Hungaro Steampunk

2016. november 25. 02:53 - lookbear

Lézerrel vágott vas koszorútartó, karácsonyi ajtókra

a_st01_1.jpg

Úgy fél éve történt, hogy egy vasakaratú hölgy lézersugár szárnyán az ablakpárkányomra villant. Addig csicseregtünk, míg közös munka nem lett belőle. A szóban forgó „vaslédivel” -Tóth Mónikával- hosszasan gondolkodtunk, hogy mit alkothatnánk közösen. Leginkább a Steampunk stílus volt az, amely mindkettőnk rajongását kifejezte a vas és egyéb fémtárgyak iránt. Másik közös szerelmünk a magyar népművészet és annak a motívumvilága. Így történhetett meg, hogy a magyar paszományminta találkozott a Steampunk stílussal a mi közös boncasztalunkon. Mint azt már láthattátok korábban, többször foglalkoztam vasban gazdag témákkal, a Steampunk stílussal és a magyar népművészet is rengetegszer inspirált. Mónika ötvösnek és lakberendezőnek tanult, így nem véletlen, hogy az általa életre hívott SteelGarden&Home fantázianévre hallgató vállalkozás is fém dekorációs tárgyakkal foglakozik. A Mónika által tervezett tárgyak, legyenek azok vas vagy egyéb fémből készültek, kertjeink és otthonaink színesítésére lettek kitalálva. Kettőnk közös gyermeke egy szöges kérdésre ad választ. Ajtódíszeink, mint például az ünnepekhez kapcsolódó koszorúk is, sok esetben csak egy szöggel és egy zsineggel vannak a helyükre erősítve. Ez ütött szeget a fejünkben és ezért alkottunk egy olyan tárgyat, amely a szép ajtódíszek méltó kiegészítője lett. Ez mi más lehetne, mint egy koszorútartó. Mónikáról és az általa készült tárgyakról a posztban olvashattok és láthattok többet. Most lássuk mit hozott össze két vaskorszaki alkotó.

Éljen az élet, éljen a Hungaro Steampunk!

a_st02.jpg

A Hungaro Steampunk fantázianévvel ellátott koszorútartóhoz, ünnepi girland is készült. A képen látható füzér is magán viseli a "gőzpunk" stílusjegyeit, kiegészítve karácsonyi elemekkel.

 

a_st03.jpg

Ha a karácsonynak vége, használhatjuk egyszerű akasztóként is. Ám ha eljön a húsvét, tavaszi dekorációval is elláthatjuk. A koszorútartó vaslemezből lett kivágva lézerrel, saját terveink alapján. Rozsdásítva lett a felülete és lakkal lett időjárás állóvá téve.

 

a_st04.jpg

A koszorútartót először papíron kellett megtervezni, majd egy grafikai program segítségével vált digitális adattá. A lézervágó ugyanis egy számítógép által vezérelt masina, mely a virtuális jeleket vágja az adott fémfelületbe.

 

a_st05.jpg

A kézi rajz és a számítógépes grafika találkozásából tovább tudtuk ragozni a gondolatainkat.

 

a_st06.jpg

De most álljunk meg néhány szóra, és lássuk kivel alkottam együtt:

A SteelGarden & Home megálmodója, Tóth Mónika vagyok. Háromgyermekes édesanyaként, Győrújbaráton élek, immár negyedik éve. Ahogy szokták volt mondani, van három szép gyermekem amelyből kettő már meglehetősen önjáró, ám a legkisebb még csupán négy éves és amolyan „egészestés” gyerek. Mindig kreatív ember voltam, a „kisképzőben” tanultam ötvös mesterséget, majd később megszereztem a lakberendezői szakvizsgámat, de sosem gondoltam, hogy valaha a fémipar jelenti majd számomra a szakmai kiteljesedést. A lakberendezés manapság háttérbe szorult, így inkább csak a saját otthonom dekorálásában teljesedek ki. A képen láthattok néhány általam felújított és festett bútort. Mint lakberendező terveztem családi házat, fürdőt, konyhát, szakmai munkatársként segítettem egy nagy bútoráruháznak, ahol olyan visszajáró vendégeim voltak, mint pl. Müller Péter. A fém díszekhez vezető út hosszú volt. Festettem képet, készítettem karácsonyfadíszt, fúrtam, faragtam, transzferáltam.. Valahogy mindig azt éreztem, hogy ezt már sokan megcsinálták, és ezért keresgéltem tovább a „hűha, faktort”. Egy tiroli családi nyaralás emléke képpen merült fel bennem a gondolat, hogy a fémipari hátteret és a kreatívan nyughatatlan agyamat házasítsuk egy közös, jól prosperáló jövő felé. Ott láttam, hogy a kerteket és a bejárat környékét nagy szeretettel díszítgetik az ott élők, gondoltam, az igény itthon is meglenne, ám a sok kínai tömegtermék nem képes kellő egyediséget kölcsönözni egy enteriőrnek.

Párom a SteelGarden & Home anyacégének, a Török Gépipari Kft-nek az ügyvezetője, e minőségében a mentorom is. Ő az, aki a legnagyobb segítséget jelentette az elindulásban és azóta is, nagyon sok szakmai segítséget nyújt és segít eligazodni a fémipar meglehetősen belterjes világába. Ha példaképet kellene állítanom, hát Őt választanám kitartása, szorgalma és a szakértelme miatt. A Török Gépipari Kft. egy családi vállalkozás, Apósom indította és 1978 óta működik. Fémforgácsolással és felületkezeléssel foglalkozik. Régiónkban – és talán az országban is – egyedülálló minőségben tudunk eloxálni a teljesen automatizált eloxáló berendezésünkkel.

A SteelGarden & Home egy olyan szegmensét hivatott betölteni a fém dekorációs tárgyak világának, amely kül és beltérben is megállja a helyét, és miután a legtöbb dekoráció felületkezelése kézműves munka, így magas hozzáadott értékkel rendelkezik a dömping árukkal zsúfolt piacon. Elsősorban azokat szeretnénk termékeinkkel megszólítani, akiket a szokásos tömeggyártású termékek már nem ösztönöznek, és valami újra, valami igazán egyedire vágynak. Tárgyainkban ott a játékosság és a humor, emellett az igényes kivitelezés és unikalitás is. Reményeink szerint sok olyan kert és lakás tulajdonos van, aki a mikrokörnyezetének díszítésében egy magasabb, igényesebb szintre kíván lépni, és ebben a lépésben társra talál Bennünk.

 

a_st07.jpg

Most kanyarodjunk vissza a koszorútartó születéséhez. Mónika, miután megkapta tőlem a digitálisan is megrajzolt grafikát, ő előkészítette azt a lézervágáshoz. További grafikai eljárásokra volt szükség, hogy a virtuális képből, valódi és kézzel fogható tárgy születhessen. Számomra ez a része volt a közös munkánknak az igazi varázsa! És főleg az, hogy ezúttal nem kellett fúrnom-faragnom, csak rajzolnom.

 

a_st08.jpg

A koszorútartó a Ferenczi Fémipari Kft. lézervágó üzemében vált rajzból, valós tárggyá. A lézervágást nem rögzíthettük, így a firma rendelkezésünkre bocsájtotta saját fotóit, ami alapján elkészítettem ezt a bemutató montázst. Köszönjük nekik a gyors és príma munkát és a fotókat.

 

a_st09.jpg

A koszorútartó megszületett. Mónikának nem volt más dolga, mint elvégezni a további munkálatokat. Először zsírtalanítani kellett a vastárgyat majd egy szatinálásnak nevezett részfolyamat következett. A szatinálás egy lúgos közegben való marató folyamat. Az idő függvényétől függően vagy selyemfényű, vagy matt lesz a fém felülete. Végül egy oxidációs folyamat következett, ahol a vasat, "nemesrozsdával" kezelte Móni. A vasrozsda képződés egy gyorsított és irányított oxidációs folyamat. Az adott felület így sokkal kevesebb idő alatt lesz patinás mint természetes úton. A rozsdás felület kapott egy védőréteget is, hogy időtállóvá váljon. Móni kerti tárgyai is így vannak kezelve az idő vasfoga ellen.

 

a_st10.jpg

Most következzék néhány ízig-vérig SteelGarden & Home alkotás. A fémspirál karácsonyfa Mónika legújabb alkotása.

 

a_st11.jpg

Ezek a fém Monstera levelek a kedvenceim. Vázába tehetőek, vagy akár a falra, szuper dekorációk, mind a lakásban, mind a kertben.

 

a_st12.jpg

Másik kedvencem, ez az óralap. És persze az a hinta-malac az asztal alatt.

 

a_st13.jpg

"A kert-acél" tárgyak remek kiegészítői bármelyik zöld területtel rendelkező otthonnak. A nagy gömböket hazagurítanám örömest.

 

a_st14.jpg

Mónika egyik védjegye a vasmadár. Számos madárfajtából választhatunk itt magunknak.

 

a_st15.jpg

És végül néhány fotó, a koszorú készítéséről. Szőlővesszőket drótoztam egy nagyobb műanyag edény köré, hogy szép kör alakú legyen a koszorúnk.

 

a_st16.jpg

Készen is vagyunk, jöhet a dekorálás.

 

a_st17.jpg

Néhány karácsonyi cukorpálcával kezdtem a díszítést.

 

a_st18.jpg

Majd elővettem néhány Pentart és Stamperia lézervágott fa fogaskereket, és a Pentart lazúrgéljeit.

 

a_st19.jpg

Majd a lazúrgéllel befestettem rozsdát idéző színekre a fa fogaskerekeket.

 

a_st20.jpg

Csúcsdísznek egy lézervágott chipboard felirat is került a többi elem közé. Számos chipboard közül válogathatunk a NőiCsizma weboldalán és a Pentart terékei között is megtalálhatjátok ezeket a Scrapbook dekorelmeket.

Ha tetszett az alkotásom, akkor számtalan dolgot tudsz tenni, hogy hangot adj a tetszésednek.

Elkezdhetsz követni a Facebookon ha ide kattintasz, megtalálsz a Pinteresten is ha ide kattintasz, vagy kövess a Flickr-en ide kattintva.

Ha tényleg nagyon tetszett, akkor szerez másoknak is örömet és oszd meg velük ezt a posztot.

Végül, de nem utolsó sorban, írhatsz kommentet is, és én ígérem hogy válaszolok.

Köszönöm a figyelmedet. Megtisztelő.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakbear.blog.hu/api/trackback/id/tr4611992258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.