Egy „vadkeleti” a Vad Atlanti úton (Wild Atlantic Way)

2016. március 16. 17:58 - lookbear

Írország nyugati partvidéke

a01.jpg

Úgy terveztem, hogy Írországot egy posztban fogom majd ismertetni. Ám ennek a fantasztikus országnak a bemutatását nem lehet összepréselni egyetlen bejegyzésbe. Múltkor a dublini bolhapiacon jártunk, ma beutazzuk „Keltaföld” nyugati partvidékét. Megcsodáljuk a szelíden és szolidan vad, vadnyugat-európát, azt az észak-európai szigetet, mely a harmadik legnagyobb a kontinensünkön. Kicsivel több, mint ezer kilométert utazhattam e partszakasz középső szelvényében. A teljes 2600km-es valóban vad útvonal három tartományon kacskaringózik át és Írország legigazibb arcát mutatja meg. Az időjárás itt percek alatt változhat és változik is. Könnyen előfordulhat, hogy egy napsütötte sziklán ücsörögve egyik pillanatról a másikra leszakad az ég és bőrig ázunk. Ez amúgy jellemző az egész szigetre, itt az eső szinte mindennapos. Az út javarészt a sziklafalak peremén fut és akár 100 méterenként is megállhatunk fotózni, hiszen a látvány minden méterről lélegzetelállító és lélegzetelállítóbb és nagyon lélegzetelállító. De amitől igazán „elállítódtam” az az volt, amikor megpillantottam a Moher-szirteket. Nem csak azért mert, 214 méterrel magasodik az Atlanti-óceán fölé, hanem mert ott akkor bevillant valami különös emlék. Mint kiderült én ezeket a sziklákat 20 évvel ezelőtt megfestettem. Csak ott eszméltem rá erre a tényre, amikor a csodálatos természeti képződmény előtt álltam. Réges-régen külföldi magazinokból ollóztam nekem tetsző tájak fotóit. Egy borítékba gyűjtöttem őket és néha elővettem nézegetésre. Amikor ezeket a képeket szeretgettem a szememmel, elképzeltem hogy ott vagyok a helyszíneken. Ott vagyok a sziklafal tetején, nagyot szippantok a sós levegőből és hallgatom a dübörögő óceánt. Néhány képecskét le is festettem, ahogy a Moher-sziklákat is. Így ez az elképzelt esemény valóság lett, a miniatűr festmény (7x14cm) pedig megelőlegezte a jövőt. Paul Henry festőművész „vad-szelíd” képeit tűzdeltem még a fotóim közé, akit az Ír Nemzeti Galériában fedeztem fel magamnak. Oldalakat regélhetnék még a magával ragadó vidéki Írországról, de nem teszem. Meséljenek a képek. Éljen az élet, éljen a vad északnyugat!

a02.jpg

Húsz éve és most. Még a napszak is stimmel...

 

a03.jpg

Nem csupán a naplementét csodálhatjuk itt ezer színben, hanem a felügyelet nélkül kószáló birkákat is. Hogy melyik kihez tartozik, azt a bundájukra festett színekkel jelzik. Teszem azt, Mariska néni báránykái zöldek, de Misi bácsié lilák is meg kékek is.

 

a04.jpg

Írország védett területeinek egyike a Killarney Nemzeti Park. Ha tovább időzünk a süppedő mohával bélelt erdőkben, biztosan láthatunk legalább egy koboldot. Az Ír táj valóban olyan mint a fantasy filmekben megszokottak. Túlzás nélkül mondható, hogy mesebeli helyszínekre tévedhet ott az ember.

 

a05.jpg

A térképen bejelöltem azt a szakaszt, melyet volt szerencsém végig utazni.

 

ir02.jpg

A képeknél külön nem írom le, hogy hol található, a fotó valamelyik sarkában feltüntettem, ahogy ennél a képnél is. Limerick megye, Adare nevű falucskája a Vad Atlanti út elején. Ezek az épületek a 19. század első felében épültek úgy 1840-körül.

 

ir03.jpg

Írországban nincsenek túl nagy épületek. Nem láttam toronyházakat, sem tízemeletes panelházakat. A léptékek emberiek és elérhetőek. Nekem ez különösen tetszett. A képen is látható, hogy pici ablakok és apró bejáratok a jellemzőek ezekre a régi épületekre. A Koboldok földjén nem is lehet ez másként.

 

ir006_paul01_1876-1958.jpg

Az Ír festőművészt korábban nem ismertem. Volt szerencsém néhány alkotását élőben is megtekinteni. Elvarázsolt a szelíden vad stílusa és a kedvenc festőim lajstromába is bekerült örökre. Itt olvashattok róla bővebben.

 

ir06.jpg

Az egyenletes klímán mely az óceáni meleg áramlatoknak köszönhető, olyan növények is virulnak, melyek máshol, ugyanezen a szélességi övön nem maradnak meg. Ilyen az Új Zélandi len, vagy a különféle Jukkák.

 

ir08.jpg

Érdekes volt, hogy az állatok kevésbé ijedősek, mint ahogy azt elvárná az ember. Számtalanszor előfordult, hogy úgy kellett a birkákat is letessékelni az autóútról. Ezek a szarvasok sem szaladtak el és hagyták magukat fotózni.

 

ir009.jpg

Paul Henry festménye is jól szemlélteti a szinte állandó szél jelenlétét. Rengeteg olyan fát, bokrot láttam amelyek ugyanabba az irányba nőttek a szél miatt.

 

ir09.jpg

Ahogy írtam az időjárás szinte percenként változhat. A tóhoz indulva a gyalogút elején még sütött a nap. Odaérve azonban (5 perc volt) beborult az ég és az úgynevezett "irish mist" ír-permet nevű eső örvendeztetett meg. Az Írek legalább 20 kifejezést használnak a különféle esőtípusokra. Egyet mondhatok! Ott még az eső is nedvesebb mint itthon.

 

ir010.jpg

Az írek nagy mesélők, mint ahogy mi magyarok is. Számtalan mese és legenda fűződik a csodálatos tájhoz. Nem véletlen, hogy ezek az erdők adnak otthont a legendás ír manóknak és tündéreknek.

 

ir11.jpg

Víz, víz, víz és mindenhol víz!

 

ir12.jpg

Sok kastély vagy várromot láthat az ember útközben. A sziklákból úgy nőnek ki ezek az épületek, mintha mindig is ott lettek volna.

 

ir013.jpg

Az "Irish mist" Paul Henry által megfestve. Ezt a permetet meg is ihatjuk whiskey formájában, mert gondos manókezek összegyűjtik és palackba zárják.

 

ir13.jpg

Tényleg méterenként lehetne fotózni a tájat. Az egyik szépséges útszakasznak neve is van, ez a "hölgyek kilátója". A címlapon is ezt a képet láthatod egy vörös szépséggel együtt. A vörös szín, megjelenik a nemzeti lobogóban is.

 

ir14.jpg

A kacskaringós utak egyike Kerry megyében, ahonnan a Kerrygold vaj is származik.

 

ir015.jpg

ir15.jpg

Az egész Ír-sziget jellemző növénye a tövises rekettye. Tél vége felé kezd és későtavaszig virágzik. Napsütésben kókuszillatával árasztja el a tájat.

 

ir16.jpg

A helyi birkák nem verődnek nagy csapatokba. Sokszor láthatunk egyedül kószáló gyapjasokat. A képen alföldi típusú példányokat örökítettem meg.

 

ir17.jpg

Számos halászfalun keresztül vezet az út. Dingle a nyaranta látható delfin show-ról híres. Egyébként itt az óceán tele van fókákkal, pingvinekkel és bálnákkal is.

 

ir18.jpg

Ha Dingle, akkor Murphy's Pub! Minden e helyről szóló útikönyvben benne van. Egy kávéra mi is betértünk.

 

ir19.jpg

Ha nem tudom, hogy Írország akkor azt gondolom Spanyolországban készült a kép.

 

ir20.jpg

ir21.jpg

ir22.jpg

A kikötők és strandok mindenhol rejtegetnek kincseket. Két szatyor kavicsot és kagylót biztosan összeszedtem egy-egy ilyen pihenő alkalmával.

 

ir023.jpg

ir23.jpg

ir024.jpg

ir24.jpg

ir25.jpg

Az utat egy óriási delta keresztezte melyet komppal átszelve rövidítettünk le. A Shannon, Írország legnagyobb folyója és 320 km hosszú. Az Atlanti-óceán és a folyó találkozása több ottani település mentén történik. Hosszú szakaszon csúszik a folyam a "nagy vízbe".

 

ir26.jpg

Útban a legszebb szakasz felé a Moher-sziklákhoz.

 

ir28.jpg

Felföldi birkák szép "ombre" fürtökkel.

 

ir29.jpg

Általános talajtakaró a tőzeg. A képen egy ilyen réteget láthatunk. Ha rálépünk bokáig süllyed a bakancs. Érdemes vízálló cipőben süppedni.

 

ir0030.jpg

"Az öreg halász és a tenger"

 

ir030.jpg

A finálé....Írország egyik leglátványosabb természeti képződménye. Nyolc kilométer hosszan húzódó, gyakorlatilag függőleges sziklafal. A Moher-sziklák igazán lélegzetelállítóak, nincs rá szó, hogy milyen élmény ott lenni előttük. Ha csak ezért utazunk Írországba már megérte...

 

ir30.jpg

Még egy utolsó pillantás az óceánra és a sziklákra. Sosem feledem ezt az élményt, utazásaim egyik legszebbikét.

Ha tetszett az alkotásom, akkor számtalan dolgot tudsz tenni, hogy hangot adj a tetszésednek.

Elkezdhetsz követni a Facebookon ha ide kattintasz, megtalálsz a Pinteresten is ha ide kattintasz, vagy kövess a Flickr-en ide kattintva.

Ha tényleg nagyon tetszett, akkor szerez másoknak is örömet és oszd meg velük ezt a posztot.

Végül, de nem utolsó sorban, írhatsz kommentet is, és én ígérem hogy válaszolok.

Köszönöm a figyelmedet. Megtisztelő.

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakbear.blog.hu/api/trackback/id/tr608486144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.