3 egyperces őszi ötlet

2017. október 06. 08:43 - lookbear

Egyszerű és gyors szezonális dekorációk és kulináris élmények

os01.jpg

Ha az évszakok gazdag koloritját lószínnevekkel jelölnénk, akkor az ősz minden bizonnyal az aranypej elnevezésű lószín lenne a négy-évszak fogata előtt trappoló lovacskák egyike közül. Az elmúlás hónapjainak tüzes színei, senkit sem hagynak hidegen és erős késztetést érzünk arra, hogy ezt a színorgiát valamilyen formába becsempésszük az otthonainkba. Így tettem én is, és néhány könnyen és gyorsan elkészíthető alkotással köszöntöttem az aranypej évszakot. A három ötletből kettő lakásdekoráció, a harmadik pedig egy sütőtök krémleves, amibe mindenféle szokatlan dolgot (lovat nem) tettem. Az egyperces ötletek sorozat nyári, és egyben első kiadását ITT láthattátok és olvashattátok. A karácsonyi egypercesek pedig majd decemberben fagyasztanak mosolyt és olvasztanak alkotó szíveket.

Éljen az élet, éljen a színes ősz!

os02.jpg

Az első dekorációs ötletet bármilyen egyszer égetett, máztalan cserépedényen elkövethetjük. Csak egy kis festék és guminyomdák szükségeltetnek hozzá. A csinos kaspóba vagy virágcserépbe, bármilyen szobanövényt tehetünk de mint én is, őszi virágcsokrot is "hajinthatunk" bele. Ha vázának használjuk inkább a cserepet, akkor a virágokat egy vízzel töltött befőttes üvegbe tegyük, és úgy a cserépedénybe. A terrakotta edények nem kimondottan vízállóak, főleg ha lyuk is van az aljukon. Ezt a díszes agyagárut, apró gyerekek közreműködésével is gyorsan elkészíthetjük és ajándéknak sem utolsó, ha valami személyeset szeretnénk adni szeretett közelállóinknak. A nyomdázott kaspó leírását lejjebb megmutatom, de ITT is megtalálod.

 

os03.jpg

Olykor egy évszakköszöntő képkeret is elegendő, hogy hangulatos miliőt teremtsünk otthon. Egy natúr fa képkeretre van csak szükség, néhány faágra, csonthéjas magokra, termésekre és egy fehér színű festékszóróra. A képkeretbe rámázott színes őszi falevél talán a legegyszerűbb és legszebb megoldás, de tehetünk bármilyen más képnek valót is a keretbe.

 

os04.jpg

A sütőtök talán az ősz legjellemzőbb eledele, szívesen fogyasztja gyermek és felnőtt egyaránt. Én nagyon szeretem a krémleveseket, így a sütőtök krémleves is alap őszi étel nálam. Ám hogy egy kicsit különlegesebb legyen a levesünk, tehetünk bele ízfokozókat. Ebben a pempőkében van naspolya is, ami ugyancsak tipikusan őszi és téli étek. A pontos hozzávalókat alant mutatom be a két másik alkotás elkészítésének leírásával együtt.

 

os05.jpg

os06.jpg

Lássuk, hogyan készül a nyomdázott kaspó. Ragasztószalaggal határoljuk el az edény tetejét és alját, a kihagyott sávot pedig fessük le világos színű dekorfestékkel, vagy akrilfestékkel. A festett sávra, száradás után pecsételhetünk bármilyen guminyomdával. A növényi mintás nyomdák és a színátmenetes tintapárna, hobbiboltokban beszerezhető. Ám ha pont ilyet nem találunk, legyünk kreatívak, akár krumpli nyomdát is készíthetünk e célra.

 

os07.jpg

Most nézzük meg, hogyan készül az ombre hatású őszi képkeret. A kiválasztott fa képkeretre egy ragasztópisztollyal rögzítsük a faágakat és terméseket. Ha kész vagyunk a ragasztással, egy fehér festékszóróval fújjuk le a keret felső harmadát úgy, hogy a ragasztott részekre már ne, vagy alig kerüljön festék. Így egy érdekes és szép színátmenetes rámát kapunk, amibe bármilyen képecskét elhelyezhetünk.

 

os08.jpg

Mielőtt leírom a leves receptjét egy negyedik, végtelenül egyszerű tökdekorációt is mutatok nektek. Itt is a színátmenetes eljárást láthatjátok, mint a képkeretnél, csak szivacsecsettel és metál akrilfestékkel (borostyán zöld) elkészítve. Egyszerűen fessük be a tök alját vagy felső részét akrilfestékkel és egy szivaccsal halványítsuk el a festéket a széleknél, a hasa felé közeledve. Ennyi az egész, kész a dögös tökdísz, amit asztali díszként vagy az ablakba is helyezhetünk.

 

os09.jpg

Lássuk azt a híres tökleves receptet.

Hozzávalók: Egy közepes sütőtök, két marék (10-15 szem) túlérett naspolya, egy egész narancs, két marék pirított sárgabarackmag vagy mandula, egy teáskanál mustárpor vagy sima dijoni mustár, ízlés szerint egy evőkanál méz, fűszerként pedig só és bors.

 

os10.jpg

Elkészítés:

Tegyünk fel forrni egy liter vizet, közben pucoljuk meg a nyers sütőtököt és vágjuk kockákra. A szottyos naspolyákat nyomjuk ki a héjukból és a krémes belsejéből pecázzuk ki a magokat, majd tegyük félre a naspolya belsejét. Reszeljük le a narancs héját és a levét facsarjuk ki egy pohárba. A pirított sárgabarack magokat vagy mandulát daráljuk apróra, de néhány szemet hagyjunk egészben is, mert a tálaláshoz fog kelleni mindkét állapot vagy állag. Ha már forr a víz, dobjuk bele a kockára vágott tököt, a mustárt, sót és borsot, na meg a reszelt narancshéjat. Főzzük puhára a tököt (15-20 perc), majd a tűzről levéve pépesítsük egy botmixerrel. Ezután keverjük hozzá a naspolya krémes húsát, öntsük bele a narancs levét és ízesítsük még sóval és borssal, ha szükséges. Ha a sós és kissé savanykás ízt kicsit lágyítani szeretnénk, a krémlevesbe tehetünk egy evőkanál mézet is. Tálaláshoz használhatunk kivájt tököt levesestányér helyett, mint ahogyan én is tettem. A krémleves díszítéséhez szórjunk a tetejére őrölt és egészben hagyott barackmagot vagy mandulát, és ha egy kicsit bűnözni szeretnénk, néhány szelet chipset is tehetünk mellé. Ha elkészítitek a Lakbear-féle sütőtöklevest, örömmel venném ha megírnátok, hogy milyen volt, ízlett-e?

 

os11.jpg

Búcsúzóul egy kép, az idei töktermésünkből. Azt gondolom bőven lesz miből válogatnom Halloween ünnepére és egyéb őszi ötletek megvalósításhoz.

Ha tetszett az alkotásom, akkor számtalan dolgot tudsz tenni, hogy hangot adj a tetszésednek.

Elkezdhetsz követni a Facebookon ha ide kattintasz, megtalálsz a Pinteresten is ha ide kattintasz, vagy kövess a Flickr-en ide kattintva.

Ha tényleg nagyon tetszett, akkor szerez másoknak is örömet és oszd meg velük ezt a posztot.

Végül, de nem utolsó sorban, írhatsz kommentet is, és én ígérem hogy válaszolok.

Köszönöm a figyelmedet. Megtisztelő.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakbear.blog.hu/api/trackback/id/tr9912929971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.