2016 Pantone Color színpárja, Katbo Réka és Lakbear szerint

2016. február 12. 17:10 - lookbear

avagy Bálint és Valentin-napi mézeskalács szív szappanból

szap1_blog.jpg

Ha egy általam nagyra tartott alkotóról írok, akkor viszonylag kevés az esélye, hogy ne kérjem fel egy közös alkotásra. Így volt ez Réka esetében is, akivel hónapokkal ezelőtt elkezdtünk tervezgetni. Mindketten a korai tavasz vagy télutó egyik szép ünnepét választottuk apropónak a Bálint napot mely homályba vesző jelentéseivel ma inkább az új keletű Valentin-napként van ünnepelve. Ám a kettő nem ugyanaz mégis mindkettő a szerelemről vagy a párválasztásról szól. Erről az elfeledett régi ünnepünkről Réka minden évben megemlékezik, így önmagunkban is megkereshetjük az elveszett Bálintot vagy a meglévő Valentint. A mi kis vállalkozásunk simán ment, Réka mindenben partner volt. Mindig türelmesen állta a „kérdés - cunamikat” melyeket felé zúdítottam. Mivel a szappankészítés egy több hetes folyamat így jól kellett időzítenünk, hogy ne legyen csúszás. A "szerelemnapi" közös alkotásunk egy szív alakú, galambpárral díszített dobozban lapuló, mézeskalács szíveket idéző szappandesszert. Szerettük volna az idei év Pantone színpárját (rózsakvarc és serenity/higgadt, derűs kék) megjeleníteni és összhangba hozni a népies formákkal és jelentéstartalmakkal. Így esett, hogy a nagyvilági Valentin kezet foghatott a mi jó öreg Bálintunkkal. Éljen az élet, éljen a szerelem és a közös alkotás!

szap2_blog.jpg

A szerelem ünnepére illik "bemosakodni"....Katbo Réka és Lakbear így mosogatta össze az ötleteit egy alkotássá.

 

szap3_blog.jpg

Idén két színnel is meglepte az érdeklődőket a Pantone Color. Ugyanis minden évben előállnak egy az adott évet jelképező színnel. Tavaly a Marsala volt melyről itt és itt írtam, idén pedig mindjárt két kolorit lett 2016 színe. Bővebben a színpárról itt olvashatsz.

 

szap4_blog.jpg

Ki hogyan szereti, Bálint vagy Valentin? Ahogy a régi képeslapokat nézem, a hölgyek tudtak dönteni.

 

szap5_blog.jpg

A serenity vagyis higgadt ám derűs kéket választottuk alapszínnek mely a férfit hivatott jelképezni. A rózsakvarc szín szó szerint a "hab a tortán" mint ahogyan egy hölgy is éke szerelmetes lovagjának.

 

szap6_blog.jpg

Egy kis ikonográfia az összképről: A színpárban megjelenített kompozíció, jelképe a nőnek éppúgy mint a férfinak. A világos reményekkel teli színek és az újraéledő természet első virága a hóvirág együtt alkotják a kép alapját. Erre épül a szív motívum mely e kora tavaszi, télutói ünnepet jelképezi. A népies ornamentika és a Mária kép utal a Valentin-nap magyar népi gyökereire, a Bálint napra. Népművészetünk elválaszthatatlan részei a rejtett pogány és keresztény elemek együttélése. Az ünnep régmúltba vesző hagyományaira a letűnt idők képeslapjainak szereplői utalnak. Láthatjuk, hogy ez az egyetemes érzés évezredeken át kísért, örökzöld indáival körbefonva minden embert. A könyvek jelenléte látszólag indokolatlan ám a benne rejlő emberi szavak ugyancsak utalnak az emberek érzelmeire. Szavak melyek hatnak ránk, legyenek azok szerelemmel átitatva vagy sem. Az ecset utal arra az euforikus állapotra amikor az ember szerelmes, mindent szebbé fest lélek ecsetjével, még azt is ami nem olyan szép. A valóság szerelmesen sokszor tűnik teljesen másnak, mint egy hűvösebb állapotunkban. A strucc toll utal a madár tojásra mely egyértelműen újjászületés és tavasz szimbólum. Végül csak az üveg maradt melyben a toll van. Törékenységével a szerelem és az élet mulandóságát egyesíti magában.

 

szap7_blog.jpg

A szappant rejtő fadoboz tetejéről az imént nem szóltam. A galambpár igazából nem is szorul nagyobb magyarázatra, jelentése egyetemes. Megtoldva nap és hold szimbólumokkal a szárnyaik között, melyek ugyancsak a nemekre utalnak.

 

szap8_blog.jpg

Egy utolsó pillantás a letűnt idők szerelmeseire és lássuk, mindez hogyan készült. Katbo Réka és Lakbear miként varázsolt néhány alapanyagból értéket és szépséget.

 

szap9_blog.jpg

Egy szív alakú dobozt választottam a Pentart faárui közül. Ez képezte az alapot és a leendő szappan tokját is. Készítettem egy sablont, hogy Réka tudja mekkora lehet a szappanszív.

 

szap10_blog.jpg

A fadobozt először lekentem Pentart lazúrgéllel mely fára való zselésített pác. Erre azért volt szükség, hogy a visszacsiszolásnál egy érettebb szín kerüljön elő, ne pedig a natúr fa.

 

szap11_blog.jpg

A lazúrozás után Pentart dekor festékkel festettem tovább. Mivel nem felelt meg a jégkék tónus, sem a farmerkék, így összekevertem őket és megkaptam a serenity kéket.

 

szap12_blog.jpg

A népi ihletésű saját rajzomat, átrajzoltam a sablonon ismét, a nyoma látszik a falemezen. Ez alapján már könnyebben rajzol tovább az ember. Mindezt természetesen megelőzte a szétszedett doboz visszacsiszolása. Jól látható a falazúr sötétebb árnyalata, mely érettebb, öregebb hatást kelt.

 

szap13_blog.jpg

A mintát Posca krétafilccel rajzoltam meg melyet már korábban használtam itt és itt olvashatsz róla.

 

szap14_blog.jpg

A festést szeretem jól körülhatárolt keretek között végezni. Nyeklő-nyakló fadobozt festeni bajos, inkább szét szedem, nem sok idő. Amúgy is a hideg ráz, amikor le vannak festve egy fa tárgyon a fémveretek is, melyek eleve patinásak, adott esetben egy újrafestett régi bútoron. Egy csepp fémes viaszpasztával azért közelebb engedtem a túlságosan újszerű fém alkatrészeket a kopottas fa alaphoz.

 

szap15_blog.jpg

Végül az egész dobozt, kívül-belül lekezeltem átlátszó viaszpasztával. Ez tartóssá teszi a festést és a dekorációt is a doboz tetején.

 

szap16_blog.jpg

A külcsínnel elkészültem, jöhet Réka a belbeccsel.

 

szap17_blog.jpg

Néhány alapanyag a szappankészítéshez. Természetesen, Réka szakmai titkairól nem lebbentjük fel a fátylat. Aki szappankészítéssel foglalkozik annak mindig vannak titkos összetevői.

 

szap18_blog.jpg

Réka előkészül a munkához szép tiszta kötényében.

 

szap19_blog.jpg

A "Pantone" színek kikeverve, jöhet az öntés.

 

szap20_blog.jpg

A habos megjelenést ugyanolyan krémkinyomóval lehet elérni, mint amilyent a torták díszítésére is használnak.

 

szap21_blog.jpg

Az öntés majd a pihentetés után egy hosszabb idő az érleléssel telik, csak ez után lehet formára vágni a munkadarabot. A képen látszik a sablon melyet Rékának küldtem, ami alapján formázta a szappant.

 

szap22_blog.jpg

Íme a végeredmény, egy szelet szappandesszert "szerelem ünnepére".

 

szap23_blog.jpg

Réka gondosan becsomagolta a szappant és elküldte nekem, hogy elkészíthessem a "szépségképeket". Nagy vonalakban, néhány képpel ilyen volt a közös projekt. Élveztem minden percét és efelől Réka is biztosított engem. Azt írta a minap: De kár, hogy vége van...

PS: Aztán mégse lett vége, mert ma, válaszul erre a posztra, Réka is posztolt.

Ha tetszett az alkotásom, akkor számtalan dolgot tudsz tenni, hogy hangot adj a tetszésednek.

Elkezdhetsz követni a Facebookon ha ide kattintasz, megtalálsz a Pinteresten is ha ide kattintasz, vagy kövess a Flickr-en ide kattintva.

Ha tényleg nagyon tetszett, akkor szerez másoknak is örömet és oszd meg velük ezt a posztot.

Végül, de nem utolsó sorban, írhatsz kommentet is, és én ígérem hogy válaszolok.

Köszönöm a figyelmedet. Megtisztelő.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakbear.blog.hu/api/trackback/id/tr328382938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.