Tavaszi csalánkrémleves

2016. május 17. 12:31 - lookbear

Olcsó, finom és egészséges

csa01_blog.jpg

A tavasz derekán májusban még mindig nem késő egy kicsit megerősíteni magunkat. „Büdös a guzsaly, ha kibúvik a csalán”, tartja a közmondás. Ilyenkor már senki sem kuksol meglevesedett orral a négy fal között. Az egyik „édes-savanyú” növényünk, a Nagy csalán (Urtica Dioica), talán a legalkalmasabb arra, hogy immunrendszerünket felébresszük a téli alom, hosszú álmából. Számtalan módon készíthetünk a csalánból „ember-jobbítót”. Én most az egyik legélvezetesebb formáját választottam, a csalán felhasználásának. A világ hálójába számtalan csalánkrémleves recept akad, így van miből választani. Aki ismer, az tudja, hogy nekem készen semmi sem kell, így a receptet is átírtam a saját kényemre, majd az alapján készítettem el a csalánkrémlevesemet. Lássuk, hogyan nem üt mennykő abba, aki kíváncsiságot vet és csalánt arat. Éljen az élet, éljen ez a fantasztikus növény a csalán!

 

csa02_blog.jpg

Néhány csokrot teának szárítottam, ezeket majd a tél végén és kora tavasszal salaktalanító és immunerősítő teának használok fel.

 

csa03_blog.jpg

A csalánkrémleves ízben talán a spenót zamatához hasonlít egy kissé. Ám igazából nagyon is egyedi íze van, mely a megszokott zöldségek ízeire nem hasonlít. Egy kis metélőhagymával és pirítóssal remek vacsora.

 

csa04_blog.jpg

Íme a recept, melynek fűszerezése természetesen egyéni ízlésünk szerint variálható. Nekem a pikáns pezsgős ízű csalánhoz a mustár és a lestyán passzolt a leginkább. A szerecsendió és a paprika jól kiegészítette az együttest. A krémleves alapja lehet tej, tejföl vagy kefir is. De tejszínnel is krémesíthetjük.

 

csa05_blog.jpg

Az egyszerű és gyorsan elkészíthető krémleves néhány a kertből származó alkotóeleme.

 

csa06_blog.jpg

Nálam a mustár vagy a mustárpor és az erős paprika alapkellék a konyhában. Nem is maradhattak ki a levesből sem.

 

csa07_blog.jpg

Elfogyott....jöhet a mosogatás. A kerámia edényt még én készítettem úgy 20 éve, amikor keramikus tanuló voltam.

 

a_herbario_universidad_de_antioquia_medellin_colombia_garcia_consuelo.jpg

Egy csodás vízfestmény e csodás növényről. Az alkotás García Consuelo munkája aki a Herbario Universidad de Antioquia, Medellín Colombia számára festett csodás herbáriumot. Ha kedvet kaptál a csalánkrémleves készítéséhez, akkor most májusban szedhetsz hozzá friss csalánt. Ugyanis ebben a hónapban tartalmazza e növény a legintenzívebben a jótékony hatóanyagait. Mindig olyan helyről szedjük a gyógynövényeket, amelyek viszonylag távol esnek a főutaktól és gyáraktól vagy városoktól. Természetesen a védett helyekről semmilyen növényt ne gyűjtsünk.

Ha tetszett az alkotásom, akkor számtalan dolgot tudsz tenni, hogy hangot adj a tetszésednek.

Elkezdhetsz követni a Facebookon ha ide kattintasz, megtalálsz a Pinteresten is ha ide kattintasz, vagy kövess a Flickr-en ide kattintva.

Ha tényleg nagyon tetszett, akkor szerez másoknak is örömet és oszd meg velük ezt a posztot.

Végül, de nem utolsó sorban, írhatsz kommentet is, és én ígérem hogy válaszolok.

Köszönöm a figyelmedet. Megtisztelő.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakbear.blog.hu/api/trackback/id/tr298724504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.