Étkező projekt

2016. szeptember 09. 20:09 - lookbear

Teljes megújulás minimális ráfordítással

aa01.jpg

Az idő malomkereke hol lassan, hol gyorsan őrli az alá dobott ötleteink magjait. Míg az elképzeléseinkből tettek, a tettekből tetten érhető eredmény születik, évnyi idő telhet el. Így volt ez kedves barátaim vágyaival is. Hónapokig tervezgettük a megörökölt ház étkezőjének megújhodását. A lehetőségek határait és határtalanságait a minimális pénzráfordítás és a körültekintő újrahasznosítás tette a vágy fundamentumának hátára. A helységet mindenképpen újra kellett vakolni és a plafonról el kellett távolítani a korábban felragasztott műanyag burkolat ragasztójának nyomát. Ezek voltak azok a legfontosabb feladatok, melyek nélkül nem lehetett továbblépni. Egy „helyi-szaki” végezte el a melót, olcsón megszámítva. Mint tudjuk az olcsó húsnak híg a leve, így volt mit besűrítenünk utólag. Ezután jöhettek a festési munkálatok és a régi és használaton kívüli tárgyak újraélesztése. Három nap alatt felpörgettük a malomkerekeket, ötleteink lisztjéből pedig kisütöttük a gondolatoktól illatozó ropogós héjú ennivalóan finom étkezőt. Egyes képeknél részletesen leírom a felhasznált alapanyagokat és a költségeket is. Éljen az élet, éljenek a gondolatok malmai!

 

aa02.jpg

Abból építsünk várat amint van. Ezt sokszor sok írásomban ecseteltem már. Most is így terveztem, és azt használtuk amink volt. Sok esetben nem is szükséges újonnan vásárolt holmikkal megújítani a régit. Azt gondolom, így sokkal egyedibb és személyesebb eredményt kapunk. Luca kutya a ház őrzője is egyet értett velünk döntéseinkben.

 

aa03.jpg

Egy régi elemes bútorból született újjá ez a komód, mely tálalóként funkcionál új helyén. Lesz még róla kép, ott megmutatom milyen volt előtte. A régi vas konzolok és az újrahasznosult régi deszkák polcként szolgálják tovább a ház lakóit. A tálalószekrényke kiegészítése képpen az apróbb használati tárgyak és dísztárgyak hordozói.

 

aa004.jpg

Egy régi festményemet is "beáldoztam", melyet átfestettem és színeivel a többi tárgyhoz igazítottam. A régi kép teljesen eltűnt, csak az akkori strukturált ecsetnyomok őrzik az emlékét.

 

aa04.jpg

A főfalra rengeteg képet terveztem, hogy evés közben a szem is jóllakhasson. A felhasznált képkeretek és egyéb tárgyak mindegyike újrahasznosult és újrafestett darab. Itt sem vettünk semmi újat, hanem azt használtuk amik már megvoltak.

 

aa05.jpg

A főfallal szembelevő falat két ajtó szűkíti le. Egyik a folyosóra nyílik, a másik a konyhába. Ide terveztem ezt a használt farostlemezből és régi képkeretből készült üzenőtáblát. Erre a háziak felírhatják a bevásárló listát de Bálintka is használhatja a leckeíráskor, ugyanis az étkezőben szokott rajzolni és tanulni is. Mint ahogy általában szokott lenni ez a család is a konyhát és étkezőt használja legtöbbet. Itt zajlik a nagybetűs élet. A táblára felírtuk a már szállóigévé vált "helyi-szaki" kifogásolható munkájára tett megjegyzését, -jó lesz ez nektek, mondta. Jó lett, miután kijavítottuk!

 

aa06.jpg

Az étkező hajópadlóját, közös megegyezés alapján nem újítottuk fel, mint ahogy az eredeti barokk étkezőasztalt sem. Bár az asztalt egyszer régen valaki lefestette okker színűre, így hagytuk. A padló is és az asztal is szépen öregedett meg. Szerkezeti hibákat nem találtunk, így kár lett volna beavatkozni. Igaz az asztal lapja meg van vetemedve, da nagyon jól áll neki.

 

aa07.jpg

Az eredeti állapotot én nem láttam, itt már a házigazda leszedte a műanyag elemeket a plafonról, körbe a fal alsó részéről az ugyancsak műanyag lambériát és a többi falrészről a tapétát. A plafon vastagon volt kenve a megsárgult ragasztóval, mely a műanyag elemeket tartotta. Ennek eltávolítása volt talán az egyik legnehezebb feladat.

 

aa08.jpg

Ilyen volt, ilyen lett. Barátaimat többször kikérdeztem, hogy milyen vonalon induljak el a megvalósítás felé. A színeket illetően a mediterrán pasztellkékek Juditnak és Istvánnak is tetszettek. A vágyott kékek a padló és az asztal karamell és okker színéhez lettek igazítva, ehhez még a bézst, a krém-fehéret, és tejes-kakaó színt választottuk. Az étkező hangulatában meg kellett jelenítenem a görögös kisvendéglők hangulatát, a retro stílust, a tengerpartot, a népművészetet és a romantikát. Valamint a betűket is, mivel mindketten sokat olvasnak és a szavak, mondatok fontosak mindkettőjüknek.

 

aa09.jpg

A képen láthatjátok az általam kiválasztott Pentart festékek listáját mennyiséggel együtt. Árban úgy 27 és 28 ezer forinttal kell számolni ennyi festéknél. Egy ugyanazon festékek árai különbözőek lehet boltonként. Talán a legolcsóbban a WHOBBI webshopjában szerezhetőek be az alapanyagok. A festékekből jócskán maradtak és elég lett még két nagyobb ablakra is a konyhába és egy ajtóra is. Egyéb költség volt még a falfesték és ecsetek (7.000 Ft) és a "helyi-szaki" (15.000 Ft).

 

aa10.jpg

A háziakkal közös festés első lépése a Dekor Paint alapozó alkalmazása volt. Mivel semmit sem csiszoltunk le, így az alapozó elengedhetetlen volt. Ezután jöhetett a tényleges festés, ahol azt a trükköt alkalmaztuk, amit az Anyám tyúkja bútordarabnál is. A selyemfényű vagy matt dekorlakkot, nem a festés után vittük fel a felületekre, hanem belekevertük a lakkot a festékbe. Így nem kellett külön lakkozni a festett részeket, hanem egyben megvolt a két fázis. Ezt az általam kitalált trükköt, már többször alkalmaztam, az eredmény mindannyiszor remek volt. Ugyanis a külön lakkozás sok esetben csíkos nyomot hagyhat, ez elkerülhetetlen ha ecsettel dolgozunk. Természetesen a zárólakk dekorfestékbe keverése befolyásolja az utólagos csiszolhatóságot. Ám ennek ellenére úgy tapasztaltam, hogy kielégítően csiszolható, antikolható a festett bútor.

 

aa11.jpg

A dekorfesték alapozóval kezelt retro csillár fém részeit, pompásan lehetett festeni a dekorfestékkel. Fémre még nem nagyon próbáltam ki, így ez az alkalom bebizonyította azt, hogy fémre is tökéletes. Néha elég egy kis festék és a cikiből cuki lesz!

 

aa12.jpg

Egy nem használt zsírosbödön teteje is jó valamire. Néhány mágnes kell csak és máris megszületett a mágneses "üzenőtábla". Természetesen a zsírtartó edény alját is felhasználtuk.

 

aa13.jpg

Íme egy egyszerű ülőke, mely teljes mértékben újrahasznosított alapanyagokból készült. Ráadásul kettős funkcióval, mivel az ülő rész levehető, így tárolhatunk benne akár zsírt is újra. De persze inkább egyéb tárgyakra gondolok...

 

aa14.jpg

Egy maradék falapból kivágott korong az alap. Egy maradék polifoamból kivágott kisebb korong a dugó, bödön és ülőrész között. Némi maradék szivacs és régi textil az ülőrész felső részéhez. Ennyi kell a boldogsághoz és az egyedi ülőkéhez. Itt megnézheted egy másik zsírosbödönömet, amit Thonet székkel párosítottam össze, és itt egy másik zománcos edényemet, ami asztalka lett.

 

aa15.jpg

A falra sok képet terveztem, ezekből láthatsz közelebbről néhányat. Mindegyik keret és vászon használt. A keretekben levő képek is magazinokból lettek kivágva. A stencilek egy részét magam készítettem, egy részük Stamperia stencil.

 

aa16.jpg

Dekorfestékkel festettem a falra valókat is. A színeket bátran keverjük, hiszen így új árnyalatokat hozhatunk létre. Az üzenőtáblához metál táblafestéket használtam, ez festék fémes csillogást ad a fekete alapnak.

 

aa17.jpg

A tálaló szekrénykéről most külön nem írok. Lesz róla poszt, amelyben részletesen leírom az elkészítésének mikéntjeit.

 

aa18.jpg

A falakra került néhány "oda nem illő tárgy". Használt fiókokból készültek polcok és maradék faanyagokból is. Még egy régi fadobozt is átfestettünk, az új harmónia kedvéért.

 

aa19.jpg

Egyszerűen készíthetünk régi nem használt terítőkből és maradék faanyagokból, faliképet. Sőt még stencilezhetünk is rá. A következő képnél láthatod hogyan készültek ezek a képek.

 

aa20.jpg

A faliképek akasztóinak az ötletét a B-oldal bloggerének egyik posztjában találtam. István remek dolgokat alkot, nagyon kedvelem és tisztelem a munkáit.

 

aa22.jpg

Néhány közeli kép az egyéb bútorokról. Mivel a székek nem voltak egységes színűek, ezzel nem is bajlódtunk. A közös nevező a vintage barna nevezetű Dekorfesték lett, mellyel nem teljesen festettük le a négy darab széket.

 

aa23.jpg

Falióra nélkül nem étkező az étkező. Hogyan került egy Laura Ashley tapéta a számlapra? Nézd meg a következő képet.

 

aa24.jpg

Nem kell más hozzá, csak egy kis ragasztó spray és Pentart mindenes ragasztó. Na meg a dublini bolhapiacon beszerzett csodás tapéta.

 

aa25.jpg

És végül...Nem kell mindent lefesteni, ha új külsőt szeretnénk varázsolni régi tárgyainknak. Elég ha csak pár zoknit és csíkot festünk, és máris mennyire megváltozik a külső. Remélem sok jó ötletet láttál, melyek alapján magad is belevághatsz egy kisebb átalakításba vagy bútorfestésbe.

Ha tetszett az alkotásom, akkor számtalan dolgot tudsz tenni, hogy hangot adj a tetszésednek.

Elkezdhetsz követni a Facebookon ha ide kattintasz, megtalálsz a Pinteresten is ha ide kattintasz, vagy kövess a Flickr-en ide kattintva.

Ha tényleg nagyon tetszett, akkor szerez másoknak is örömet és oszd meg velük ezt a posztot.

Végül, de nem utolsó sorban, írhatsz kommentet is, és én ígérem hogy válaszolok.

Köszönöm a figyelmedet. Megtisztelő.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lakbear.blog.hu/api/trackback/id/tr811684677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kollár István 2016.09.11. 16:36:57

Gratulálok Zoli! Ismét nagyon harmonikusat alkottál, nagy kedvencem a fiókpolc és a villanykapcsolók "amit nem lehet elrejteni, emeljük ki" vezérelve! És köszi az említést is.

Lakbear 2016.09.11. 21:06:49

@Kollár István: Köszönöm István! Pontosan így volt a villanykapcsolókkal :-) Örülök, hogy tetszett neked! Nagyon kedvelem az alkotásaidat, így emlegetni foglak :-)