Egy bolhapiaci polc históriája

2016. február 24. 17:22 - lookbear

Szecessziós tárgy, némi Steampunk ízzel

pol01_blog.jpg

Ritkán vásárolok bolhapiacon nagyobb tárgyakat, néha azonban nem mondhat nemet az ember. Ezt a polcot egy a földre leterített lepedőn felhalmozott apróságok között találtam. Első látásra beleszerettem, hiszen egy korstílus jól felismerhető darabja, egy szecessziós polc volt a kezemben. Ilyenkor az ember félve viszi az eladóhoz a kiválasztott darabot és a lehető legjobb pókerarcát veszi elő. Nem mutatjuk, hogy kincset találtunk és az eladó által mondott ár szerint húzzuk a szemöldökünket a fejbúbunk tetejére. Ám ez esetben, bármennyire is felkészültnek éreztem magam, az 1500 forintos ár hallatán majdnem hídban íveltem a jó hevesi földön. Nem is firtattam én semmit, nem akadékoskodtam, gyorsan fizettem és már ott sem voltam. Az eladó unott arca és a bajsza alatt elmorzsolt roppant olcsó ár meggyőzött arról, hogy valószínű nem tudta mit ad ennyiért nekem. Ám én sem tudtam nagy örömömben, hogy a felújítás mennyi apró hibát hív majd elő. Hazafelé azon álmodoztam hogy szépen megtisztítom, kicsit megragasztom és úgy hagyom ahogy van. A munka megkezdésével azonban ezek a naiv remények hamar egy organikus girlandként távoztak a terveim közül. Lássuk a rehabilitálás főbb etapjait és éljen az újraélesztett szecesszió!

pol02_blog.jpg

Mindig van remény! De mielőtt bármilyen rossz állapotban levő lakberendezési tárgyat vásárolunk, mérlegeljünk. Hozzá tudok-e tenni, fel tudom-e újítani vagy meghaladja a képességeimet? Én belevágtam...

 

pol03_blog.jpg

Már láthattatok tőlem Steampunk stílusú alkotásokat, ha nem akkor itt és itt de még itt is megnézhetitek. Itt pedig olvashattok róla, itt pedig egy videóban mutatok többet.

 

pol04_blog.jpg

Ahhoz, hogy egy régi bútordarab valóban újra használható legyen, alaposan meg kell vizsgálnunk. A szerkezeti hibákat kell elsőként "lerendezni" és csak a legvégén jöhet a szépészeti beavatkozás. Ez lehet újrafestés vagy pácolás, de lehet egy egyszerű újrafényesítés is.

 

pol05_blog.jpg

Semmiképpen sem szerettem volna egy szecesszióra emlékeztető dekorációt a középső részbe. Egyrészt azért mert a polc eleve jól láthatóan hordozza a stílusjegyeket. Másrészt a bútordarab hiányosságai némileg "szabad kezet" sugalltak. A polc középső része, ahol most a fogaskerekeket látjátok egy korábban áttört minta helye lehetett. Ez szinte teljesen hiányzott, így nem bocsátkoztam találgatásokba. A polc geometrikusabb vonalvezetése mellé egy néhai óraszerkezet alkatrészeit választottam. Ezzel utalva az időre mely, egyaránt elmúlik ember és ember alkotta felett.

 

pol06_blog.jpg

A kor melyben élünk, egy tipikusan eklektikus periódusa az ember alkotta világnak. Otthonaink telis-tele vannak különböző korokból származó tárgyakkal. Nekem ez a világ nagyon közel áll a szívemhez, mert egy időben egyszerre "időutazhatunk" több korszakba.

 

pol07_blog.jpg

A mai ember otthonának harmóniája a színek összhangjában rejlik, nem pedig a tárgyak egységében. Ma már nem módi az egységes szobabelső, nagy szekrénysorral és hozzá illő ülőgarnitúrával.

 

pol08_blog.jpg

A képről leolvashatod a kezdeti állapotokat és főbb tudnivalókat.

 

pol09_blog.jpg

A nehezével kezdtem. Szerencsére találtam egy ugyanolyan vastagságú, néhai fiók oldalát, mint a polc hátlapja. Erre rajzoltam át a meglévő elemet, hogy a hiányzó darabbal megegyező legyen. Ugyan így felrajzoltam az összes hiányzó részt majd kivágtam és megcsiszoltam őket. Tiplik helyett levágott végű szögekkel és faragasztóval illesztettem a helyére az elemeket.

 

pol10_blog.jpg

Egybecsiszoltam az illeszkedő részeket, majd az egész szerkezetet javítottam. Mindent megragasztottam és megszögeltem, pillanatszorítóval stabilizáltam és 24 órát hagytam száradni.

 

pol11_blog.jpg

Közben előkészítettem a "házi bútorfestéket". Azt már tudjátok rólam, hogy a rendelkezésre álló festékszínek sok esetben nem felelnek meg az adott munkámhoz. Így kikeverem azt az árnyalatot, amit megálmodtam. Alapként a Pentart dekorfestékeit választottam (kardinálpiros, olajfazöld, krémfehér). Ám más dekorfesték színem akkor éppen nem volt így az ugyancsak Pentart táblakréta festékkel egészítettem ki a meglévőket. Addig kutyultam míg azt a szürkét nem kaptam, amit ti is láttok a képeken. Akrilfestéket most nem akartam belekeverni az elegybe mert a dekorfesték koptathatóságát (rontja) jobban befolyásolja, mint a táblafesték. És mivel egy kis koptatást terveztem ez fontos szempont volt.

 

pol12_blog.jpg

Két rétegben festettem a polcot, majd száradás után egy kicsit koptattam. Végül transzparens (színtelen) viaszpasztával zártam a festékréteget.

 

pol13_blog.jpg

A polc kész van! Jöhet  a középső rész, melybe az óraszerkezet elemei kerülnek. Az alapot egy IKEA képkeret "műanyag-üveglap" szolgáltatta, melyre egy néhai klaviatúra belső áramkörének lapja került. Ezt a kettőt ragasztottam a polc hátuljára. A terv az volt, hogy ezek a fogaskerekek "lebegjenek" a középső kivágásban.

 

pol14_blog.jpg

Pentart kontúrozóval rögzítettem az alkatrészeket csak, hogy ne mozduljanak el.

 

pol15_blog.jpg

Én még a régi Pentart üveglakkot alkalmaztam ám itt egy videó az új változat használatáról. Az új termék kapható már, és 1 az 1-es keverésű, mellyel lényegesen könnyebb a munka. A hogyanokról itt is olvashatsz.

 

pol16_blog.jpg

Ez volt a rövid története egy koros ám annál szebb bútordarabnak. Új ruhájában de régi szabású vonalaival még sokáig az otthonom egyik szép dísze marad.

Ha tetszett az alkotásom, akkor számtalan dolgot tudsz tenni, hogy hangot adj a tetszésednek.

Elkezdhetsz követni a Facebookon ha ide kattintasz, megtalálsz a Pinteresten is ha ide kattintasz, vagy kövess a Flickr-en ide kattintva.

Ha tényleg nagyon tetszett, akkor szerez másoknak is örömet és oszd meg velük ezt a posztot.

Végül, de nem utolsó sorban, írhatsz kommentet is, és én ígérem hogy válaszolok.

Köszönöm a figyelmedet. Megtisztelő.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakbear.blog.hu/api/trackback/id/tr968415332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.