Karácsonyi piac Krakkóban

2016. december 02. 20:45 - lookbear

Képek Lengyelországból

aa001.jpg

Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát. Talán ezt a mondást mindannyian hallottuk már, akárcsak azt a bizonyos kiskacsáról szóló dunántúli gyerekmondókát is, aki Lengyelországba készül látogatóba, miután megfürdött a fekete tóban. E két nép történelme bővelkedik közös emlékekben. A krakkói óváros főterének minden egyes kockakövére jutna egy-egy feljegyezhető história, ennek bizonyságául. Ám nem csak hagyományból szeretem ezt a nemzetet, hanem mert akárhányszor is jártam testvéreink földjén, sosem csalódtam bennük. Így volt ez most is, a krakkói karácsonyi adventi kipakolóson. Rengeteg embert vonzz évről-évre ez az esemény, mégsem vált „üzletszagúvá”, vagy idő előtt elszunnyadt csillagszóróvá. A léptékek léphetőek, emberméretűek, és még éppen kifizethetőek. Ha a bécsi karácsonyi vásárhoz kellene (nem kell) hasonlítanom, akkor ahhoz képest olcsóbb. Az ünnepi „kézműves-kütyü” felhozatal mindenki számára tartogat valami színvonalasabb szív-közelit. Nem láttam egyetlen árusnál sem kínai legalja gagyi holmihoz hasonlatos portékát. Rengeteg aranyos kerámia, faragott fa holmi és meglepően sok szőrmeáru volt összehordva. A legjobban mégis az óváros patásai tetszettek,  a cirkuszi lovakat megszégyenítő pompával, „LÓ-haute couture” ékített krakkói hintó-lovak. Úgy parádéztak le s föl a tömegben, mintha egy darab ember nem lett volna a macskaköveken. Bámulatos megálljokkal és gázt neki vegyessel kormányoztak a lovakat irányító Fittipaldik. Hazaérkezvén e csodálatosan emberi városból, még mindig felkoppan füleim dobhártyáján a krakkói lovak csengő pata-ratatája, ha oda gondolok vissza. Szívesen teszem…

Éljen az élet, és éljenek a Lengyelek!

a04_2.jpg

A krakkói vizit első látnivalója a Wawel (Királyi palota) volt a Visztula partján. Némely képet szándékosan "mozdítottam be", evvel is érzékeltetve a lópaták tikk-takkolását.

 

w03.jpg

Kis (nagy) kacsa fürdik, de nem a fekete tóban, hanem a Visztulában. A rút kiskacsából csakis hattyú válhat Krakkóban.

 

w04.jpg

Mint írtam, engem a díszes hintó-lovak fogtak meg a legjobban. Nem bírtam betelni velük...

 

w05.jpg

A vásárban rengeteg fa holmit lehetett látni. Fa lovakból sem volt hiány...

 

w06.jpg

A rengeteg kerámia tárgyak közül, ezek a pipaszárúak tetszettek a legjobban. Külön kedvenc a csiga-birka...

 

w07.jpg

A híres Krakkói betlehem. Ilyen kis "csillivilli" sztaniolpapír betlehemeket minden krakkói otthonban találhatunk.

 

w08.jpg

A "jó szopású" édességek sem hiányozhattak a vásári forgatagból. Kakasnyalóka helyett piros szíveket lehet kapni és édes hóembereket.

 

w09.jpg

A híres Posztócsarnok mely 1555-ben épült. Az óváros főterének kellős közepén található, eltéveszteni sem lehet a meglátását.

 

w10.jpg

A Posztócsarnok mellett található a középkori városházából megmaradt torony. A gótikus épület bejáratát, két keserédesen fintorgó oroszlán őrzi.

 

w11.jpg

Nem tudtam egész nap elszakadni a parádés lovak látványától. Nem is lehetett, mert mindenütt ott voltak.

 

w12.jpg

Ezeket a kerámia hóembereket is szerettem nagyon. Egy zlotyi úgy hetven forint, így ez a 69 pénzbe fájó mécsestartó 4830 Ft, ami szerintem reális ár. Aki itt nem talál ajándéknak valót, az magára vessen...

 

w13.jpg

Volt még egy kedvenc oroszlán, egy kopogtató. A frizurája fogott meg erőst...

 

w14.jpg

Enyhe "gagyi-illat" csapott meg, de ez még nekem belefér a szerethető zokniba. Ugyanis ezek nem okos-buta telefon bugyik, hanem embereknek való lábfedők. A gombás igazán vicces...

 

w15.jpg

Alkonyodik, de senki sem tér nyugovóra. Minden és mindenki mozgásban van. Az egyik sétálóutca a sok közül, sajnos a nevét nem tudom, de a végén ki lehet menni a városkapun. A másik végén pedig az óváros öreg hölgye a Mária templom látható.

 

w16.jpg

Amikor besötétedik, az adventi vásár megtelik még több emberrel. Nem szeretem a tömeget, de ez a tömeg egyáltalán nem volt zavaró.

 

w17.jpg

Ezek a natúr fa betlehemek is tetszettek. Akár otthon, ki is lehet őket festeni. Gyerekekkel ez jó móka lehet egy téli szombat délutánon.

 

w18.jpg

És végül az én személyes kedvenceim a krakkói hintós-lovak. Hihetetlen, hogy az amúgy is díszes látványt, még fokozzák egy laza kis alváz-világítással. Percekig csodáltam őket...

Ha tetszett az alkotásom, akkor számtalan dolgot tudsz tenni, hogy hangot adj a tetszésednek.

Elkezdhetsz követni a Facebookon ha ide kattintasz, megtalálsz a Pinteresten is ha ide kattintasz, vagy kövess a Flickr-en ide kattintva.

Ha tényleg nagyon tetszett, akkor szerez másoknak is örömet és oszd meg velük ezt a posztot.

Végül, de nem utolsó sorban, írhatsz kommentet is, és én ígérem hogy válaszolok.

Köszönöm a figyelmedet. Megtisztelő.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakbear.blog.hu/api/trackback/id/tr5912017473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.