Hempergő, felnőtt gyerekeknek

2016. január 13. 17:03 - lookbear

Újrahasznosított farmernadrágok

aamed01.jpg

Kellett már nekem egy medvebőr, de mifelénk nem élnek ágy elé való állatok. Vadászni is csak nyáron szoktam, de akkor is csak egy-egy a konyhába betévedt légyre. Így nem volt mit tenni, levadásztam a „kinőtt” farmerjeimet. Tudtam, hogy amit kitaláltam az hosszadalmas és bonyolult feladat lesz. De a hosszú tél türelemre készteti időtlenségével az alkotni vágyót. Esténként elővettem Fekete István legtélibb művét (Téli berek) és a korábban bejelölt nekem tetsző részeket olvasgattam újra és újra. Így ír a télről: „Ez az az idő, amikor az ég és a föld összeér a sötétben, a valóság az álmokkal, a múlt a jelennel, s az élet a halállal, amelyeknek, nem tudni, hol vannak a határai. Ez az az idő, amikor összefolyik a mozgás a mozdulatlansággal, a szín a színtelenséggel, a van a ninccsel, a ma a holnappal, a lehető a lehetetlenséggel, és a gondolatok is úgy mozognak, mintha semminek nem lenne sem neve, sem értelme. Amikor a magányos ember rádöbben önmagára, csodálatos emberi valóságára, s ugyanakkor arra is, hogy ez a valóság alig valamivel kevesebb vagy valamivel több a semminél.”Sokszor elolvastam ezt a pár sort, és bár a valóság több-kevesebb semmissége hidegen érintett engem, mégis inspirált a farmer medve megvalósításában. Lássuk hogyan lesz elhasznált és kinőtt nadrágokból medvés szőnyeg. Éljen az élet, éljen a hempergés!

aamed02.jpg

A farmerből medve, legyen az ágyelő vagy egyszerű szőnyeg bárhova lefektethető ha egy kis lazításra vágyunk. A szerencsések kandalló elé is teríthetik. Hogy mennyire sokoldalúan felhasználható ez a matéria, arról itt olvashattok, láthattok többet.

 

aamed03.jpg

Így fest egy farmer szőnyeg, mely valódi medveéletet nem követelt. Néhány elhasznált nadrágnak a "kilövéséből" született újra hasznosítás csupán. Magassága 150 cm, szélessége 110 cm és 8 darab felnőtt farmernadrágból készült. Vegyesen női és férfi gatyákból állt össze a szőnyeg.

 

aamed04.jpg

Ha egy tízes skálán kellene a szőnyeg elkészítésének nehézségi faktorát megítélnem, akkor a kilenc és tíz közé tenném a mutatót. A fejrészt több apró darabból külön készítettem el és csak utólag varrtam a testhez. Aki nekiáll ennek a munkának az sok hasznát veszi majd, ha elég kitartó és türelmes. Nagyon lassan halad de szerintem megéri a fáradságot.

 

aamed05.jpg

Semmiképpen nem szerettem volna, ha csak random szerűen összevarrok néhány darabot. Így megterveztem a szőnyeg főbb elemeit, ami szerint haladhatok majd. Többféle grafikai programot használhatunk, de akár kézzel is előrajzolható a leendő "talpalávaló".

 

aamed06.jpg

A fejrésszel kezdtem a munkát. A grafika alapján lerajzoltam a fejet és bejelöltem a darabok tónusait. Világos vagyis V1,V2,V3 jelzéssel határoztam meg az árnyalatokat, majd ugyanígy bejelöltem a sötét területeket is.

 

aamed07.jpg

A számozott fejrészt tükröztem, így megszületett a medvearc másik fele. Ebből vágtam ki a darabokat, mindegyikből szimmetrikusan kettőt. Mivel ezek a részek apró elemeket is tartalmaztak, így egy igazán klassz Pentart textilragasztóval könnyítettem a dolgomon. A ragasztó száradás után mosható így akár varrás nélkül is tudunk a segítségével textilképeket készíteni.

 

aamed08.jpg

Ragasztgatás után egy erős bőrvarró cérnával kivarrtam a medvearcot. A művelethez jó bajtárs a gyűszű, mert a ragasztott széleknél keményebb az anyag.

 

aamed09.jpg

Végül egy kis szabad cikázással átszaladtam az alkotmányon varrógéppel. Óvatosan varrjuk mert az említett keményebb és többrétegű részeknél eltörhetjük a varrótűt. A képen is láthatjátok, hogy egyes részeknél nem öltött a gép. Ezeket a részeket utólag kézzel erősítettem meg. Azért sikerült így is eltörnöm három farmer varrógéptűt.

 

aamed10.jpg

A fejrész elkészülte után nekiálltam a testnek. Kicsit nagyobb darabokból, lépésről lépésre haladtam. A korábban elkészített szabásmintára felrajzoltam a tervek alapján a részeket. Ezekre pausz papírt helyeztem és átrajzoltam őket. Ahogy terebélyesedett a test, úgy volt egyre nehezebb a varrógép alatt lavírozni vele. Itt már nem ragasztgattam, mert ezek az elemek nagyobbak voltak és kezelhetőbbek.

 

aamed11.jpg

A medvearc parafrázisai egy-egy stációt érintve.

 

aamed13.jpg

Túl vagyunk a felén, innen már csak egy ugrás a befejezésig. Ahogy körbenéztem a farmer sújtotta műtermen, bevillant az is, hogy a romeltakarítás is a szőnyegkészítés része és az otthonom komfortjának omegája.

 

aamed14.jpg

A medve szőnyeg farzsebére és más részekre is használtam Pentart textilfestéket. Ezt a fa nyomdát az Ötletbázis készítette nekem, akik lézerrel vágnak különféle fa dekorációkat. Róluk majd egy külön posztban fogok nektek mesélni.

 

aamed15.jpg

Különféle stencileket is felhasználtam, többek között a Stamperia stenciljeit is. Ezek az Itáliából származó stencilek kaphatóak nálunk is, sok hobbibolt forgalmazza őket.

 

aamed16.jpg

Végül az elkészült medvetest aljára varrtam egy maradék farmeranyagot, hogy vastagabb legyen az egész. A kész szőnyeget, bedobtam a mosógépbe, hogy a szegetlen textilszélek kirojtosodjanak.

 

aamed17.jpg

A medveszőnyeg mancsai és a fenekén található farzseb eredeti funkcióit megtartottam, így lehet beléjük rakni bármit.

 

aamed18.jpg

Bónusznak, hogy a téli esték ne legyenek unalmasak, bekötöttem a bemutató szövegben említett "Fekete könyvet" is. Kicsit már viseletes volt, így a farmer borító tovább megőrzi nekem ezt a szép téli olvasmányt.

 

aamed19.jpg

A könyv bekötését a gyermekkori iskolás könyvbekötéses emlékekre alapoztam. Körberajzoltam kis ráhagyással, majd a textilragasztóval rögzítettem a széleket. Egy nagyon klassz Posca filctoll volt a segítségemre melyből már mutattam nektek olyat, amivel krétaként írhatunk táblára is.

 

aamed20.jpg

A könyvborító elkészültével, már csak annyi dolgom maradt, hogy leheveredjek a kék medvebőrre és tovább olvassam kedvenc íróm gondolatait. Olvassatok ti is sokat és alkossatok bátran!

Ha tetszett amit láttál, akkor számtalan dolgot tudsz tenni, hogy hangot adj a tetszésednek.

Elkezdhetsz követni a Facebookon ha ide kattintasz, megtalálsz a Pinteresten is ha ide kattintasz, vagy kövess a Flickr-en ide kattintva.

Ha tényleg nagyon tetszett, akkor szerez másoknak is örömet és oszd meg velük ezt a posztot.

Végül, de nem utolsó sorban, írhatsz kommentet is, és én ígérem hogy válaszolok.

Köszönöm a figyelmedet. Megtisztelő.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakbear.blog.hu/api/trackback/id/tr578268024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.