Fenyő a tükörben

2016. december 09. 12:31 - lookbear

Üveglapból tükör, karácsonyi ajándéknak

tu01.jpg

A fenyő, mint jelentésekkel feldíszített fa, régóta kifejezi az emberek szellemi világának gazdagságát. Ez az örökzöld növény, a kínai tájképfestészetben a hosszú élet szimbóluma, míg Japánban a sintoista hagyomány szent fája, a rituális eszközök és a templomok alapanyaga. Az európai ős-hagyományban, mivel az egyetlen növény mely decemberben is zöld, a ragyogás az élet, a remény az egészség megtestesítője volt. Később a keresztény vallás is megtalálta magának a "fény-fában" rejlő, fényszimbólumot, így nekem sem volt nehéz eligazodnom a „történelmes” kivilágított fenyőúton. Egy ovális képkeret és annak üvege volt az alap. Az üveglapból tükröt varázsoltam, a tükörből pedig fenyőképet. Nagy kedvencem Caspar David Friedrich festőművész, a korai német romantika óriása. Ő inspirált csodálatos alkotásaival. Műveinek tárgya gyakran a természet, ám ezek a képek sosem pusztán természetet ábrázoló alkotások. Ez a kis tükör sem pusztán egy tükör, ha belenézünk, meglátjuk az embert, azt az embert, aki oly sok jelentéssel látja el környezetét. Eme élő és érző lény fényből van, s ez a fény tükröződik vissza Karácsony szent ünnepén.

Éljen az élet, éljenek a "fény-fák" soká!

tu02.jpg

Gyúljanak a fények, fényesedjen a Karácsony és legyen szép fehér hó mellé.

 

tu03.jpg

Hó még nincsen, így a hóba rajzolás helyett, a foncsorba rajzoltam bele az ünnepfát. A hogyanokat az elkészítési képeknél, alant, megleled.

 

tu04.jpg

A fenyőfát ábrázoló képecske, nem csak egy dekorációs elem. Tükörként használhatjuk az ünnep után is.

 

tu05.jpg

Az egyik kedvenc alkotóm, aki tele volt gondolatokkal és szimbólumokkal, Caspar David Friedrich, most tőle láthattok néhány fenyőfás részletet, egy-egy festményéről. Életben is volt szerencsém látni tőle alkotásokat. Megdöbbentően részletesen és aprólékosan dolgozott. Minden apró tűlevél, szinte egyenként rálehelve a vászonra, vagy falapra.

 

tu06.jpg

Ez az alkotása talán a legkedvesebb nekem mely a Téli tájkép templommal címet viseli (1811-ben festette). A fenyő és a templom, vagy katedrális több képén is megjelenik.

 

tu07.jpg

Kedvencem festményei a minap jutottak eszembe, amikor kimentem egy reggeli sétára a határba. Odakinnt, a roppant csendben, a téli mozdulatlanságban, megmozdultak e csodálni való festőm képei bennem. Miközben a zúzmarás tájat fotóztam, a festményei jártak az eszemben. Ezt a fotómat neki ajánlom, hommage á Caspar David Friedrich.

 

tu08.jpg

Amikor hazaértem a reggeli sétából, és megnézegettem a képeit ezredjére, tudtam, hogy miként állok neki a saját alkotásomnak. Elővettem a szükséges matériákat és egy bolhapiacról származó használt képkeretet. Hogy melyik festék micsoda, azt lejjebb elregélem.

 

tu09.jpg

Az ovális üveglapot megtisztítottam, majd a Pentart tükör permetfestékével befújtam. Ez az új alapanyag, bármilyen üveglapból tükröt varázsol.

 

tu10.jpg

Az előre megrajzolt fenyőfát egy indigó segítségével átmásoltam a tükör permetfestékkel befújt üvegre. Erős nyomot nem hagy ezen a felületen az indigózott rajz, de annyit igen, hogy az alapján tovább lehessen dolgozni.

 

tu11.jpg

Egy korábbi tükör permetfestékes munkámnál, amit itt láthatsz, véletlenül megkarcoltam a foncsor réteget. Itt derült ki számomra, hogy ebbe a még nem fixált rétegbe, karcolással lehet rajzolni. A mostani fenyőfás munka ezt szemlélteti. Egy régi cipész árral karcoltam, de lehet használni varrótűt is. A végén enyhén megspricceltem a szélét ecettel, ami kicsit megeszi a foncsort, így kopottas hatást lehet vele elérni.

 

tu12.jpg

Az ecetet hagyjuk a felületen pár percig majd töröljük le, visszaszedi a fújt réteget. A foncsorréteg nagyon sérülékeny, így a hozzá tartozó lakkal le kell fújni, hogy tartós maradjon. A koptatáshoz használhatunk egy "fémdörzsit" is.

 

tu13.jpg

Fontos, hogy csak azt a lakkot használjuk a foncsor védelmére, ami hozzá való (előző kép), mert más lakkokkal bevakulhat a tükör hatás. A lakkozott rétegre már lehet Pentart akrilfestéket kenni, ami kiadja a rajzolt minta minden apró részletét és a koptatási nyomokat is.

 

tu14.jpg

Ahogy láthattátok a fekete (matt) akrilfesték mellett, Pentart Delicate metál akrilfestéket is használtam. Evvel a selymesen fénylő fémes hatású akrillal festettem le a képkeretet is. Végül beletettem a keretbe a tükrös fenyőt. Ilyen képecskéket készíthettek karácsonyra, hamar megvan és igazán egyedi ajándék szerintem. Kellemes alkotást, izgalmas kísérletezgetést kívánok a tükör permetfestékhez.

Ha tetszett az alkotásom, akkor számtalan dolgot tudsz tenni, hogy hangot adj a tetszésednek.

Elkezdhetsz követni a Facebookon ha ide kattintasz, megtalálsz a Pinteresten is ha ide kattintasz, vagy kövess a Flickr-en ide kattintva.

Ha tényleg nagyon tetszett, akkor szerez másoknak is örömet és oszd meg velük ezt a posztot.

Végül, de nem utolsó sorban, írhatsz kommentet is, és én ígérem hogy válaszolok.

Köszönöm a figyelmedet. Megtisztelő.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lakbear.blog.hu/api/trackback/id/tr8712033751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.