Adventbox szitából

2017. november 24. 20:41 - lookbear

Készítsd magad az adventi koszorúdat

sz01log.jpg

Még egy hét és kezdetét veszi az adventi készülődés és várakozás időszaka. Advent első vasárnapján, idén december 3-án, gyújtjuk meg az első gyertyát. Ez nemcsak a karácsonyi ünnepkör kezdete és Jézus születésének az úrjövetnek megemlékezése, hanem az egyházi év kezdetét is jelenti. A 19-20. század óta szokás adventi koszorút készíteni. Az ünnepi koszorúk ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el, egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. Természetesen a karácsony mindenkinek más és más tartalommal teli, legyen az illető vallásos vagy sem. Ennek gyertyafényében készítettem el én is a saját „ünnep körömet” egy szitából, melynek ötletét bardoczeva blogján találtam. Az úgynevezett adventbox számos szép példáját találjuk a világ hálójában, akár kalapdobozról vagy sütis fémdobozról legyen szó. Nekem ez a szitás megoldás tetszett meg a sok közül, amit Évinél találtam. Az ötletet tovább rostáltam és hagytam, hogy a saját elképzeléseim fennakadjanak a filteren. Festettem, nyomdáztam és rejtett fényforrással láttam el az asztali díszemet. Még egy hét van az első gyertyagyújtásig, addig te is elkészítheted a saját jelentésekkel megtöltött koszorúdat.

Éljen az élet, éledjen a gyertyaláng!

sz02.jpg

Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat 1. hit, 2. remény, 3. öröm, 4. szeretet. Az eredeti koszorúkon a 3. gyertya rózsaszín a többi lila. Nekem ezek a fontos fogalmak egyforma erejű üzenettel bírnak, így a gyertyáim színeiben nem tettem különbséget.

 

sz03.jpg

A szita belsejébe a gyertyák alá, elrejtettem egy elemes Led fényfűzért, ami akkor is világíthat, ha éjszakára eloltjuk a viaszgyertyákat. Ha igazi gyertyákat, mécseseket, olajlámpákat használunk hangulatos világításnak, sose hagyjuk azokat őrizetlenül. Vigyázzunk egymásra és az értékeinkre, nehogy tűz keletkezzen.

 

sz04.jpg

Kutakodtam a világhálón mielőtt elkészítettem volna a saját adventi dobozomat. Évi szitás megoldása tetszett a legjobban. A képen láthattok még egy dobozos megoldást és egy gyönyörű szitalámpát. Ezek a képek inspiráltak a munkámban és az, hogy van egy csomó régi lyukas vagy használaton kívüli régi szitám.

 

sz05.jpg

A szitára ferde csíkokat képzeltem el, hogy ne csak egy sima szita legyen, hanem emlékeztessen egy képzeletbeli régi körhintára. A körhinta nekem az élet körkörös, folyton ismétlődő mozgásának a szimbóluma. Olyan távolságban jelöltem be a szita alsó és felső peremét, amilyen széles ragasztószalagot választottam a sávok elkészítéshez.

 

sz06.jpg

A ragasztószalagokat ferdén egy köz, kihagyással rögzítettem a szita oldalán. Krém-fehér dekorfestékkel csak a peremeknél festettem be a közöket.

 

sz07.jpg

A festék száradása után megcsiszoltam a felületet, hogy kopottas legyen és passzoljon a rusztikus szitához. A felületre karácsonyi témájú guminyomdákkal pecsételtem, hogy felidézzem azt az időt, amikor még képeslapokon kívántunk egymásnak kellemes és boldog ünnepeket.

 

sz08.jpg

A szita díszítése után a gyertyákra is festettem spirálvonalas sávokat, és egy vastagabb polisztirolt is szabtam a szita belsejébe, amelyen majd rögzíthetem a gyertyatartó tűket.

 

sz09.jpg

Pentart öntapadó hobbiragasztóval a maradék polisztirolból, kis lábakat ragasztottam az alapkorongra. Ezekbe szúrtam a gyertyatartó tűket és ragasztópisztollyal néhány csecsebecsét rögzítettem a gyertyák tövéhez.

 

sz10.jpg

Végül kivágtam a polisztirol korong közepét, hogy oda rejtsem a Led fényfűzért. Eredetileg szalmával akartam fedni a fényforrást, de az elképzelt hatás a valóságban nem volt olyan, amilyet szerettem volna. Így egy kis maradék vatelinnel fedtem le, amely már azt a télies derengő  fényt eredményezte, amit elképzeltem. Úgy készítettem el az adventdobozomat, hogy szétszedhető legyen és az ünnepek után a szita ismét szita lehessen a gyertyák, díszek és fényforrás újra felhasználható legyen.

Ha tetszett az alkotásom, akkor számtalan dolgot tudsz tenni, hogy hangot adj a tetszésednek.

Elkezdhetsz követni a Facebookon ha ide kattintasz, megtalálsz a Pinteresten is ha ide kattintasz, vagy kövess a Flickr-en ide kattintva.

Ha tényleg nagyon tetszett, akkor szerez másoknak is örömet és oszd meg velük ezt a posztot.

Végül, de nem utolsó sorban, írhatsz kommentet is, és én ígérem hogy válaszolok.

Köszönöm a figyelmedet. Megtisztelő.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakbear.blog.hu/api/trackback/id/tr9713368003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.