A Kürti-trón legendája

2017. október 20. 08:49 - lookbear

Kürtőskalács sütő rudakból készült bútor

ku01.jpg

Egyszer volt, hol nem volt, az elektromos levélerdő közepén egy kalácsillatú üzenet. Ebben az édes írásban arra kért Kürtős Fesztivália uralkodójának szótartója, hogy legjelesebb ünnepükre, építsek nekik egy olyan trónust, amilyet még nem látott a világ, sőt még a kalendáriumban sem található hasonlatos hozzá. Eme trónülésre alkalmas bútordarabnak magába kell foglalnia Kürtős-földe jelképét, a kalácssütő rudat, sőt abból kell készülnie. De ez a pompás karszék legyen befejezetlen is, hogy az ünneplő népség- magáénak érezvén- maguk is hozzátehessenek egy cseppecskét, önnön alkotó kezükkel. A mindent tudó szótartó, erre a feladatra engem, a kézzel-lábbal és szívvel kreáló Mackólakit tartott a legalkalmasabbnak. Mit is tehet ilyenkor egy egyszerű kézművész? Három nap és három éjjelen somfordál a gondolatok között, majd igent mond. Így esett, hogy eleget téve a felkérésnek építettem egy trónust, amin kalácsképű és kalácsképtelen ifjak és vének trónolhatnak a neves esemény alatt. Így is lett rendre minden, apraja-nagyja örömére. Alant képekkel és kevésbé cicomás ténytörténettel igazítom a mesés legendát valósággá.

Éljen az élet, éljenek a kalácsillatú emlékek!

ku02.jpg

A Kürtőskalács Fesztivál és a társszervezője a Publicity Aim Kommunikációs Ügynökség kérése az volt, hogy a leendő bútordarab igazodjon az évről-évre megrendezésre kerülő esemény szellemiségéhez. A hagyományőrzéshez, a népművészet motívumkincséhez, a kézművességhez, és egyszerre szóljon a határon túli és inneni magyarsághoz egyaránt. Egy királyi trónt kértek tőlem, amelybe a látogatók beleülve fotózhatják egymást, mint a fesztivál uralkodói. El is nevezték a szervezők a még nem létező bútort Kürti-trónnak.

 

ku03.jpg

A feladat nem volt egyszerű, így sok lehetőség kavargott a fejemben. Úgy kellett megoldani a „trónviszályt”, hogy egyszerre legyen befejezett hatása a bútornak, de ugyanakkor mégsem, és lehessen a fesztiválozó közönségnek lehetősége arra, hogy a helyszínen igazíthasson a trónon egy apró részletet. Nyilván egy ilyen rendezvényen nincs arra lehetőség, hogy fúrjunk, faragjunk így az egyszerű festést és stencilezést választottam megoldásként. A kép bal felén a kész és mégsem állapotot láthatjátok. A trón jobb és bal fele, valamint a hátulja festetlen maradt. A kép jobb felén egy lelkes anyukát láthattok, aki éppen stencilmintát készít a szabadon hagyott oldalsó részen.

 

ku04.jpg

Mivel a Kürtőskalács Fesztiválra rengeteg kisgyerek látogat el a szüleivel, így adott volt, hogy őket is le tudjam kötni valamivel, amíg a szülők trónt festegetnek. A bútorhoz használt rétegelt nyírfalemezből megmaradt valamennyi, így újrahasznosítottam a maradék faanyagot és ilyen szívecskéket vágtam ki belőlük, amiket a gyerekek befesthettek. Hogy mindenkinek jusson festék a Pentart vezetősége felajánlotta segítségét, és rengeteg festékkel támogatta a projektet. Külön ajándékcsomagokat is kaptunk tőlük, amiket egy-egy ügyes kezű anyuka, vagy gyerkőc kapott ajándékba. Ezúton is szeretném nekik megköszönni a felajánlásokat és a lelkes közreműködést egyaránt.

 

ku05.jpg

Az újrahasznosítás és a fenntarthatóság a kezdeti megbeszélésektől alappillérei voltak az együttműködésnek.A szervezők azt kérték tőlem, hogy a kürtőskalács, vagy a hozzá kapcsolódó eszközök, jelenjenek meg valamilyen formában a tárgyon. Ennek fényében hoztak nekem úgy hattalicskányi használt kürtőskalácssütő rudat, cirka 200 darabot, amelyek már kalácssütésre nem alkalmasak. Ennyire természetesen nem volt szükség, úgyhogy a maradékból eltettem magamnak párat, mert további terveim vannak velük, a többit pedig visszavitték újrahasznosítás céljából.

 

ku06.jpg

Eredetileg az egész trónt sütő rudakból szerették volna a szervezők, de ezt hamar elvetettük, mert egy közepes méretű darab, úgy 3 kiló. Így a bútor a mozgatás és szállítás szempontjából nehézkes lett volna. Rajzoltam egy könnyített változatot, amely rétegelt falemez alapú és vázként szolgál. Ezen a felületen jelenik meg a kürtőskalácsot készítő rúd, mint díszítő elem. A képen láthatjátok, hogy mik inspiráltak a tárgy elkészítésében. Mivel a Kürtőskalács Fesztivál megálmodói Erdélyből származnak, mint maga a kürtőskalács is, így a székely zászló nap és hold motívumát használtam fő elemként. Apai részről nekem is van családi kötődésem Erdélyhez, nagyapám és az ő családja ott éltek, így ez a tájék mindig is a szívem csücske volt és marad mindörökre. A Magyar népmesék televíziós sorozat formavilága is motiváló erő volt, mint ahogy az erdélyi festett népi bútorok, templommennyezet kazetták és egyéb népművészeti minták egyaránt.

 

ku07.jpg

A munka a sütő rudak megtisztításával kezdődött, hideg zsíroldóval el kellett távolítani a cukros ragacsot és a zsírt róluk. A vas részekből is le kellett vágni, hogy megfelelőek legyenek a további munkához. A trón népies elemeihez papírsablonokat készítettem, melyek alapján kivághattam a falapokból a formákat.

 

ku08.jpg

Elsőként a trónus alapját készítettem el a falemezekből. Rengeteg merevítőt, L-vasat és csavart használtam el, mert fontos volt a stabilitás, hogy ne történhessen baleset a későbbiek során. Volt pár álmatlan éjszakám, mert még sosem építettem ilyen alapanyagokból bútort, csak valamilyen meglévő régi és rozoga bútorból. Ráadásul a trónnak kicsit nagyobbnak is kellett lennie, mint egy átlagos ülőbútor.

 

ku09.jpg

Minden elemet kivágtam, majd alaposan lecsiszoltam simára, hogy véletlenül se kerüljön szálka a későbbiek során a látogatók kezébe, és harisnyát se szakítson ez a monstrum.

 

ku10.jpg

A famegmunkálás után jöhetett az egyes elemek festése. Pentart lazúrokat használtam, valamint dekorfestéket és Posca lakkfilceket.

 

ku11.jpg

Hogy ne legyen a festés olyan steril hatású, régiessé tettem a kékre festett felületeket Pentart klasszikus repesztőlakk szettel, majd befejező viasszal kiemeltem a keletkezett repedéseket. A karfa korlátrúdjait, amelyek kürtőskalács sütő rudakból készültek, szintén kaptak egy kis színt lazúrgéllel.

 

ku12.jpg

Amikor minden elemet lefestettem, jöhetett a végső összeszerelés. A teljes munka végeztével becsomagoltam a Kürti-trónt és szállításra készen és nagy izgalommal vártam a rendezvény közelgő napjait.

 

ku13.jpg

A helyszín Budapesten volt a MOM Park melletti Gesztenyés kertben. A trónomat először a gyerekek vették birtokukba, rengetegen fotóztatták magukat vele, és érdekes módon, sok fesztiválozó apuka talált benne nyughelyet pár percre. A családapák szívesen szunyókáltak a trónuson, volt aki horkolt is egy rövidet.

 

ku14.jpg

Ahogy terveztem, az apró gyerekek inkább a maradék faanyagból készült szívecskéket festették és stencilezték, míg a felnőttek a trón festésének a befejezésében segédkeztek.

 

ku15.jpg

Nagyon jól éreztem magam ezen a szép őszi hétvégén, főleg azért mert sok lelkes alkotni vágyó emberrel találkozhattam, és sok engem szerető ismerős és ismeretlen meglátogatott a helyszínen. Egy kis idő jutott arra is, hogy körbejárjam a rendezvény eseményeit és megkóstolhassam az eredeti erdélyi recept alapján készült kürtőskalácsot is. Erdélyhez való személyes kötődésem már régóta vágyként formálták bennem, hogy mint téma, egyszer ez a tájék felviláglik az alkotás kék egén az aranyló nap és az ezüstös telő hold fényében. Így esett, hogy Mackólaki trónust készített Kürtős Fesztivália lakóinak, kik örömmel vették birtokukba eme mesébe illő óriás-hokedlit. A baloldali képért, amin én is rajta vagyok, külön köszönet a Kreatív Hobbik Csoport megálmodójának Szabó Henriettának.

Ha tetszett az alkotásom, akkor számtalan dolgot tudsz tenni, hogy hangot adj a tetszésednek.

Elkezdhetsz követni a Facebookon ha ide kattintasz, megtalálsz a Pinteresten is ha ide kattintasz, vagy kövess a Flickr-en ide kattintva.

Ha tényleg nagyon tetszett, akkor szerez másoknak is örömet és oszd meg velük ezt a posztot.

Végül, de nem utolsó sorban, írhatsz kommentet is, és én ígérem hogy válaszolok.

Köszönöm a figyelmedet. Megtisztelő.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakbear.blog.hu/api/trackback/id/tr213024478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.