Családban marad

2016. november 11. 18:33 - lookbear

Újból régit (egy őszi - iddogálós faliszekrény története)

csa01.jpg

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy nyúlófélben levő, borjútérdű kiskamasz. Ez a kiskamasz sok unokatestvért kapott a Jóistentől. Kuzin-földén termett sok játszótárs, nyaggatni való kisebbek, közeli közepesek, majdnem felnőtt nagyobbak és tehetséges még nagyobbak. Laci unokabátyám a még nagyobbak közül való volt és faragta a fát. A fafaragás akkor és most is rejtély és varázslat volt nekem. Az akkori borjútérdűnek felfoghatatlan volt a fából „vaskarikát” teremtés univerzuma. Régóta terveztem, hogy az én fafaragó unokatestvéremmel egy közöset alkossak egyszer. Elteltek a régi nyarak és az idei nyár végén végre együtt alkothattunk. Laci saját műhelyében dolgozik, mivel a farigcsáló gyerekből mára asztalos lett. Ma is ugyanúgy csodálója vagyok a munkájának mint anno, legyen az egy hétköznapi ablakkeret, egy hiányzó régi székláb újrafaragása, vagy egy díszes dobozka. A munkafolyamatok fotózásban fia, Ákos segédkezett, aki roppant tehetséges fiatal fotós. Büszkén mondhatom, hogy pici korában én biztattam, a további fotózásra, amikor először megláttam a tükörlapokon fotózott éti csigáit. Lássuk hogyan fűztük egy csokorba rokoni szálainkat és a közös munkánkat. Új alapanyagokból hogyan készítettünk régit, a múlt „nekeresd-zöld” emlékeinek tiszteletére.

Éljen az élet, éljen az én unokatesóm sokáig!

csa02.jpg

Hinnéd vagy sem, ez a faliszekrény teljesen új alapanyagokból készült.

 

csa03.jpg

Laci unokabátyám is vidéken él mint én, a faliszekrény ajtaján látható traktor erre utal. Mindketten szeretjük a természetet, ha találkozunk egymással akkor mindig elmegyünk kirándulni együtt. Az ajtótábla nagy fája e közös kirándulásokat, a rokoni kapcsolatot (családfa) és a fatárgyak szeretetét szimbolizálja. A léggömb a múló időt, a tovaszálló emlékeket jeleníti meg. A nagy fán és annak tövében látható állatok pedig Fekete István íróra utalnak, akit mindketten nagyra tartunk. Az ő megfogalmazásában leírt táj-képek és vidéki élet ábrázolása fejezi ki leginkább mindkettőnknek a vidékhez, faluhoz kötődő érzelmi kötődésünket. Úgy éreztem, hogy e közös munkánk emlékeként olyant dekorációt kell festenem, ami mindezt kifejezi. Lehetett volna egy egyszerűbb stencilminta is, de jelen esetben ahhoz nekünk semmi közünk nincsen. A családfa festményről még lentebb lesz szó...

 

csa04.jpg

Közös emlékeink közé tartozik a kvaterkázás is. Ilyenkor előkerül egy kis pálinka, és előkerülnek a sztorik is. A faliszekrényke vagy téka így nem lehetett más, mint ital-tartó. Ha nyáron meglátogat Laci és családja, a faliszekrényke ajtaja biztosan nyitva marad...

 

csa05.jpg

Az iddogálós téka mellé, köszöntők is járnak. Egyet most mutatok a Kis Köszöntőből.

De szeretnék madár lenni,
Tele szívből dalra kelni,
Csakhogy madár én nem vagyok,
Azért nem is dalolhatok,
Egyszerűen mondom csupán:
Éljen soká jó bácsikám!

 

csa06.jpg

csa07.jpg

A faliszekrényt egy barátomtól kaptam. Előző életében orvosságos szekrénykeként szolgát. Ez mit sem változott, hiszen a pálinka is orvosság!

 

csa08.jpg

Minden alkotást egy kis tervezgetés előz meg. Most sem volt ez másként, értekeztünk telefonon, levélben majd személyesen is.

 

csa09.jpg

Az én unokatesóm Tiborcz László, asztalosmester. Áldva legyenek ügyes kezei soká.

 

csa10.jpg

Laci unokabátyám néhány alkotása, melyeket a műhelyében és az otthonában találtam. A asztalosság nem egy hasra ütött ötlet alapján kezdődött nála. Laci apai nagyapja ugyancsak asztalos volt, az ő hátrahagyott szerszámai kerültek az ügyes kezű unoka kezébe. A kép bal sarkában egy a nagypapa által készült napfogyatkozást-néző "készülék" látható. A tárgy azóta megélt már hasonló égi csodákat az unokák és dédunokák örömére.

 

csa11.jpg

Laci részfeladatainak dokumentálásában, fia Ákos segédkezett. A remek fiatal fotós számos szuper képpel lepett meg. Kicsi korától figyeltem, ahogyan lát és ahogyan láttat. Nagyon szeretem a munkáit, legközelebb bemutatom őt, és a képeit is nektek.

 

csa12.jpg

Lacit nem egyszer kérték meg munkája során, régi bútorok hiányzó elemeinek újraalkotására. Innen jött az ötlet, hogy olyat alkossunk, amiben ezt meg tudjuk mutatni. Sokan közülünk az ilyen bútordíszeket (Ónémet makkos), csak régi bútorokról ismerjük. De hogy néz ez ki újonnan, hogyan faragják? Ez már kevésbé ismerős. Az előző képen néhány fázisban látható a csoda-folyamat.

 

csa13.jpg

csa14.jpg

A kész elemeket rápróbáltuk a faliszekrény ajtóra. Amikor már minden stimmelt, jöhetett, az újból régit alkotás izgalma.

 

csa15.jpg

A téka ajtaja fenyőlécből és farostlemezből készült. Vastagon volt festve olajfestékkel. Ezt a lehető legalaposabban el kellett távolítani, hogy a ragasztandó fa elemek jól kössenek az ajtó lapjához.

 

csa16.jpg

Az faliszekrény ajtaját Pentart lazúrgéllel alapoztam, erre került a Pentart dekorfesték. A Decor Paint Soft kifejezetten bútorfestésre lett kitalálva, ezerszer használtam és bevált.

 

csa17.jpg

Az ajtó keretes részébe a már korábban elemzett festmény került. Ezt egy papíron terveztem meg, majd arról másoltam át a bútorra. Pentart lazúrokkal festettem ki a mintát és ezzel kontúroztam az alakzatokat is.

 

csa18.jpg

A fali-bútor többi részét hideg zsíroldóval áttöröltem, mely a laza festékrétegeket felszedte, a fényes olajfesték részeket pedig elmattította. Tévhit, hogy a hideg zsíroldó leszedi az olajfestéket! Csak olyan régi típusú festékeket old, melyek nem a sztenderd olajos és oldószeres típusok. A viszonylag új olajfesték réteget csak mattítja. Végül az egész felületet megcsiszoltam.

 

csa19.jpg

A bútor belsejét kék Pentart dekorfestékkel festettem le, majd kívül belül selyemfényű lakkal fedtem a felületet. Itt részletesebben megnézheted, hogyan működik a dekorfesték.

 

csa20.jpg

Végül néhány stáció a faliszekrényke újjászületéséről.

Ha tetszett az alkotásom, akkor számtalan dolgot tudsz tenni, hogy hangot adj a tetszésednek.

Elkezdhetsz követni a Facebookon ha ide kattintasz, megtalálsz a Pinteresten is ha ide kattintasz, vagy kövess a Flickr-en ide kattintva.

Ha tényleg nagyon tetszett, akkor szerez másoknak is örömet és oszd meg velük ezt a posztot.

Végül, de nem utolsó sorban, írhatsz kommentet is, és én ígérem hogy válaszolok.

Köszönöm a figyelmedet. Megtisztelő.

 

 

 

 

 

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lakbear.blog.hu/api/trackback/id/tr2111944329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kollár István 2016.11.14. 16:19:01

Szuper lett! Nagyon vagány ez a tervrajz (is) és a fotók is szépek!

Lakbear 2016.11.14. 16:52:44

@Kollár István: Köszönjük szépen István! :-)