Néhány nap a mennyországban

2017. június 30. 22:23 - lookbear

Alkotó Energia tábor 2017 Paks

alk1.jpg

Tolna megyét és a tolnai tájat a maga sajátságos magyar, sváb, székely, és ahogy errefelé mondják az idegenre: „gyüttment” lakóival mindig is az otthonomnak és a szerelmemnek éreztem. Nem véletlenül, hiszen anyai ágról a Tolnai - Hegyhát  egyik völgyében megbújó falucskájából származom. Gyermekkorom meghatározó élményei a tolnai löszfalakba vésődtek mindörökre, ahogy e paksi alkotótábor emléke sem fog lecsorogni a Dunán, hanem életre szóló emlékként marad meg a szívemben.
Az alkotó ember kezében hatalom van, a teremtés hatalma. Talán nincs is annál nagyobb öröm, mint amikor saját kezünkkel készítünk csodát, amikor a semmiből valami születik. Harminc alkotni óhajtó emberrel éltem együtt a tábor egy hete alatt. A rám jutott két napon igyekeztem mindent megmutatni nekik, amit csak tudtam a választott témámból.
Még e rövid idő alatt is új barátságok szövődtek, régiek erősödtek meg. Bizton állíthatom, hogy a mennyországban éreztük magunkat Pakson. A képeknél mesélek tovább, lapozzunk gyorsan oda.

Éljen az élet, éljen az alkotó ember!

 

alk2.jpg

A táborozók több útvonalon juthattak az alkotók mennyországába. Jómagam a magyar fejlesztésű Pentart termékekkel csalogattam elő az alkotók kreativitását. Fontos megjegyeznem, hogy a tábor égisze alatt nem termékbemutató folyt. Az előadók – köztük én is – kész mintadarabot hoztak magukkal, melyeken bemutatták a felhasznált anyagokat és a tárgyak elkészítési módját. A képen azokat a matériákat láthatjátok amiket használtunk, a másik fotón pedig, amikor "használódva" voltak eme anyagok. A fotók döntő többségét az Alkotó Energia-Paksi Atomerőmű bocsájtotta a rendelkezésünkre. A saját képeket a logómmal láttam el, a többi felvétel pedig az alkotótársaim sajátjai!

 

alk03.jpg

Csoportbontásban összesen harminc emberrel foglalkoztam négy alkalommal. Két tárgyam elkészítését mutattam meg nekik lépésről lépésre. A szív alakú doboz elkészítésének menetét itt tudod megnézni. A csillag alakú doboz mikéntjei, pedig ebben a videóban láthatóak.

A továbbiakban szeretném bemutatni és szíves figyelmetekbe ajánlani a nyári tábor többi előadóját.

 

alk3.jpg

Elsőként Misurda Ági a Chameeleon design alkotója tartott előadást a lelkes újoncoknak. Ági lebilincselő személyiség, roppant jókat beszélgettünk egymással és rengeteget nevettünk. Bátran mondhatom, hogy személyében új barátra leltem. Világlátása és érzékenysége, érzékisége rendkívüli. Megalapozott tudásával Ági a Glamour stílus magyarországi helytartójává emelkedett. A képen egy nekem nagyon tetsző munkáját láthatjátok.

 

alk4.jpg

Ági a bútorfestést megelőző alapozást mutatta meg a hallgatóknak. Volt szó a fafelületek csiszolásáról, tisztításáról, javításáról és az oly sokszor elkerülhetetlen festékeltávolításról is. Természetesen az "egyből lefestem, nem készítem elő" is felmerült a sok lehetséges válasz között.

 

alk5.jpg

A második előadóként Szendrődi Enikőt a Nemiskacat megálmodóját és az Annie Sloan termékek magyarországi forgalmazóját köszönthettük. Enikőt már régebbről ismerem, többször találkoztunk. Beszélgetéseink során minden alkalommal meghatott a kitartása és az elkötelezettsége. Felettébb kedves és békés személyiség. A bútorfestők generálta viharokat a kellő nyugalommal és higgadtsággal, a helyükön kezeli. Bár útjaink különbözőek és más irányokba tartanak, szeretettel és tisztelettel gondolunk egymásra, ebben egészen biztos vagyok.

 

alk6.jpg

Enikő a bútorfestés alapjaival ismertette meg a hallgatókat. Ecsetkezelés, festés és viaszolás volt a fő téma. Természetesen az AS bútorfestékek tulajdonságaival és jellemzőivel is megismerkedhetett a figyelő és tanulni vágyó nebuló.

 

alk7.jpg

Enikő előadásával egy időben a másik csoportot Kmetyó Lászlóné Krisztina a Vintage Velem megálmodója és a Lignocolor Hungary forgalmazója vezette. A táborlakók számára, Krisztinél kiderülhetett, hogy a bútorfestés valóban mennyire színes és szerteágazó világ. Krisztit ugyancsak a "bútorfestős ősidőkből" ismerem, talán ő az akinek a munkásságát legrégebb óta követem. Amikor még szinte alig volt Lakbear és Kriszti is, mint lelkes bútorfestő volt jelen ebben a világban, mi már akkor szerettük és becsültük egymás munkáit. Ez ma sem változott, ugyan találkoztunk már társaságban személyesen is, de nem volt módunk élőben is beszélgetni egymással. Kriszti egy romantikus jólelkű ember, ez minden megnyilvánulásában permanensen érzékelhető. Remélem a jövőben lesznek közös és valós eszmecseréink, és nem csak a világhálón szólítjuk meg egymást.

 

alk8.jpg

Kriszti csoportjában a bútorfestés alapjain kívül, az egyszerűbb díszítésekről is szó volt. Stencileztek és apróbb dekorációs rátéteket is applikáltak a mintadarabokra a táborozók.

 

alk9.jpg

...Hát Éva, mit is mondhatnék rólad...Te vagy az egyik olyan alkotó, akinek az ízlése és annak interpretálása mindig a helyén van! Nincsenek kérdőjelek és nem kell a barátságunkra való tekintettel azt mondanom, hogy "na jó most szemet hunyok". Elviseled a hülyeségeimet a hirtelen haragomat még úgy is, hogy azzal olykor megríkatlak. Hosszú-Bardócz Éva a Pure design by bardoczeva alkotója. Évivel egy időben, két csoportban tartottunk foglalkozásokat. Míg én "lerendeztem" a csapat felét, addig ő a másik felével alkotott. Igyekeztünk olyan alapvető dekorációs technikákat megmutatni, amelyeket a legtöbbször alkalmazunk egy-egy dísztárgy megalkotásánál. Évi is írt beszámolót az alkotótáborról ITT megtalálod.

 

alk10.jpg

Évi a Pentart dekorfestéket mutatta be elsősorban, mely matéria a magyar bútorfesték személyesen. Természetesen nem csak bútorra használható ez a festék és a leírásában számos más terület is jelölve van, mint lehetséges felület. A dekorfesték igazából egy termékcsalád, amibe bele tartozik a saját alapozója, matt és selyemfényű dekorlakkja és a háromféle befejezőviasz (barna, fehér és átlátszó). A képeken láthatjátok, hogy kisebb tárgyakra is alkalmas és rengeteg technikához jól passzol. Így a transzferáláshoz, dekupázs technikához is, amit a táborozók ki is próbálhattak Évivel.

 

alk11.jpg

Az én csoportomban az első nap falapokon begyakoroltuk a következő napon alkalmazandó technikákat. Mivel még egyikőjük sem próbálta ki ezeket a technikákat korábban, alapozással telt ez a foglalkozás. Nagyon izgultam, hogy a repesztés sikerüljön nekik, mert az volt a leglátványosabb produkció az összes közül. Szép próbadarabok születtek. A nap végére teljesen megnyugodtam és bátran vártam a holnapot.

 

alk12.jpg

A második nap már élesben ment a különböző technikák megjelenítése. Nagyon kis önálló csapat volt ez a harminc ember, mert egyáltalán nem követték színben és mintázatban a mintadarabot. Ennek én nagyon nagyon örültem, mert nem másolatok, hanem egyéni munkák születtek.

 

alk13.jpg

A második nap második felében a kőhatású pasztákkal ismertettem meg a delikvenseket, illetve azzal a módszerrel, ahogyan én használom őket.

 

alk14.jpg

A foglalkozás közepette betoppant hozzánk látogatóba, Holczer György a Pentacolor Kft. ügyvezetője és a Pentart termékek atyja és megálmodója. Gyuriról bátran állíthatom, hogy az egyik legkreatívabb ember akit valaha ismertem. Hosszú beszélgetéseink alkalmával rengeteget tanulok tőle, nem csak szakmáról és alapanyagokról, hanem emberségről, tiszteletről és korrektségről is. Roppant büszke vagyok arra, hogy egy ilyen magyar cég, nem csak itthon, de külföldön is megállja a helyét és ennyi alkotni vágyó embernek szerez örömet, ragyogó termékeivel. "Szakmai-édesapámnak" tekintem Gyurit, aki érti a gondolataimat, ad a szavamra és bízik bennem. Gyuri igazi fiai András és Gábor a családi vállalkozást vezetik, az ő munkájuk szerves és elengedhetetlen része az egésznek. Gyuri szerényen csak annyit mondd mindig, hogy ez egy csapatmunka, és igaza van, mert a háttérben rengetegen ott szorgoskodnak, a laborban, a raktárban az irodákban és  a gyárban. Büszke vagyok arra, hogy e csapat része lehetek és megmutathatom általuk, azt ami bennem születik és egy adott alkotásomban manifesztálódik. A képen néhány ilyen megnyilvánulásomat láthatjátok, melyekkel már találkozhattatok korábban. Ezeket az alkotásaimat az utolsó nap kisorsoltam a táborlakók között, hogy hazavihessenek belőlem egy darabot magukkal.

 

alk015.jpg

Itt a blogon is szeretném megköszönni a lelkesedését a kitartását ennek a harminc fős csapatnak. Nem találtam csoportképet, amin mindannyian rajta vagytok, így ezzel a két képpel szemléltetem a teljes létszámot. Remélem jól éreztétek magatokat és a mindennapjaitokban tudjátok majd alkalmazni egy-egy ötletünket, megoldásunkat. Kalandra fel, alkossatok teremtsetek sokat!

 

alk15.jpg

A mennyországban töltött napok nem csak munkával teltek. Volt idő és alkalom a mókára is. Évivel az utolsó nap foglalkozásának a végén, boldog fáradságban. Majd úgy 2 órával később megfürödve, átöltözve, útban a Sárgödör tér felé, vacsorázni és bulizni.

 

alk16.jpg

Évivel ha találkozunk, akkor ajándékokat is adunk egymásnak. Ezt a gyönyörű széket tőle kaptam újrateremtés céljából. A gyönyörű álomfogóját is megkaptam, amit ő készített és ami inspirált a kőbe-mártott csipke álomcsapdám készítésekor. Régi kedves ismerőseim az Indigo Design Műhely is meglátogatott Pakson. Tőlük kaptam a Marimekko ajándékokat, amit Skandináviából hoztak nekem ajándékba. Az Indigo lányok és én ősrégi rajongói vagyunk a finn Marimekko textileknek és ruháknak. Közös munkánkat ITT megnézheted.

 

alk0017.jpg

Az ottlétünk egybeesett egy a Szent Iván-éji Mámor rendezvénysorozattal, így a mi programunk szerves részét is képezte. A képen a Sárgödör téren megrendezett koncert hangulatképe látható.

 

alk017.jpg

Paks borospince sora egy városka a városon belül. Fenn a hegyen található és ódon pincéivel és terével igazán hangulatos hely. Számtalanszor jártam ott és rengeteget fotóztam a szépséges épületeket. Hát ezen a helyen a Fabro pincében volt a búcsúvacsoránk. Gyönyörű ódon falai és gerendái alatt, mesés Fabro borokat kóstolhattunk. Én nagyon szeretem a jó bort és a jó ételt. Itt egy helyen mindkettőt élvezhettük kedvünkre. Ha Pakson jártok, kihagyhatatlan a Fabro.

 

alk17.jpg

Többféle Fabro borból kóstolhattunk és bizton állíthatom mind pompás alkotás. A szürkebarát amúgy is a barátom, de ez a Szürke a szerelmem lett. Figyelmes vendéglátóink meg is leptek vele, ezúton is hálás köszönet érte.

 

alk18.jpg

A mennyországbéli napjainkat egy fantasztikus hölgynek és lelkes csapatának köszönhetjük. Ő nem más, mint Iványi Krisztina a Paksi Atomerőmű kommunikációs szakértője. Kriszta egy lelkes és szuper tehetséges alkotó és bútorfestő egy személyben. Az Alkotó Energia pályázatot és a hozzá kapcsolódó alkotótábort ő álmodta meg, mely testet öltött álomnak most mi, mindannyian részesei lehettünk. Kriszta terveinek megvalósításában rengeteget segített neki lelkes kollégája Thuróczy Zsuzsanna és Takács Ida, akik nélkül kevesebb lenne az a bizonyos tökéletes egész. Mert ez a rendezvény az elejétől a végéig tökéletes egész volt, jól szervezett és professzionális. Maximálisan figyelembe véve az egyéni óhajokat-sóhajokat, és a különféle igényeket. Nagy nagy köszönet érte NEKIK, és nagy nagy öröm, hogy egy új barátra is szert tehettem Kriszta személyében. Az alkotáshoz való viszonya, szenvedélye és kitartása borzasztóan rokonszenves és szeretetre méltó nekem. Krisztának van egy blogja is ITT bekukkanthatsz hozzá, meleg szívvel ajánlom mindenkinek. Barátságunkat egy leendő közös munkával is megpecsételtük, a képen ízelítőként egy részletet láthattok a közösködésünkből (kerek képecske). A "közös gyermeket" jövő szombaton hozzuk ki a szülőszobából és nyomban meg is mutatjuk nektek.

 

alk19.jpg

Végül de nem utolsó sorban, hálás köszönet az alapanyagokért a Pentart termékekért és a fáradhatatlan közreműködésért a Pentacolor Kft. stábjának.

Ha tetszett az alkotásom, akkor számtalan dolgot tudsz tenni, hogy hangot adj a tetszésednek.

Elkezdhetsz követni a Facebookon ha ide kattintasz, megtalálsz a Pinteresten is ha ide kattintasz, vagy kövess a Flickr-en ide kattintva.

Ha tényleg nagyon tetszett, akkor szerez másoknak is örömet és oszd meg velük ezt a posztot.

Végül, de nem utolsó sorban, írhatsz kommentet is, és én ígérem hogy válaszolok.

Köszönöm a figyelmedet. Megtisztelő.

 

 

   

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakbear.blog.hu/api/trackback/id/tr3712627477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.