Téli derengő

2016. január 08. 17:10 - lookbear

Citromból lámpás

hop1_blog.jpg

A téli hónapok fénytelensége sokunkban morcos gondolatokat ébresztenek. Ilyenkor legszívesebben az ember csak bebújna a takaró alá és ki sem mozdulna az ágyból tavaszig. Egy kis plusz fénnyel azonban feléleszthetjük az életkedvünket. Néhány papírpilácsot készítettem, amelyek egy hangyatüsszentésnyit több világossággal tölthetik meg fényszegény napjainkat. Elővettem kedvenc papíromat, melyet ifjonc koromban oly sokszor használtam festésre, rajzolásra. Következzék hát egy kis papírtörténelem. A textil és növényi rost alapú papírkészítés eredetileg Kínából származik, és az észak-afrikai arabok -korabeli szóval- a mórok közvetítésével került Európába. A XIII. században alapított és ma is működő fabrianoi papírkészítő műhelyek, röviddel alapításuk után nemcsak Itáliát, hanem egész Európát ellátták különleges minőségű papírokkal. A 700 éves Fabriano papír töretlenül ontja szebbnél szebb, jó minőségű termékeit napjainkban is. Egy vastagabb akvarell papírt használtam fel és hogy vitamindús legyen, egy gyerekkori titkosírás technikával díszítettem. A lámpások hópehely mintáit eme írásom ihlette. Éljen az élet, éljenek a fények!

 

hop2_blog.jpg

" A szobában halkan lélegzett a csend, az ablakot végigsimította egy-két hópehely, a gerendák pattantak néha, a tűzhelyen összeomlott a zsarátnok, de belülről ebben a pillanatban nem nézte senki, hogy a felhők kaptárából rajzani kezdett Észak és a magasság sóhajtóan csendes százmilliárd fehér, puha csillaga. Az idő most már nem gondolkodott. Szakadt a hó! "   Fekete István: Téli berek  (részlet)

 

hop3_blog.jpg

Bármennyire is szürke és sötét a téli éjszaka, mégis szeretem. Ez a napszak nekem mindig a gyertyák, a pattogó tűz és a nyugalom ideje. Este amikor már a csendnek is hangja van, én akkor szeretek olvasgatni a legjobban.

 

hop4_blog.jpg

A hópihék történetéről már írtam, itt elolvashatjátok. Ám ezeket a hópihéket, amelyek a lámpásokra kerültek nem a fagy, hanem a tűz keltette életre.

 

hop5_blog.jpg

Amikor a hópelyhet és a jégvirágok ihletet adtak a téli pilácsokhoz, még nem gondoltam, hogy a naponta használt teamécsesek adnak választ a minták elkészítéséhez. Ahogy a mécsesek csomagolását néztem, eszembe jutott gyermekkorom egyik kedvenc játéka. A citrommal írt titkosírást talán sokan ismeritek is.

 

hop6_blog.jpg

A pilácsok alapját ez a nagyon szép és jó minőségű papír adta, melyet már ismertem festődeák koromból. A nagy múlttal rendelkező lapok egyes fajtáira 100 év garanciát is vállal a Fabriano. A három lámpásnak nem kell külön sablon, egyszerűen kivágunk a papírból néhány eltérő méretű téglalapot.

 

hop7_blog.jpg

A téglalapok szélét hullám ollóval kirojtoztam, hogy rusztikusabb hatása legyen.

 

hop8_blog.jpg

A téglalapokra egy hópehelymintás guminyomdával dolgoztam. Egyszerűen benedvesítettem őket egy kifacsart citrom levével , majd tetszés szerint rányomkodtam az alapra. Bármilyen más nyomdát is használhatunk, ha a hozzánk közel eső hobbiboltban nem találunk ilyen nyomdát. Még érdekesebb lehet a minta, ha ecsettel festünk a papírra. Jegyezzük meg, hogy hova festettünk már, mert a beszívódott citromlé nem látszik. Ezt a gyerekkori játékot nagyon szerettem és többször készítettem titkos levelet és rajzot vele. Biztosan ismeritek az egyszerű eljárást, amikor a gyertya lángja fölé tartott citrom-írás kirajzolódik a hő hatására.

 

hop9_blog.jpg

Végül hobbiragasztóval összeragasztottam a hópehelymintás papírlapokat. Az elkészült hengert csak egyszerűen ráhelyezzük egy mécsesre és készen is vagyunk a gyertyatartónkkal.

Ha tetszett amit láttál, akkor számtalan dolgot tudsz tenni, hogy hangot adj a tetszésednek.

Elkezdhetsz követni a Facebookon ha ide kattintasz, megtalálsz a Pinteresten is ha ide kattintasz, vagy kövess a Flickr-en ide kattintva.

Ha tényleg nagyon tetszett, akkor szerez másoknak is örömet és oszd meg velük ezt a posztot.

Végül, de nem utolsó sorban, írhatsz kommentet is, és én ígérem hogy válaszolok.

Köszönöm a figyelmedet. Megtisztelő.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakbear.blog.hu/api/trackback/id/tr368252342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.