Asztali májusfa mindenkinek és minden anyának

2016. április 29. 12:03 - lookbear

Egy nem sallangmentes tavaszi-retro dekoráció

amaj001_blog.jpg

Talán már nem újdonság számotokra, hogy olykor közösen munkálkodok más, általam nagyra becsült alkotóval, alkotókkal. Ebből már szokás lett nálam, ugyanúgy ahogy népszokás a májusfa állítás is. Alkotótársaim biztosították az ötlet alapját. Alexander Calder kinetikus szobrász nagy kedvence mindkét hölgynek. Az Indigo Design Műhely Gabriellái egy, az említett művész inspirálta tavaszi szellőben susogó tárgyra gondoltak. Ezt a gondolatot susogtuk tovább, míg eljutottunk a sajátságos májusfánkhoz. A mi verziónk abban határozottan eltér a hagyományostól, hogy ez egy tavaszi asztaldísz. Utalást teszünk megjelenésében a majálisok körhintáira, a májfára aggatott italokra, a szellő mozgatta színes szalagokra, melyek új jelentéseket is kaptak. A közös munkánk sallangos részét a lányok készítették. Munkájukban egy magyar népdal is segítségükre volt. Sőt még a négy elemet is megjelenítették a szalagokon (föld, tűz, víz és levegő). Mindehhez én készítettem a „fát”, így került mindenki májusfája a közös asztalunkra. Ám lássuk, milyen májusfák léteznek a májusfa piacon. Májusfát vagy májfát több okból is állítunk e csodás hónap elején, például fiatal fiúk falkába verődve a „híres lánynak” ki a falú legszebbike. Vagy szerelmes ifjú szerelmetes szívhölgyének kapujába. Ám a májusfa a természet újjászületésének szimbóluma is, és mint közösségi májfát, az emberek közösen is állítanak. Így a május elsejei munka ünnepéhez is kapcsolhatjuk a krepp papír kondenzcsíkokkal telerótt kék egű ünnepet. Hogy ez napjainkban is mennyire élő szokás, az is bizonyítja, hogy szerte Európában állítanak májusfákat e hónapban. Az Indigo Design Műhely és Lakbear most ezt a szokást elevenítette fel. A közös munkánkba mindenképpen bele szerettük volna szőni az anyák napja ünnepünket is, hiszen ki más biztosíthatná az újjászületést, mint az anya, aki gondoskodik arról, hogy az élet újrateremtse önmagát. Köszönöm a lányoknak a korrekt és rugalmas munkát, élmény volt velük együttműködni. Éljen az élet, éljen május elseje!

amaj002_blog.jpg

Idén egy napra esik az anyák napja és május elseje. Ez okból mi is összevontuk a két ünnepet, amelyet retro hangulatban tudtunk csak elképzelni. A retro hangulatot Merci-Ancsa dekor ajándék lampionja is segítette. A virágos lampion nagyon jól passzolt a többi kiegészítőhöz.

 

amaj003_blog.jpg

Pántlikák, sallangok, szélforgó és orgona. Szódával elmegy, ha lenne patron.

 

amaj004_blog.jpg

A lányok megleptek egy rég áhított svéd kuriózummal. Ez nem más mint a méltán híres Retro magazin. Az asztalon hever még egy Marimekko képeslap és egy Niki de Saint Phalle lap is, melyeket mindhárman nagyon szeretünk.

 

amaj005_blog.jpg

Mint ahogy az imádott Tolna megyémben is szokás a májfára italt kötni, mi sem hagyhattuk ki. Amikor a májusfát "kitáncolják" lekerülnek a szalagok és az italok is a fáról. Ekkor kerülnek elfogyasztásra az Éva Vermutok és a Napóleon konyakok.

 

amaj01_blog.jpg

Minden munka tervezéssel kezdődik. Ezen a rajzon az első verziót láthatjátok.

 

amaj02_blog.jpg

A munkát nekem kellett kezdeni. Így először a "fa" készült el, hogy azt a lányok fel tudják majd díszíteni. Az ihletet a bazári körhinták adták. Egy kimustrált lámpatalp, egy használt virágcserép, egy rossz partvisnyél és egy sakkfigura várta, hogy májusfa legyen. Kellett némi gipsz is, de erről még majd mesélek lejjebb. Az újrahasznosítás és az Eco Friendly DIY szemlélet, ennél a munkánál sem maradhatott el. A hulladék nem a kukába, hanem az asztalra került!

 

amaj03_blog.jpg

Miután a partvisnyelet összeszögeltem és ragasztottam a lámpatalppal, nekiálltam lefesteni őket. A Pentart akril alapozót választottam, hogy a végső festékréteg jobban tapadjon. A lámpatalp fém felületét kicsit érdesítettem ugyancsak a jobb tapadás miatt.

 

amaj04_blog.jpg

A májusfánk alapszíne a Dekor Paint Soft bútorfesték lenkékje lett. A tavaszi kék eget mi más idézhetné meg szebben, mint ez a szín?

 

amaj05_blog.jpg

Egy maszkoló szalaggal betekertem a partvisnyelet és egy másik kék árnyalatú (indigó) dekorfestékkel, befestettem a szabadon hagyott részeket.

 

amaj07_blog.jpg

Az indigó, a lenkék és a mandarin fantázianévre hallgató dekorfestékek adták az alap hangulatot. E szinek mentén haladtunk mindhárman tovább a munkában.

 

amaj09_blog.jpg

Az alkotó társaimnak ezt az inspirációs képet küldtem el. Ezután újabb és újabb ötletekkel bombáztuk egymást, míg kialakult a végleges verzió. Mindhármunk nagy kedvence Szinyei Merse Pál. Az alkotásunkból így nem maradhatott ki az 1873-ban festett Majális című csodálatos képe sem. Nagy inspirációt merítettünk a Körhinta című filmből is mely Fábri Zoltán alkotása és 1956-ban jelent meg a filmvásznakon. Törőcsik Mari és Soós Imre felejthetetlenné és legendássá tették ezt a páratlan filmtörténeti alapművet.

 

amaj08_blog.jpg

Végül a nyelet beleragasztottam a cserépbe és gipsszel felöntöttem. Ezzel a feladat rám ruházott része elkészült. Eközben persze az Indigó Design Műhely sem tétlenkedett. Folyamatosan kerestük egymást és a saját munkánkról készített képek küldésével segítettük egymást.

 

amaj10_blog.jpg

A két Gabi a textilszalagok festésével kezdte a munkát. Ők is újrahasznosítottak néhány használt lepedőt és selymet. Melyeket a Pentart selyemfestékeivel tettek színesebbé.

 

amaj11_blog.jpg

A munka folytatódott a pántlika hímzésével és festésével. Az alkotásunkat összefogó pántlika utal a lányok hajába font szalagokra, melyekkel ünnepekkor díszítették a hajukat a fiatal hölgyek.

 

amaj12_blog.jpg

Néhány selyempapír pom-pom is készült, melyeket a májusfánk dekorfestékével festettek meg a lányok. Egyszerű és ősi szimbólumok kerültek a papírra, természetesen a négy elemre utalva ezzel.

 

amaj13_blog.jpg

Nagyon szép lett, nekem a kedvencem! A pom-pom vagy papírvirág elkészítésében BorsaBox egy erről szóló cikke segít nekünk. Itt olvashatsz róla!

 

amaj14_blog.jpg

A négy elem (föld, tűz, víz, levegő) krumplinyomdával készült. Egy dekorfesték színminta szolgált segítségül az árnyalatok kiválasztásában.

 

amaj15_blog.jpg

A négy elem készen áll arra, hogy az asztali májusfánk díszei legyenek.

 

amaj19_blog.jpg

Íme a jelentések és inspirációk egy csokorban.

 

amaj16_blog.jpg

A lányok elküldték hozzám az összes dekorációt, amit a májusfára szántak. A szalagok között lapult még néhány ajándék is.

 

amaj18_blog.jpg

Nem maradt más hátra, mint feldíszíteni a májusfát. Ünnepeljük együtt a tavaszt, az újjászületést, a pántlikás lányokat és természetesen az anyákat!

Ha tetszett az alkotásom, akkor számtalan dolgot tudsz tenni, hogy hangot adj a tetszésednek.

Elkezdhetsz követni a Facebookon ha ide kattintasz, megtalálsz a Pinteresten is ha ide kattintasz, vagy kövess a Flickr-en ide kattintva.

Ha tényleg nagyon tetszett, akkor szerez másoknak is örömet és oszd meg velük ezt a posztot.

Végül, de nem utolsó sorban, írhatsz kommentet is, és én ígérem hogy válaszolok.

Köszönöm a figyelmedet. Megtisztelő.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lakbear.blog.hu/api/trackback/id/tr858672078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rébusz 2016.04.30. 16:21:15

Nekem nagyon tetszik és az is, ahogy a hagyományokat, az aktuális anyák napját is figyelembe véve megtöltöttétek tartalommal, nem csak leutánoztátok a májusfákat. Kedvet kaptam az alkotáshoz én is:-)

Lakbear 2016.05.01. 05:55:52

@Rébusz: Nagyon örülünk, hogy tetszett neked a májusfánk :-) A lányok és az én alkotásaim is igyekeznek követni és figyelembe venni a hagyományokat. Követni és eltérni tőlük, ez alapkoncepció. Jó alkotást neked :-) Szép májust!
süti beállítások módosítása