Pentart lista 2017-2018 újdonságai

2018. február 02. 19:58 - lookbear

a1_1.jpg

Úgy gondoltam, hogy az idei évad első bejegyzésében virtuális osztálykirándulásra viszlek titeket, a hobbi alapanyagok „megapoliszába”Pentart City-be. A tavalyi évben nagyon sok új és érdekes matéria került forgalomba, amelyeket egy kicsit közelebbről is bemutatok nektek, az idei év eddig megjelent újdonságaival együtt. A listában az összes új festék, paszta és egyéb bigyóka szerepel, amelyeket teszteltem is, és akár blogbejegyzés is született belőle a Pentart blogján, vagy itt nálam az én blogomon. A pár évvel ezelőtt íródott listám első részét ITT nézheted meg, a másodikat pedig ITT, melyekben megtalálod az alap dolgokat is, mint az akrilfestékeket, alapozókat vagy lazúrokat stb. Induljon hát az utazás, húzzuk a bugyikat köldökig, a hasitasikat csatoljuk be, legyen a zsebben néhány illatosított zsebkendő, a hátizsákban pedig parizeres zsemlye.

Éljen az élet, éljen az osztálykirándulás!

Tovább
Szólj hozzá!

Téli berek

2017. december 08. 09:21 - lookbear

Fából horgolt bármitartók, bárhova és bárkinek

te01.jpg

Az ember otthona olyan, mint egy cserjés, bozótos erdőcske, egy berek, ahová bevackolja magát és elbújhat, a világ elöl, ahol önmaga lehet a maga teremtette világban, élete társaival, a családdal.Télen, amikor meglassúdik az élet, elhalkul a tettvágy, jó bújócskázni kedvenc könyvünk sorai között, hogy a hosszú és hideg telet, e meleg lapok ölelésében vészeljük át. Minden télen előveszem kedvenc írom, Fekete István Téli berek című könyvét és újraolvasom. Ebben a stádiumban keresett meg Eszter az ő berekéből és a világháló feszített szálait megremegtetve üzent nekem, hogy alkotni szeretne velem valami közöset. Így esett, hogy az említett könyv telet oly gyönyörűen ábrázoló sorai, megtermékenyítették és inspirálták a kollektívánkat. Az elkészült alkotásunk a télnek állít gyertyafényes emléket, és mint fali dekoráció a közelgő karácsonyt is megidézi. Az inspiráló könyvbéli idézetet és az alkotótársam részletes bemutatását alant megtalálod.

Éljen az élet, élettel telítődjenek a berkek!

Tovább
Szólj hozzá!

Adventbox szitából

2017. november 24. 20:41 - lookbear

Készítsd magad az adventi koszorúdat

sz01log.jpg

Még egy hét és kezdetét veszi az adventi készülődés és várakozás időszaka. Advent első vasárnapján, idén december 3-án, gyújtjuk meg az első gyertyát. Ez nemcsak a karácsonyi ünnepkör kezdete és Jézus születésének az úrjövetnek megemlékezése, hanem az egyházi év kezdetét is jelenti. A 19-20. század óta szokás adventi koszorút készíteni. Az ünnepi koszorúk ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el, egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. Természetesen a karácsony mindenkinek más és más tartalommal teli, legyen az illető vallásos vagy sem. Ennek gyertyafényében készítettem el én is a saját „ünnep körömet” egy szitából, melynek ötletét bardoczeva blogján találtam. Az úgynevezett adventbox számos szép példáját találjuk a világ hálójában, akár kalapdobozról vagy sütis fémdobozról legyen szó. Nekem ez a szitás megoldás tetszett meg a sok közül, amit Évinél találtam. Az ötletet tovább rostáltam és hagytam, hogy a saját elképzeléseim fennakadjanak a filteren. Festettem, nyomdáztam és rejtett fényforrással láttam el az asztali díszemet. Még egy hét van az első gyertyagyújtásig, addig te is elkészítheted a saját jelentésekkel megtöltött koszorúdat.

Éljen az élet, éledjen a gyertyaláng!

Tovább
Szólj hozzá!

Molyűző filclovacskák

2017. november 17. 16:03 - lookbear

Kétfunkciós gyapjúnemez karácsonyfadíszek

da01.jpg

Lassan közeleg a december és az ünnepi készülődés is kezdetét veszi. Egy kicsit még korainak érzem az díszes esemény jelenlétét, de a faleveleket már lefújta a jeges szél a fákról, és velük együtt az ősz is elszelelt. Úgyhogy nincs mit tenni, molyol az ember valamivel, ami majd jó lesz ajándékba, a díszes fára, vagy a szekrénybe. A skandináv tél és a svéd karácsony, szerves tartozéka a Dalahäst (Dala lovacska), fából faragott figura. Nekem nagyon kedvesek ezek a kézzel faragott paripák, és amikor Svédországban éltem szinte minden ablakban láttam belőlük egy-egy szépséges példányt. A svéd faló Dalarna tartományban született, ahol a legenda szerint 1716-ban XII. Károly, katonái állomásoztak és hálából a szállásadók gyerekeinek, ajándékba faragták az első lovacskákat. Eme svéd király 1714-ben legendássá vált hosszú lovaglással -Erdélyen és Magyarországon keresztül- tért vissza birodalmába, számos emléktábla tanúskodik itt jártáról. Ezekben a régi időkben a Dala ló többnyire egy játék volt a kicsik számára. Ma már Svédország egyik jelképeként ünnepelhetjük a Dala lovat. A saját lovaimat gyapjúfilcből készítettem el, amelyeket Dala lovacska mintás stencilekkel díszítettem. A belsejükbe került egy kis szárított levendula is a kertből, hogy a karácsony után is legyen funkciójuk a szekrény ruhái között, mint molyűzők.

Éljen az élet, éljenek a molyűző karácsonyfadíszek!

Tovább
Szólj hozzá!

Filcgyári capriccio

2017. november 03. 15:23 - lookbear

Hogyan készül a gyapjúfilc és mi mindenre jó?

ca01.jpg

Az idei nyár igazán szép emlékekkel sugarazta meg szívem kék egét. A sors szeszélyes gumimatracán a nyári áramlatok egészen a Balaton közepére fújták tutajom, majd onnan egy király-sirály elröpített Paksra, ahol nagyszerű alkotni vágyó emberekkel ismerkedhettem meg. Ám a légmezők bárányfelhői, további utazásra hívtak és nyájasan Kőszegre invitáltak. Egy nagy múltú és száznál is több esztendeje folyamatosan működő gyárba, ahol megtudhattam, hogyan lehet „bárányfelhőszőrből” gyapjúfilcet készíteni. Gyerekként nagyon szerettem ujjbábokat alkotni filcből, melynek fortélyát az elemi iskola technika óráinak befilcesedett emlékeként őrzök, nagy-nagy szeretettel. Ám a pihe-puha emlékek itt véget is érhetnének, mert egészen mostanáig nem tudtam elképzelni, hogy ez a csodálatos anyag, mi mindenre alkalmas még a „hobbicukiságok” készítésén túl. A gyárban két csodálatos emberrel ismerkedhettem meg, Évával és Ilonával, a cég tulajdonosaival, akik birkatürelemmel segítettek nekem, hogy saját gyapjúfilcem elkészíthessem náluk. A közös munkából jó pár lakberendezési tárgy született, melyekből néhány egy kiállításon is szerepelt a budapesti Bálna gyomrában. A Münchausen báró kalandjaihoz hasonlatos, ám színvaló történetet tovább nemezelem a bejegyzés képeinél. Lássuk, hogyan készül a gyapjúfilc, ami természetes alapanyag és rengeteg mindenre alkalmas a 21. században is.

Éljen az élet, éljenek a lanolinszagos emlékek!

Tovább
Szólj hozzá!

A Kürti-trón legendája

2017. október 20. 08:49 - lookbear

Kürtőskalács sütő rudakból készült bútor

ku01.jpg

Egyszer volt, hol nem volt, az elektromos levélerdő közepén egy kalácsillatú üzenet. Ebben az édes írásban arra kért Kürtős Fesztivália uralkodójának szótartója, hogy legjelesebb ünnepükre, építsek nekik egy olyan trónust, amilyet még nem látott a világ, sőt még a kalendáriumban sem található hasonlatos hozzá. Eme trónülésre alkalmas bútordarabnak magába kell foglalnia Kürtős-földe jelképét, a kalácssütő rudat, sőt abból kell készülnie. De ez a pompás karszék legyen befejezetlen is, hogy az ünneplő népség- magáénak érezvén- maguk is hozzátehessenek egy cseppecskét, önnön alkotó kezükkel. A mindent tudó szótartó, erre a feladatra engem, a kézzel-lábbal és szívvel kreáló Mackólakit tartott a legalkalmasabbnak. Mit is tehet ilyenkor egy egyszerű kézművész? Három nap és három éjjelen somfordál a gondolatok között, majd igent mond. Így esett, hogy eleget téve a felkérésnek építettem egy trónust, amin kalácsképű és kalácsképtelen ifjak és vének trónolhatnak a neves esemény alatt. Így is lett rendre minden, apraja-nagyja örömére. Alant képekkel és kevésbé cicomás ténytörténettel igazítom a mesés legendát valósággá.

Éljen az élet, éljenek a kalácsillatú emlékek!

Tovább
Szólj hozzá!

3 egyperces őszi ötlet

2017. október 06. 08:43 - lookbear

Egyszerű és gyors szezonális dekorációk és kulináris élmények

os01.jpg

Ha az évszakok gazdag koloritját lószínnevekkel jelölnénk, akkor az ősz minden bizonnyal az aranypej elnevezésű lószín lenne a négy-évszak fogata előtt trappoló lovacskák egyike közül. Az elmúlás hónapjainak tüzes színei, senkit sem hagynak hidegen és erős késztetést érzünk arra, hogy ezt a színorgiát valamilyen formába becsempésszük az otthonainkba. Így tettem én is, és néhány könnyen és gyorsan elkészíthető alkotással köszöntöttem az aranypej évszakot. A három ötletből kettő lakásdekoráció, a harmadik pedig egy sütőtök krémleves, amibe mindenféle szokatlan dolgot (lovat nem) tettem. Az egyperces ötletek sorozat nyári, és egyben első kiadását ITT láthattátok és olvashattátok. A karácsonyi egypercesek pedig majd decemberben fagyasztanak mosolyt és olvasztanak alkotó szíveket.

Éljen az élet, éljen a színes ősz!

Tovább
Szólj hozzá!

Tűpárna trófea

2017. szeptember 22. 10:08 - lookbear

Közös alkotás a hna design studióval

ali01.jpg

Sokszor előfordul az hogy egy használati tárgy nem csupán eszköz, hanem dísztárgy is egyszerre. Ha végigsuhanunk gondolatban az általunk teremtett világ sok ezer évén akkor láthatjuk, hogy az ékítés mennyire fontos nekünk, embereknek. Alkotótársammal Lettivel, akit külön is bemutatok nektek a bejegyzésben, most egy ilyen díszes használati tárgyat alkottunk kettecskén. A közös nevező az volt, hogy mindketten magunk varrjuk meg a szükséges lakberendezési textíliákat. Aletta azért, mert szeret varrni, hímezni, textillel dolgozni, én pedig azért, mert szeretem magam megválaszolni varrógéppel a „lakásrongyokkal” kapcsolatos kérdéseket. Van hogy a cérna elszakad, a gomb elgurul, ám a tűpárna örök vánkosa, a kelmékből készült világnak.

Éljen az élet, éljenek a tűpárnák!

Tovább
Szólj hozzá!

Anyám tyúkja 2.

2017. szeptember 07. 18:11 - lookbear

Hogyan fess szekrényt anyádnak

any01.jpg

Biztosan emlékeztek arra a sublótra, amelyet anyukámnak újítottam fel és festettem le zöldre, majd tyúkláb mintával díszítettem. Nos, a használtbútor vásárlás nem állt meg az említett darabnál, azóta beszereztünk neki egy hatalmas méretű négyajtós szekrényt, amely ugyan nem régi, de formailag valamennyire passzol a már meglévő régi fiókos komódhoz. Ez a szekrény nem antik darab csak a külleme utal a régmúlt időkre. A két gyóntatófülke méretet is meghaladó bútorral kevesebb dolgom volt, mint a tyúklábmintás sublóttal. Nem kellett sokat csiszolni és szinte azonnal festhető volt. Természetesen alapozni ezt is kellett, hogy a végeredmény szép és tartós legyen. Világoszöldre festettem és ugyanazt a mintát kapta a kazettáiba, mint az előző „szobaszárnyas”. Így, kettecskén a komód és a szekrény, mint két tyúk, együtt kotlanak a szülői házban, tyúklépésnyire egymástól.

Éljen az élet, éljenek a szülőkre tukmált bútorok!

Tovább
Szólj hozzá!

Cikiből cuki falikép

2017. augusztus 25. 06:39 - lookbear

Fecskesirató fali ékesség olcsó piaci képből

fe01.jpg

Szeretem a fecskét, ezt a tenyérnyi, élettel megtöltött madarat, melynek borsóméretű szíve úgy dübörög a mázas fekete tollruha alatt, akár a jól megrakott kályhában a lángoló tűzifa búgó hangja. Nincs bőröndje, nem visz magával semmit Afrikába. Kerozin helyett legyekből és más szárnyas bogarakból készít "madárüzemanyagot", ami a fellegekben tartja apró testét. Augusztus végén egyre többször köröznek a kékben, szedelőzködnek, gyakorlatoznak, búcsúzkodnak, majd egy napsütéses szeptemberi reggelen egy utolsó megbeszélést tartanak a dróton és délutánra már nyomtalanul eltűnnek. Nekem ilyenkor ér véget a nyár és magamban fecskebúcsúztatót mormolok őszköszöntőnek. A Cikiből cuki sorozat őszi évadának első darabja egy vásári bóvli, egy "szuperromantikus" tájkép. A piacrománcos nyomtatott képet jócskán megtépázva, átalakítottam fecskebúcsúztató képpé.

Éljen az élet, éljen a fecskesirató!

Tovább
Szólj hozzá!