Mini képeim

2016. július 27. 18:08 - lookbear

Apró mondandók nagy ecsetvonásokkal

am01_blog.jpg

Mi az ember, a végtelen univerzum feneketlen űrjében? Porszemnél is apróbb, alig észrevehető mikroszkopikus alkotmány, mely küzdelemre, az élve levés küzdelmére ítéltetett. Nem cselekedhet egy művész sem másként, küzd a benne rejlő atomnyi atombombával -az alkotásvággyal és az önkifejezéssel-, a saját élve maradása kedvéért. Vajon mekkora egy ötlet vagy egy ihlet centiméterben kifejezve, lehet-e ilyesmiről colstokkal méretet venni? Ezekről a fogalmunk sincs fogalmakról nem vehetünk mértéket, de a kezünk alól kipárolgó művekről már annál inkább. A mini képek kicsiny világa mindig is foglalkoztatott. Pontos választ nem is tudnék arra adni, hogy mikor kezdtem apróságokat rajzolni, festeni. Valahogy mindig úgy éreztem, hogy a kisméretű képek világa többet sejtet, egy tágas, láthatatlan mögöttes birodalmat. Nekem ez a kulcslyuk effektus, amikor egy apró nyíláson belesünk, egy másik -ki tudja milyen- világba. Ezt az izgalmat sosem éreztem a nagyméretű művészeti alkotások szemlélésekor. Nincs is csak egyetlen egy nagyobb méretű képem a lakásban, a többi mind kicsinek vagy aprónak mondható. Most megmutatok nektek néhány, a kezemből kipottyant kisebb festményt. Az ihletet adó furmányos furcsaságok formalinos és vitriolos befőttjeit minden alkalommal nyomdafestéket nem tűrően tárt karokkal fogadtam be, ahogy azt egy „előadó” művésznek ildomos és kötelező.

Éljen az élet, éljen a Picture Show!

am02_blog.jpg

A néni egy hollandi típusú (portré) stílustanulmány. Utazást tettem e gazdag világban egy apró kép erejééig.

 

am03_blog.jpg

De lássuk csak milyen közelebbről a hölgy? Hogy pontosan kinek a műve alapján festettem a képet, ezt már akkor sem tudtam amikor készült. Az bizonyos, hogy egy lomtalanításon talált újságkivágás volt az alany, melyen nem volt látható az alkotó neve.

 

am04_blog.jpg

Erre a porté stílustanulmányra pontosan emlékszem. Peter Paul Rubens portréi mindig nagy kedvenceim voltak. Néhányukból gyúrtam össze magamnak egyet.

 

am05_blog.jpg

Az ecsetnyomok kusza kazla, összerendeződik arcképpé.

 

am06_blog.jpg

E pici tájképet a természet lágy ölén festettem. Egy esős nyár, víz áztatta mezőit ábrázoltam, háttérben a Mátrával. A Plein Air festészetről itt olvashattok. Nem csak a képeket, a képkereteket is magam készítem az adott képhez. Kereteztetni nem járok, olcsóbb ha magam szobrászkodom össze.

 

am07_blog.jpg

Egyik nagy kedvencem a The Rocky Horror Picture Show nevezetű színdarab illetve musical. A lehető legszabadabb emblematikus alkotás, melyet ép ésszel fel lehet fogni, nekem legalábbis ilyen ez a remekmű. Sok korai festményem múzsája volt, mint ahogy ennek a véletlenül készült képnek is. Álltalában használt konzerves dobozokban kutyulja a festőember az olajfestékeket. Én minden esetben művész olajfestékekkel dolgoztam, az akrilt sosem tartottam elég artisztikusnak egy klasszikus modorú képhez. Ahogy a tégelyből kitöröltem az utolsó festékmaradványokat, előtűnt belőle egy alak, egy faun Transsylvániából... Néhányat még igazítottam rajta és készen is volt a kép. A véletlent sokszor meghagyom az alakuló képen és olykor átírja a terveket is.

 

am08_blog.jpg

És ha már ilyen sikamlós lápban evezünk, nem maradhat el az erotika sem. Minden alkotónál eljön az a pillanat, amikor feszegeti a saját és mások határait. Az emberi test felfedezését a kötelező akt tanulmányokkal alapozza meg a művész, majd később beleszövődik az erotika is egy-egy alkotásába. E képem címe: Cici és Kuki, az inspirációt Brassai (Halász Gyula) fotóművész Bijou című képe ihlette és Tim Curry angol színész Dr. Frank-N-Furter alakja a RHPS musicalből.

 

am09_blog.jpg

Sok apró tájképet is festettem az évek alatt. Mindig is nagy kedvencem volt a tájleírás festékkel. A képen egy horvátországi rajzom alapján készült festmény látható.

 

am10_blog.jpg

A tinédzserkori rajzaim és festményeim egyik nagy inspirálója volt a The Cure zenekar. Tizenévesen teljesen azonosultam a dalaikkal és a képi világukkal. E képecskét is ez a zenekar inspirálta a megszületésben.

 

am11_blog.jpg

Ezen az apró bohóc portrén az akkori...1998-as csúcs szupernek számító repedőrendszert próbáltam ki (Lefranc & Bourgeois), mely cseppet sem lett szuper. A mai repedőrendszerekhez képest meg pláne nem.

 

am12_blog.jpg

És végül egy közeli a régi repesztésről. Szerencsére enyves alapú, így bármikor eltávolítható. Remélem, hogy a miniképeim szolgáltak némi új információval és talán egy kis bepillantást engedtek a művészlélek útvesztőibe.

Ha tetszett az alkotásom, akkor számtalan dolgot tudsz tenni, hogy hangot adj a tetszésednek.

Elkezdhetsz követni a Facebookon ha ide kattintasz, megtalálsz a Pinteresten is ha ide kattintasz, vagy kövess a Flickr-en ide kattintva.

Ha tényleg nagyon tetszett, akkor szerez másoknak is örömet és oszd meg velük ezt a posztot.

Végül, de nem utolsó sorban, írhatsz kommentet is, és én ígérem hogy válaszolok.

Köszönöm a figyelmedet. Megtisztelő.

 

 

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lakbear.blog.hu/api/trackback/id/tr368916992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mammka2 2016.07.27. 19:46:11

Fantasztikus! Nem is tudtam,hogy festesz!!!! Gratulálok a művekhez!
érdekes,hogy én is mindig a miniatúrákat kedveltem és kedvelem.:)

mammka2 2016.07.27. 19:46:56

@mammka2: blogom: www.antikcsipke.blogspot.hu ha esetleg érdekel,hogy ki is az a mammka.:)

lookbear 2016.07.27. 20:44:30

@mammka2: Örülök neki, hogy tetszenek a képeim :-) Festőművész az eredeti szakmám, de inkább vagyok már minden más mit piktor. De ettől még nagyon szeretem a festést és olykor festek is. Megnézem mindenképp a munkáidat köszi, hogy belinkelted.

lookbear 2016.07.28. 08:17:48

@mammka2: Megnéztem a blogodat :-) Szép és nyugodt, nem akar többet mutatni ami. Klasszikus értékek mai élettapasztalatok. Tetszett :-)