kedvenc írom, Fekete István Téli berek című könyvét és újraolvasom. Ebben a stádiumban keresett meg Eszter az ő berekéből és a világháló feszített szálait megremegtetve üzent nekem, hogy alkotni szeretne velem valami közöset. Így esett, hogy az említett könyv telet oly gyönyörűen ábrázoló sorai, megtermékenyítették és inspirálták a kollektívánkat. Az elkészült alkotásunk a télnek állít gyertyafényes emléket, és mint fali dekoráció a közelgő karácsonyt is megidézi. Az inspiráló könyvbéli idézetet és az alkotótársam részletes bemutatását alant megtalálod.

Éljen az élet, élettel telítődjenek a berkek!

te02.jpg

Akkor most lássuk az inspiráló idézetet, amely ihletet adott nekünk az alkotásban.

Fekete István: Téli berek (részlet)

„Ez az az idő, amikor az ég és a föld összeér a sötétségben, a valóság az álmokkal, a múlt a jelennel, s az élet a halállal, amelyeknek, nem tudni, hol vannak a határai. Ez az az idő, amikor összefolyik a mozgás a mozdulatlansággal, a szín a színtelenséggel, a van a ninccsel, a ma a holnappal, a lehető a lehetetlenséggel, és a gondolatok is úgy mozognak, mintha semminek nem lenne sem neve, sem értelme. Amikor a magányos ember rádöbben önmagára, csodálatos emberi valóságára, s ugyanakkor arra is, hogy ez a valóság alig valamivel kevesebb vagy valamivel több a semminél.”

 

te03.jpg

Ahogy az imént idézett szövegrész, az elkészült munkánk is a kettősségen alapult. A régi és új tárgyak kontrasztján, a fény és fénytelenségen (világító, tükröződő és matt felületek), a világos és sötét télies színek játékán, a horgolt pamut puha vastagságának és a csillag és jégkristály formák geometriájának ellentétén, és így tovább, és így tovább... Olyan tárgyakat szerettünk volna létrehozni, amelyek önmagukban hordozzák ezeket a különféle minőségeket, úgy hogy a lehető legkevesebb színnel ábrázoljuk mindezt. Az elkészült tárgyak nem csak díszek a falon, hanem használati tárgyak is. A csillag mintás egy tükör, a nagy világítós egy asztali tálca és a lyukas közepű pedig, ajtóra is helyezhető ünnepi koszorú.

 

te04.jpg

De mielőtt elmerülnénk a fali dísztárgyak elkészítésének történetében, engedjétek meg, hogy bemutassam alkotótársamat, Szentesi Esztert.

Eszter egy teljesen más formában képzelte el a horgolást, mint amit megszokhattunk. A nulláról építette fel kézműves vállalkozását, a Bármitartót. Így ír a történetéről: Először az egész pólófonalas horgolás hobbinak indult. Azonban azt éreztem, hogy szeretném, ha nem csak egy hobbi lenne ez az időtöltés számomra. Folyamatosan fejlődtem, tanultam, kutakodtam, teszteltem a technikákat, a különböző márkájú és fajtájú fonalakat, míg végül kialakult az én saját stílusom. Ekkor már tudtam, hogy ez az én utam, a többi meg jött (szinte) magától. Vállalkozóvá kellett válnom, a szónak abban az értelmében is, hogy vállalni bizonyos plusz feladatokat, ami nem klasszikus értelemben vett alkotás. Vagyis magát a vállalkozást is meg kellett alkotni lépésről-lépésre, annak minden kreatív és bürokratikus részével együtt. A pólófonal eredetileg a ruhaipari felesleg kreatív újrahasznosításából született és ezt az alapanyagot találtam a legmegfelelőbbnek az ötleteim megvalósításához. Mivel sokkal tartósabb és masszívabb a hagyományos fonalaknál, így különféle tárolók készítésére is alkalmasnak bizonyult. Lehet tároló kosár a gyerekek játékainak, kaspó a legszebb virágunknak, dobozka a kedvenc ékszereinknek, szőnyeg a kényelmes kanapénk előtt vagy akár fekhely a cicánknak. Készítettem belőle már szinte mindent, mégis a kosár volt az, amihez mindig visszakanyarodtam. A Bármitartó kifejezés is ezt a sokszínűséget hivatott tükrözni. Tegyél bele azt, ami neked leginkább megfelel, töltsd meg tartalommal, mindenféle szempontból. A te otthonod, a te stílusod, a te saját tárgyaid teszik azzá, ami kiemeli a Bármitartókat az egyszerű tároló kosarak közül. A Wood Stitch Collection néven, útjára indult az első önálló kollekcióm is. Az elnevezés nem kész termékeket takar, hanem olyan különböző formájú és méretű horgolható fa alapokat, amik amellett, hogy igazán stabillá teszik a kosarakat, szabadon dekorálhatóak, festhetőek, a legkülönbözőbb technikákkal. Létrehoztam a Polófonalazz Velünk! facebook csoportot és ezzel párhuzamosan indítottam egy Youtube csatornát is, ahol saját készítésű, technikai videókat osztok meg folyamatosan. Így bárki elkészítheti a saját bármitartóját.

 

te05.jpg

Esztert először a megújult Praktika magazinban láttam meg, amely számban rólam és egy alkotásomról is olvashattatok. Meg is jegyeztem magamnak őt, és amikor felkeresett, nagyon megörültem neki, hogy szeretne velem közöset alkotni.

 

te06.jpg

Ilyen pólófonalakat használ Eszter, és ezek azok a fa alapok (Wood Stitch Collection), melyeket ő talált ki. ITT megtalálod az egész kollekciót.

 

te07.jpg

Lássunk, hogy mi mindent lehet készíteni a Wood Stitch Collection alapokból.

 

te08.jpg

Eszter már korábban is alkotott más művészekkel, mint Nagy Klaudiával is, akivel nekem is volt már közös munkám, ITT megnézheted mi volt az.

 

te09.jpg

Ezek a tálcamegoldások nagyon tetszenek nekem. Rusztikus de mégis modern, szuper ötlet a horgolható fa szerintem.

 

te10.jpg

Az a legjobb a Bármitartókban, hogy a saját egyéniségünket beletéve, egyedi alkotásokat hozhatunk létre.

 

te11.jpg

Ez a kis kosárka a Praktika magazinban is szerepelt, sőt még a címlapra is felkerült. Úgy gondolom nem véletlenül...

 

te12.jpg

Most térjünk vissza a közös alkotásunkhoz és lássuk hogyan készült. Eszter elküldte nekem a kiválasztott alapokat, hogy lefesthessem őket.

 

te13.jpg

Miután a geometrikus mintákat megszerkesztettem és az alapokat lefestettem és koptattam, a tükrös fakoronggal kezdtem a munkát. Egy szuper új termék az Üvegmaró pasztával marattam a tükörre a csillag mintát. Az üvegmaró a Pentart új terméke, és igazi maratásokat lehet vele készíteni üvegfelületeken. ITT megnézheted, hogy hogyan kell használni.

 

te14.jpg

A maratás után csak az öntapadós fóliát kellett eltávolítani. Ezzel az eljárással igazi mart felületet kapunk, nem kopik le az üvegről és nem kell utólag kezelni semmivel a felszínét. Éppen olyan mint a homok-fújt üveg. ITT egy másik üvegmart alkotásomat a Tündércsapdát nézheted meg.

 

te15.jpg

Végül a feketére festett és koptatott falapokat egy Posca lakkfilccel díszítettem, a geometrikus minták alapján. Amikor ezzel is elkészültem, selyemfényű lakkal fixáltam a felületet. Becsomagoltam a kész darabokat és visszaküldtem Eszternek, hogy horgolja körbe őket.

 

te16.jpg

Eszter nem teketóriázott és pólófonalból, az általa választott színekből elkészítette a szegélyeket. Amikor kész lett, visszaküldte nekem, hogy befejezzem őket.

 

te17.jpg

Végül a legnagyobb kerek tálca, amelyen a kristályminta van, LED világítást is kapott. Kifúrtam a vonalak találkozási pontjánál a falapot és belehelyeztem az égőket. Mindezt úgy, hogy kiszedhetőek legyenek és az alap, mint tálca is tudjon funkcionálni az égők nélkül.

Ezúton is szeretném megköszönni Eszternek a közös munkánkba fektetett alaposságát, gyorsaságát és rugalmasságát. Nagyra becsülöm őt, hogy egyedül nekivágott egy márka felépítésének, és hogy egy ilyen remek ötlettel, mint a Wood Stitch Collection ajándékozott meg bennünket, alkotókat. Kívánok neki sok sikert és erőt a további kreatív munkához!

Ha tetszett az alkotásom, akkor számtalan dolgot tudsz tenni, hogy hangot adj a tetszésednek.

Elkezdhetsz követni a Facebookon ha ide kattintasz, megtalálsz a Pinteresten is ha ide kattintasz, vagy kövess a Flickr-en ide kattintva.

Ha tényleg nagyon tetszett, akkor szerez másoknak is örömet és oszd meg velük ezt a posztot.

Végül, de nem utolsó sorban, írhatsz kommentet is, és én ígérem hogy válaszolok.

Köszönöm a figyelmedet. Megtisztelő.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakbear.blog.hu/api/trackback/id/tr813450549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.