Anyám tyúkja

2016. július 08. 18:47 - lookbear

Hogyan fess sublótot anyádnak

sub_blog_cover_blog.jpg

Nem könnyű az olyan szülők élete, akiknek a gyermeke időnként bútort fest, főleg ha annak a gyereknek már nem nagyon van mit festenie saját magának (akad azért MINDIG). Ilyenkor az alkotó egyet tehet, meggyőzi az anyját, hogy egy régi sublótra feltétlenül szüksége van. Minden érvet bevetettem, felidéztem anyám gyerekkori emlékeit, például: –"tudod olyan, mint amilyen a te szüleidnek is volt". Próbálkoztam azzal is, hogy jó vétel, mert kitűnő állapotban van. Végül győztem. Tavaly ilyenkor, az anyám megvette élete első használt bútorát, (azóta még többet is)…a lavina beindult. A szóban forgó komód, egy ismerősé volt, így az ára is pompás volt. Ezzel persze nemcsak magamnak csináltam plusz munkát hanem anyámnak is, hiszen valamilyen érzelmi kötődést ki kellett hogy alakítsak anya és sublótja között. Így ő tisztíttotta és csiszolta le, az igazán nem kölyök méretű bútort. Szentségelt rendesen – "ha én ezt tudom, sosem veszem meg" (de nem tudta). Megbeszéltük, hogy hány napja van rá, majd megjelentem és nekiálltam festeni. Amikor persze a végeredményt meglátta, már nem is emlékezett a nehézségekre. Olyan bútort kellett alkotnom, ami a leendő tulajdonosának is tetszik és nekem sem okoz páli fordulatot. A közös nevező a zöld szín és a tyúklábminta volt, hiszen mindig is kedvelte mindkettőt. Szerencsémre találtam tyúklábas stencilt, mellyel a bútor egy részét díszítettem. Lássuk hát anyám tyúkját, mely azóta látványosságnak számít, amikor vendégek érkeznek hozzá. Ilyen alkalmakkor felhív és elmeséli, hogy mennyire tetszett ennek vagy annak az ő tyúkja.

Éljen az élet, éljenek a rábeszélhető szülők!

A sublótokról és komódokról ebben a posztomban tudhatsz meg többet.

sub001_blog.jpg

sub01_blog.jpg

Előtte és utána, közben pedig sok festés és tyúklábminta.

 

sub002_blog.jpg

sub02_blog.jpg

A bútor fiókjai lettek csak mintásak. Új fogantyúk kerültek a régi helyébe és visszakerültek az eredeti rézveretek is.

 

sub003_blog.jpg

sub005_blog.jpg

Néhány tyúklábnyi inspiráció, melyek az alkotásban segítettek. Mivel ez egy karakteres minta, óvatosan kellett vele bánni.

 

sub006_blog.jpg

Mielőtt megnéznénk, hogy hogyan készült a kockás sublót, nézzük meg mi az az öt dolog, ami feltétlen szükséges a bútorfestéshez. A dekorfesték alapozó megakadályozza, hogy a korábbi festékek vagy szennyeződések átüssenek a frissen festett dekorfesték felületén és foltossá tegyék azt. Ez az alapozó abban is segít, hogy a dekorfesték még tökéletesebben tapadjon a felülethez. A festés és száradás után kétféle befejező lakkból választhatunk, melyek tartósabbá teszik a festett felületeket. A viaszpasztával impregnált festett felület, vízlepergető réteget képez és óvja a festéket. Az öt Pentart termék egy rendszert képez, mely rendszer kifejezetten a bútorfestők kedvéért lett kifejlesztve. Juditu egy remek cikket írt a magyar bútorfestékről, itt olvashatod el.

 

sub007_blog.jpg

A dekorfestékek négyféle kiszerelésben kaphatóak. A színpaletta jelenleg 39 féle különböző árnyalatot kínál, ám a választék folyamatosan bővül.

 

sub008_blog.jpg

Az ismerőstől vásárolt sublót nem volt egységes darab. A három nagy fiók, valószínűleg más korból származik, mivel a furnér mintázata és a bútorgombok is eltértek a többi részek adottságaitól. A rajtuk levő veret és azok rögzítő szögei is eltérőek voltak a két kisebb felső fiókétól. A komód lábai ugyan csak egy másik időből származnak, melyek máshová is lettek felszerelve, mint a hajdani "pogácsa lábak". A bútor oldalai és teteje flóderezve lettek. Néhány farontó bogár nyomot is találtam a bútor alsó részein. Miután a sublót egy évet állt a melléképületben, meggyőződhettem róla, hogy nem lakják élő bogarak a fa részeket. Összességében egy viszonylag kifogástalan állapotú, többször javított és átalakított darabot újítottam fel, saját igények szerint.  Mivel bútortörténeti emlékként nem tekinthető értékes darabnak, -lévén többször átalakított-, így indokolatlan lett volna egy szakszerű restaurálási beavatkozás. Mint lelkiismeretes bútorfestő, ezeket a szempontokat minden esetben szem előtt tartom. Muzeális darabot TILOS lefesteni, vagy átalakítani! Az ilyen tárgyak megóvását mindig bízzuk szakemberre.

 

sub009_blog.jpg

A munka első felét az anyámra bíztam. Szerettem volna, ha átérzi, hogy milyen nagy feladat egy régebbi tárgyat átemelni a jelen korba. A lakkrétegek eltávolítása, illetve azok érdesítése, üveglappal és konyhai fém dörzsölőkkel lettek megkezdve. Majd smirglivel folytatódott a munka.

 

sub0010_blog.jpg

A viszonylag jó állapot nem jelentette azt, hogy csak festeni kellett a bútort. Rengeteg meglazult részt kellett rögzíteni és ragasztani. Csavarokkal és szögekkel is meg kellett erősíteni az egyes elemeket.

 

sub0011_blog_1.jpg

A képen láthatjátok, hogy mekkora az adott bútor, és mennyi festék kellett rá. A megadott mennyiségnek a fele elegendő, ha csak a külső részeket festjük le.

 

sub0012_blog.jpg

Egy ekkora bútornál kétszer is meggondolja az ember, hogy hány rétegben festi újra az egészet, a megfelelő rétegvastagság eléréséhez. Mivel a bútorfestéket utókezelni kell, lakkal vagy viasszal, így azt találtam ki, hogy a lakkot előre összekeverem a festékkel. Így egy rétegben felvittem a két réteget a belső részeire és a fiókokra. Természetesen mindezt a bútor külső, lakk nélküli festés után. Így biztosan elég volt a fő részekre a festék. A lakkal kevert festék prímán működött, utókezelést nem igényelt.

 

sub0013_blog.jpg

A népi komód "kasztnit" egy általam kitalált fröcsköléses módszerrel díszítettem, itt olvashatsz róla többet. A bútor külső felét nem lakkal zártam, hanem viaszpasztával.

 

sub0014_blog.jpg

A fiókokat egy Stamperia stencillel díszítettem, amely tyúklábmintát kölcsönöz a felületeknek. Egy világosabb zöld dekorfestékkel (country green) emeltem ki a textilhatású dekort.

 

sub0015_blog.jpg

És végül néhány általam festett saját sublót. A sárga a hálószobában van a zöld az előszobában. Kalandra fel, fess te is komódot anyádnak, vagy magadnak.

Ha tetszett az alkotásom, akkor számtalan dolgot tudsz tenni, hogy hangot adj a tetszésednek.

Elkezdhetsz követni a Facebookon ha ide kattintasz, megtalálsz a Pinteresten is ha ide kattintasz, vagy kövess a Flickr-en ide kattintva.

Ha tényleg nagyon tetszett, akkor szerez másoknak is örömet és oszd meg velük ezt a posztot.

Végül, de nem utolsó sorban, írhatsz kommentet is, és én ígérem hogy válaszolok.

Köszönöm a figyelmedet. Megtisztelő.

 

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lakbear.blog.hu/api/trackback/id/tr998874786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krumpli Bogart 2016.07.10. 08:23:23

Klassz lett a sublót. Csiszolás helyett citlingelni kell a politúrt.
Én magam a restaurálás híve vagyok, nem veszek ilyen "kurvadrága" festékeket, inkább politúrozok.
Érdemes régi bútort venni, kukázni, lomtalanításból lenyúlni és vagy antikolni, vagy restaurálni.
Én pl. ebbe fektetem (restaurálásba) a pénzemet, mert apránként lehet befektetni (rom beszerzése, majd a fa felújítása, később kárpitozás) és az értéke folyamatosan nő az idő előrehaladtával, ráadásul használható is. Ma az egyik legjobb befektetés (még akkor is, ha fakezű vagy és restaurátorral csináltatod). Az anyagköltség alacsony, az élőmunka adja hozzá a legtöbb értéket, amit a párommal magunk végzünk. A párom a famunkát adja hozzá én pedig a kárpitozást. Jogászok vagyunk, szétpörgetett agyunkat bútorrestaurálással rakjuk helyre. :)

Lakbear 2016.07.10. 13:29:02

@Krumpli Bogart: Köszi örülök, hogy tetszik! Üveglap darabbal "citlingeltük" de csak az oldalait, amik flóderezve voltak, csak a fiókokon volt politúr. A restaurálás az külön műfaj, én festőművészként végeztem és "áthalgattam" az egyetemen az általános restaurátor kurzusokra. Ez a magyar gyártmányú bútorfesték nem drága, nincs olyan eszetlen ára mint az AS (Annie Sloan)festéknek. A legnagyobb kiszerelés 1 liter, 4200 Ft szóval nem vészes. Egy sima barkácsboltos festék is ennyi. Ha újra születnék, valószínű fa restaurátor lennék, vagy régész. Klassz, hogy ezzel foglalkoztok, megnézném, hogy hogyan élesztetek újra egy-egy régi szépséget. Éljen az élet, éljenek a jogászok! :-)