Fordított üvegfestés technika

2015. augusztus 23. 21:36 - lookbear

Hinterglas képek egyszerűen

 Ma egy viszonylag ismeretlen, de nagy múlttal rendelkező dekorációs technikát mutatok nektek. A fordított üvegfestés (reverse glass, vagy a bajoroknál: hinterglas) a középkorban jelent meg először Európában, bizánci hatásra. Elsőként Itáliában majd később az egész kontinensen ismertté vált. Üveglap hátoldalára, általában enyves vagy tojásos, ritkábban olajos kötőanyagú fedőfestékkel, fordított sorrendben (a befejező vonásoktól a háttér, ill. alap felé haladva) készül. A népi üvegkép a 18. sz. második felében, az üveghutákból kirajzó mesterek műhelyeiben jött létre és az ellenreformáció nyomán megnövekedett szentképigényt szolgálta ki. Részben a készítők, a kereskedők és a házalók terjesztették, de elterjedésükben nagy szerepet kaptak a búcsújáró helyek is. Heves, Nógrád, Borsod és Zemplén megye palóc falvaiban különösen népszerűek voltak a fordított üvegképek. A műfajt több vidéken a naiv művészet őrizte meg számunkra. Engem pont ezek a bájosan egyszerű képek fogtak meg úgy 10 éve, amikor az első üvegképemet elkészítettem. Lássuk, az elkészítési képeket ahol részletesen leírom, hogy hogyan készül a fordított üvegkép.

Éljen az élet, éljen az üvegkép!

 

 

Mindkét festmény motívumát az életfa szimbólum ihlette.

 

Néhány régi darab német földről és a dalmáciai területekről.

 

Úgy 10 éve festettem az első üvegképeket. Ezek közül láthattok most néhányat, melyeket eltérő témával és technikával készítettem.

 

Egy a magyar népművészettel foglalkozó lexikonban találtam ezeket a vászonhímzéseket, melyek alapjául szolgáltak az üvegképeimhez. A mintákat szabad kézzel rajzoltam meg a papír egyik felére, majd szétnyitottam a papírt  és tükröztem a mintát.

 

Az üveglapokat megtisztítottam, majd Pentart termékek vízbázisú üvegfestékével kontúroztam a minta körvonalait. Az üveglapot egyszerűen csak a papírrajz fölé kell helyezni, így könnyen átfesthetőek a rajz körvonalai az üvegre.

 

A kontúrozás elkészült, jöhet a kifestés.

 

A madarakat és a szarvasokat a Pentart termékek oldószeres aranyfestékével festettem be.

 

Használtam egy kis színes tintát is, szép árnyalatokat érhetünk el vele és összefolyathatjuk a színeket.

 

Néhány helyre raktam gyöngyház festéket is, ez is a Pentart termékek egyike.

 

Mindenféle festéket használhatunk, amilyen éppen a rendelkezésünkre áll. Ahogy látható a képeken, én is sokféle matériát használtam. Fontos, hogy tiszta üveglapra dolgozzunk!

 

Ha elkészültünk a kifestésekkel, akkor jöhet a végső záróréteg. Fessük le az egész táblát egyszínűre, ez lesz a kifestésünk háttere. Ne feledjük ha szöveget is akarunk, nem csak mintákat, azt fordítva fessük fel, hiszen az üveg túlsó feléről lesz látható majd a felirat.

 

 

Ha tetszett az alkotásom, akkor számtalan dolgot tudsz tenni, hogy hangot adj a tetszésednek.

Elkezdhetsz követni a Facebookon ha ide kattintasz, megtalálsz a Pinteresten is ha ide kattintasz, vagy kövess a Flickr-en ide kattintva.

Ha tényleg nagyon tetszett, akkor szerez másoknak is örömet és oszd meg velük ezt a posztot.

Végül, de nem utolsó sorban, írhatsz kommentet is, és én ígérem hogy válaszolok.

Köszönöm a figyelmedet. Megtisztelő.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakbear.blog.hu/api/trackback/id/tr187707402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.