Fűszerecet házilag

2017. május 26. 13:31 - lookbear

Gyógyító fűszernövények duplán a palackban

fu01.jpg

Május második felében a tavasz mint egy kamaszlány, nővé érik. E fiatal nő kizöldült ruháján ilyenkor színes virágok ringatóznak, megannyi gyógyító lágyszárú teremtménnyel együtt. Ezekből a „testápoló” növényekből, érdemes egy csokorral eltenni a vérszegény téli hónapokra. Több módja is van annak, hogy hogyan őrizhetjük meg szeretett Májusunk erejét. Szárítva fűszerként vagy teának tehetjük el, de készíthetünk belőlük akár szirupot vagy fűszerecetet is. Én most ez utóbbi variációval bíbelődtem, mert ízes ecetet még nem készítettem korábban, és az ecetnek önmagában is jótékony hatása van a szervezetünkre. Sokféle receptet megnéztem, nehéz volt a választás, de végül egy dupla erővel bíró változatnak adtam oda minden bizodalmam. Szokásomhoz híven, én még tovább bonyolítottam a dolgot és nem elégedtem meg a recept egyszerű lemásolásával. Tettem bele még ezt-azt és egy díszbilétával is elláttam a majdnem „Molotov-koktélomat”. Lássuk, hogyan készül a kertből összeszedett, fűszeres és gyógyító ecet, ami nem csak salátákhoz kiváló, hanem tényleg nagyon finomra is sikeredett.

Éljen az élet, éljen a zöld ruhás május!

fu02.jpg

Készíthetünk akár több üveggel is, mert ajándéknak sem utolsó. Látványos, finom és egészséges.

 

fu03.jpg

Hagyjuk összeérni az ízeket, úgy két hétig. Ez idő alatt 2-3 naponta nyissuk ki az üveget, hogy a keletkező gázok szabadon távozhassanak, majd zárjuk le újból. A gyógyító fűszerecetet nem csak salátákba használhatjuk emésztést serkentő adalékként, hanem bedörzsölve szúnyogcsípésre, gyomorrontásra, napégésre és hajfényesítésre is alkalmas. A fűszerecetek főzés nélkül úgy 3-4 hónapig tartósak, de ez a főzött változat egy évig is eláll.

 

fu04.jpg

Az üveget sterilizáljuk, mielőtt beletöltenénk a gyógyító fűszeres ecetet. Ha megvagyunk a munka "boszorkánykonyhás" részével a kiválasztott palackot, címkézzük fel és kedvünk szerint dekoráljuk. Ha ajándékba adjuk, névre szóló táblácskával is elláthatjuk a dugót. Az elkészítését megmutatom lejjebb...

 

fu05.jpg

Az én kertemben ezek a fűszer és gyógynövények alapvetőek és mindig megtalálhatóak. Bal felső sarokból jobbra haladva a következők: A zsálya fertőtlenítő hatású, ínygyulladásra és torokfájásra jó. A tárkony természetes étvágygerjesztő, emésztést javító és segít az epekő oldásában. A kakukkfű vérkeringést javító, köhögést csillapító és fertőtlenítő hatású gyógyfű. A menta görcsoldó, frissítő és gyomornyugtató erővel bír. A rozmaring étvágygerjesztő, javítja a memóriát és frissítő hatása is van. Az szurokfű (oregáno) puffadásra, teltségérzetre és görcsoldásra is kiváló. Természetesen ezek a jótevő gyógynövények, fontos fűszernövényeink is a konyhában és fantasztikusan kiemelik egy-egy étel ízét. Vörös húsok nélkülözhetetlen kísérője a friss zsálya, a friss menta pedig fantasztikusan megdobja az eperturmix ízét.

 

fu06.jpg

Nem írok pontos mértékeket, egyrészt mert ezeket én nem igazán tartom be, másrészt az adott üveg méretétől függ a mennyiség. Almaecetet használtam alapnak, a legjobb a biológiai úton erjesztett ecet, legyen az bármilyen. Felforraltam egy lábasban, majd levéve a tűzről, beledobáltam a fent említett fűszernövényeket. Ezt a fűszer mennyiséget kétszer számoljuk, mert frissen is teszünk majd az üvegbe belőlük. Hajítottam még bele szemes borsot is meg egy kis Kerti rutát, amivel óvatosan kell bánni és csak nagyon keveset szabad belőle használni. Abszolút kihagyható a történetből, nekem van a kertben és néha, keveset, de szoktam belőle tenni ebbe-abba.

 

fu07.jpg

A fűszernövényeket addig hagytam a forralt almaecetben, amíg ki nem hűlt az egész. Ezután leszűrtem az egészet és tettem bele egy nagy evőkanál mézet is. Közben előkészítettem a második adag fűszernövényt, amit sima forralt vízzel leöblítettem. A méz és a további bogyók, amiket már láthattatok az üvegben spontán kerültek az eredeti recepthez, mint saját adalék.

 

fu08.jpg

Az "alaplébe" még egy adag fűszernövény került némi mazsolával, aszalt vörös áfonyával és friss babérlevéllel. Elővettem a tiszta és fertőtlenített üveget és beleszórtam a fűszernövényeket és a bogyókat. Erre öntöttem a mézes és fűszerekkel áztatott almaecetet. Ennyi az egész, és 2 hét alatt össze is érik a duplán gyógyhatású fűszerecetünk. Két hetet én nem tudtam várni az érlelődésig, így azonnal ki is próbáltam egy adag frissen szedett salátára öntve. Nagyon jó ízt adott az ételnek, szerintem az ilyen fűszerecet gyártásból bevett szokás lesz nálam! De most lássuk hogyan készül az üveg díszcímkéje alant.

 

fu09.jpg

Egy újra hasznos parafadugó volt az alap, amibe tettem egy kampós csavart. Árral előfúrtam a parafát, majd belecsavaroztam a kampót. A biléta egy keményebb maradék kartonból készült amibe tettem egy ringlit, hogy komoly hatása legyen...

 

fu10.jpg

Színes tintapárnával és szilikon nyomdával dekoráltam tovább a kartondarabot.

 

fu11.jpg

Majd az egész felületre fröcsköltem egy kis Pentart média textúra spray-t. Ebben a videóban megnézheted, hogy hogyan kell használni ezt a nagyszerű matériát.

 

fu12.jpg

Végül filctollakkal feliratoztam a bilétát és egy kis Pentart média tintával öregbítettem a papír fehér színét.

Ha tetszett az alkotásom, akkor számtalan dolgot tudsz tenni, hogy hangot adj a tetszésednek.

Elkezdhetsz követni a Facebookon ha ide kattintasz, megtalálsz a Pinteresten is ha ide kattintasz, vagy kövess a Flickr-en ide kattintva.

Ha tényleg nagyon tetszett, akkor szerez másoknak is örömet és oszd meg velük ezt a posztot.

Végül, de nem utolsó sorban, írhatsz kommentet is, és én ígérem hogy válaszolok.

Köszönöm a figyelmedet. Megtisztelő.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://lakbear.blog.hu/api/trackback/id/tr10012540069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.