Eco-Friendly DIY munkáim és a jövő konyhája

2016. április 12. 19:13 - lookbear

Lakberendezők, formatervezők, dizájnerek, művészek, DIY alkotók a Construma 2016 rendezvényén

a_gum05_blog.jpg

A múlt ránk hagyott titkait sokszor leporolom. Előveszek valami régi históriát és átültetem a „jelen-virágokkal” beültetett jövőkertembe. Talán ez tetszhetett meg Batu-Weinber Anita lakberendezőnek is, aki egyszer csak írt nekem egy levelet. Tudta rólam, hogy általában kidobásra szánt tárgyakat élesztek újra. Levelében megkérdezte, hogy lenne-e kedvem egy az én szempontjaimhoz hasonló lakberendezési projektben részt venni. Örömmel fogadtam az invitálást, hiszen egy festőművészből lett újrahasznosító vagy értékteremtő alkotó, viszonylag kevés fórumon alkothat együtt lakberendezőkkel, dizájnerekkel, formatervezőkkel és DIY alkotókkal. Akár még hagyomány is születhet egy ilyen fúzióból. Remek kapcsolódási pontokat jelentene az otthonteremtők népes világában és bizonyára egymást élénkítené, színesítené egy-egy közös munka. Szerencsére hasonló együttműködés született korábban is, a nemrégiben megjelent A Nagy DIY könyv kapcsán. A Lakberendezők Országos Szövetsége (LOSZ) által koordinált Construma 2016 standon egy élhető és kényelmes, de ugyanakkor környezettudatos élettér született, mely a legkreatívabb stand díját is elnyerte a kiállítás hetében. Egy olyan konyha, melyben helyet kap a csúcstechnika, az energiatakarékosság, az újrahasznosítás és a DIY. Mindezt a természet és az ember alkotta kert fogja egy csokorba. Lássuk milyen a jövő konyhája néhány gondolatokkal teli alkotó szerint. Megtiszteltetés volt velük gondolkodni, köszönet érte. Éljen az élet, éljenek a jövőt teremtő gondolatok!

a_gum01_blog.jpg

Néhány uszadék-maradék-tűzifa és használt kerékpárgumi volt az alapja a konyha és konyhakert növényeinek szánt edényeknek. Az én feladatom a projektben ugyanis az volt, hogy kizárólag olyan alapanyagokat használjak, melyek amúgy a kukába kerültek volna. A koncepcióm az volt, hogy a természet "hulladékait" és az ember által keletkezett fölösleges anyagokat gyúrjam egybe. Ezen kívül szerettem volna megjeleníteni a legegészségesebb közlekedési eszközt, amit ember valaha alkotott, a kerékpárt is. Így születtek ezek a tárgyak.

 

a_gum08_blog.jpg

Kitaláltam magamnak egy koncepció nevet, melyet a jövőben is fogok használni. Ez az ECO-FRIENDLY DIY mely, olyan általam készült tárgyak gyűjtőneve lesz, amelyek az ember által generált hulladék újrafelhasználásából születnek. Tehát nem csupán megmentett régi tárgyak újraélesztéséről van szó, hanem hulladékhasznosításról is. A képen az engem inspiráló anyagokat láthatjátok. A fafelületek natúron hagyását és a színeket előre megbeszéltük a csapattal. A fémes színeket illetően a bronz, arany, alu és króm hatásokat választottuk. A zöld színt igazi növények jelenlétével emeltük az enteriőrbe, hiszen pont ők voltak ez egyik főszereplők. Így a természetet ők maguk ábrázolták a mi általunk teremtett térben.

 

a_gum03_blog.jpg

Az Ágy-Asztal-Tv bloggere, Kópis Benedek lakberendező készítette a kerti lerakókat, ülőkéket. A natúron hagyott matt felületek izgalmas kontrasztban állnak a fényesre festett felületekkel. A rönkök egyszerű és szép formái finoman rímelnek a dizájnbútorok tervezettségével. Ben a Pentart hobbi és bútorfestékeket (Decor Paint Soft, arany akrilfesték, vízbázisú fényes lakk) használta kerti bútorai megalkotásakor.

 

a_gum02_blog.jpg

Már láthattatok tőlem égetett fémtárgyakat. Most is felhasználtam ezt az ötletemet, melyet egy kis kerékpárgumival fűszerzetem. Jó pár ilyen kaspó készült a fűszernövényeknek és a zöldségeknek. A jövő konyhája elképzelhetetlen saját fűszernövények nélkül, pláne ha azokhoz tartozik saját készítésű növénytároló is.

 

a_gum04_blog01.jpg

Ungár Fanni formatervező készítette az étkezőasztal feletti lámpát és a konyharészen lévőket is. Fanniról itt olvashattok, fantasztikus lámpáit pedig itt csodálhatjátok meg. Okos és érzelmekkel teli dizájn amit a fiatal tervező követ. Fanni geometriája az organikus formák látszólag kusza világával felesel. Ám e feleselésből egy pillanat alatt baráti ölelés fakad, és az ember által alkotott, az Isten teremtette világ részévé válik.

 

a_gum06_blog.jpg

Az étkező résznek volt egy sarkalatos része, a mosogató mögötti panel. Ugye már rég nem beszélünk falburkoló csempékről a jövő konyhájában. A sokat vitatott falfelületen végül Kosztyu Brigitta lakberendező felvetése és az én kivitelezésem győzött. Sok mindent szerettünk volna üzenni a látogatóknak ezen a felületen, ám ahányan voltunk annyiféle volt a mondanivaló. Végül kikötöttünk a tányéroknál, melyek a régi szokást idézik fel, amikor még igazi tányérokkal aggatták nagyanyáink tele a konyhafalat. Úgy gondolom ennél szebb üzenet nem is kell, hiszen ha erre a képre nézünk, felidéződik bennünk a múlt.

 

a_gum07_blog.jpg

Kis csapatunknak készítettem néhány "makett-desszertet". Mivel nem terveztük, hogy lesz igazi étel mint kellék a standunkon, így ezek a tárgyak jelezték az "evőtér" határait. A kiállítás végén, természetesen aki óhajtotta az hazavihette a saját gipszkoktélját.

 

a_gum20_blog.jpg

A csapat tervező brigádja. Nem is írok semmit a képen rajta van minden. Örülök, hogy velük dolgozhattam!

 

a_gum18_blog.jpg

Anita akinek az egészet köszönhetem. Köszönöm is neki, hiszen egy olyan győztes projektban részt venni mint ez, megtiszteltetés. Anitában egy csupa szív és szenvedély lakberendezőt ismerhettem meg, alkotásait itt találjátok meg.

 

a_gum09_blog.jpg

A növénytartókból úgy 20 db készült, ennyi rossz kerékpárgumim nem volt. A barátok és a család meglepett egy nyaláb gumival, így a munka zavartalanul folyhatott.

 

a_gum10_blog.jpg

 Készen is vagyunk, jöhet a nagy autó és irány a Construma 2016

 

a_gum12_blog.jpg

a_gum11_blog.jpg

Fontos szempont volt, hogy ne erősítsük a "házibarkács" jelleget. A lehetőséghez mérten a legszebb formáját nyújtsa az adott tárgy. Nyilván nem egy formatervezett Pininfarina, de kellemes hatást keltsen a személőben. Pininfarina a kedvencem, hamarosan írok is róla.

 

a_gum13_blog.jpg

Persze azért én megterveztem, hogy milyen lesz a Lakbear által alkotott megjelenés. Mindig tervek alapján dolgozok, látnom kell a tárgyat papíron is.

 

a_gum14_blog.jpg

A Pentart is a támogatók között volt, hálás köszönet nekik a festékekért. A standon való megjelenésükért én feleltem. Hétköznapi szituációt teremtve, egy festékes ládába helyeztem el a festékeket, amiket használtunk. A közvetlen és természetes hangvétel fontos volt és ez a szemlélet az egész enteriőrre értendő.

 

a_gum15_blog.jpg

Az asztalon néhány festék, kezdődhet az alkotás...

 

a_gum16_blog.jpg

Fára való lazúr géleket használtam, ezeket az alapanyagokat mindig biztonsággal alkalmazom, hiszen a minőségük kifogástalan és megbízható. A lazúr gélekről itt tudhatsz meg többet.

 

a_gum17_blog.jpg

A Posca krétafilcek is előkerültek. A fűszer és gyógynövények neveit csipeszekre írtam, majd a vasedényhez csippentettem.

 

a_gum19_blog.jpg

Íme a díj, melyet besöpört a standunk. Éljen-éljen és hurrá is! Köszönjük a látogatók szavazatait és a szakma elismerését.

 

a_gum22_blog.jpg

A képen az alkotót Kerékgyártó András formatervezőt és az ő által tervezett magyar kivitelezésű székeit láthatjátok. A stand tervezésének egyik fontos eleme volt a magyar forrás. Szerencsére remek a felhozatal, pompás tervezőink és alapanyagaink vannak.

 

a_gum21_blog.jpg

A Blup babzsákfoteleket gyártó cég is a segítségünkre volt, mely ugyancsak magyar műhely, magyar alkotókkal.

 

a_gum23_blog.jpg

Persze nem csak a kiegészítők készültek használt illetve hulladék anyagokból. A kerti pavilon fagerendázata is egy lebontott épület gerendázata volt anno.

 

a_gum24_blog.jpg

A konyha kiszolgáló része teljes egészében egy "szigetfal" mögé illetve abba lett rejtve. A minden kényelmet kielégítő berendezéseket akár távvezérelhetjük is, vagy okos telefonról bekapcsolhatjuk. A hűtő ajtaja krétatábla melyre írhatunk recepteket, üzeneteket stb. A konyha gépeiért köszönet a Miele cégnek.

 

a_gum25_blog.jpg

Köszönet minden támogatónak. Nélkülük nem jöhetett volna létre a jövő konyhája projekt.

Ha tetszett az alkotásom, akkor számtalan dolgot tudsz tenni, hogy hangot adj a tetszésednek.

Elkezdhetsz követni a Facebookon ha ide kattintasz, megtalálsz a Pinteresten is ha ide kattintasz, vagy kövess a Flickr-en ide kattintva.

Ha tényleg nagyon tetszett, akkor szerez másoknak is örömet és oszd meg velük ezt a posztot.

Végül, de nem utolsó sorban, írhatsz kommentet is, és én ígérem hogy válaszolok.

Köszönöm a figyelmedet. Megtisztelő.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakbear.blog.hu/api/trackback/id/tr368595388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.